RECRUITMENTVIDEO’S & LIEFDE OP HET EERSTE GEZICHT…
19 januari 2021 
1 min. leestijd

RECRUITMENTVIDEO’S & LIEFDE OP HET EERSTE GEZICHT…

 • Shot over de kantoortuin
 • Iemand die een laptop openklapt
 • Een kluitje collegae bij de koffieautomaat
 • Een sportmomentje, vaak ping pong…
 • Dé geacteerde vergadering

De bovenstaande open deuren kunnen we nog aanvullen met een intromuziekje die vervolgens de hele video op de achtergrond door blijft jengelen. Enkele quotes, een paar oneliners hier en daar en als men dit allemaal heeft doorstaan het uiteindelijke doel.

Maar wat, wát zegt zo’n video nou eigenlijk echt over je bedrijf? Wat zegt het als je deze omschrijving van de gemiddelde recruitment video herkent? Nou in ieder geval niet per se dat je het niet goed doet. Het is tenslotte een beproeft recept, wél dat je uitgaat van een algemeen script en niet specifiek van je bedrijf. De ziel, het unieke, het onderscheidende van jouw bedrijf, dát wil je vast leggen op video. 

Uiteraard is het doel van recruitmentvideo’s het werven van mensen. De beschikbare functies, traineeships of andere programma’s krijgen terecht de hoofdrol maar de diepgang in de video moet komen uit het karakter van het bedrijf.

En is dit lastig? Nee! 

Zeker niet met een paar goede tips.

Uitgaande dat helder is wat je wilt communiceren over het bedrijf en het doel.

 1. Maak de video niet te lang en prop ‘m niet te vol.
 2. Zoek de balans in wat je wilt zeggen en wat je wilt laten zien.
 3. Houd de video dynamisch want daarmee hou je de kijker scherp.
 4. Maak ruimte voor verstilde shots waardoor de kijker het een en ander even kan verwerken.
 5. Gebruik je muziek? Wissel dan af en zorg dat de gekozen muziek bij het shot past.
 6. Zorg voor eerlijke beelden. Wil je bijvoorbeeld een vergadering in de video; film dan ook een vergadering mét geluid. Kies niet voor een gezochte verzameling lui die over een appeltaart mogen praten want het geluid komt later wel.
 7. Omgevingsgeluiden filter je niet weg, de tram-bel, een printer die aanslaat, iemand die langsloopt, het draagt allemaal bij aan de authenticiteit.
 8. Voeg eens wat KLOEKE TEKSTEN toe om een nieuw onderwerp op kordate wijze te introduceren of iets te highlighten.

Voor de hele video, ook voor het interview, geldt: geef de sfeer van het bedrijf weer zónder het daadwerkelijk te benoemen. 

En als laatste maar absoluut het belangrijkste! HET OPENINGSHOT! Bedenk hierbij, liefde op het eerste gezicht vindt ook plaats tijdens de eerste 3 seconden. Lijkt mij een prima uitgangspunt… Succes!

Over de schrijver
Ik ben Nigaio en naast arbeidsmarktcommunicatie vrij van hobby’s. Met Minutes on Career (creatief bureau - video first) helpen wij bedrijven met (video)content ten behoeve van de diverse fases binnen de employee journey. Wij werken samen met onze opdrachtgevers (name-drop, name-drop, name-drop..) aan hun strategie, creatie en productie. We zijn met +/- 20 collega’s, intern hebben we: (AMC)Strategie, Creatie, Regie, Productie, Project management & Office. We werken voor 80% in NL en mogen regelmatig ook fijne klussen daarbuiten oppakken (De, Be, Fr, Nordics, etc.). Omdat binnen ons vak veel afhangt van hoe je het maximale qua resultaat en gevoel uit één of meerdere draaidagen haalt, richt onze focus zich vooral op hoe we de shoot en het proces zo prettig en soepel mogelijk kunnen laten verlopen. Onze missie: (Video) content maken = FUN. Let’s have FUN! Kennismaken doe ik graag :)
Reactie plaatsen