Sourcing

Sourcen of het actief vinden, benaderen en verleiden van kandidaten zijn een essentieel onderdeel van het recruitmentvak. Verrijk jouw kennis en ontdek hoe ook jij kandidaten kunt vinden en verleiden.  

sourcing training

Sourcen is simpel. Toch?

Kandidaten geven aan dat ze vaak standaard copy-paste (lees SPAM) berichten ontvangen van recruiters. Of erger nog, geen passende vacature aangeboden krijgen. Terwijl meer dan de helft van de kandidaten latent op zoek is naar een andere baan. Schrijven is een vak, maar lezen al helemaal.

Met kennis van zaken weet je de juiste kandidaten te vinden en te verleiden. Want hoe gaaf is het om te horen van een goede kandidaat, je hebt mijn profiel gelezen en je hebt mij geraakt met je bericht? Door jezelf te ontwikkelen op het vlak van sourcing, kun je de organisatie, de hiring manager en de kandidaat verrassen en het verschil maken. Je kunt sourcing inzetten om het schaarse talent uit de markt te halen en/of je te focussen om diversiteit in je teams te bevorderen. Ontdek hoe jij de toegevoegde waarde van sourcing kan benutten!

Marcel van der Meer
“Om als recruiter goede kandidaten te sourcen, begin je met het einde in zicht. Hoe ziet de ideale kandidaat eruit, waar bevindt deze zich en dan kan het verleiden beginnen”

Zo vind en verleid jij de beste kandidaat

Starten met sourcen?

Altijd voor elke vacature sourcen? Nee, zeker niet! Het is een van de laatste stappen die je doet. Om de doodeenvoudige reden, de onderhandelingspositie voor een kandidaat wordt sterker als jij de kandidaat benaderd. Het beste is als een kandidaat intrinsiek gemotiveerd wordt door een sterk employer brand, een goede campagne en een krachtige vacaturetekst. Maar wat als je een grote vacaturevolume, snel een goede kandidaat nodig of een zeer schaars profiel zoekt, dan is sourcen de next step. Niet eerder.


Research
Vroeger, VG (voor Google), heette sourcen researchen. Het is het belangrijkste onderdeel van het sourcen naar kandidaten. Waar hangt je kandidaat online uit? Bij welke concurrent werkt deze kandidaat werkt? Waar is de kandidaat gevoelig voor? Of onder welke zoekwoorden vind je deze kandidaat? Zonder die kennis is het zinloos om te gaan zoeken. Voor je het weet ben je uren verder en heb je 20 tabbladen openstaan en vraag jij je af waar de muziek vandaan komt. Kortom goede research geeft je focus en de beste kandidaten.


Vinden en verleiden
Als je wat boolean technieken kent, is het vinden van de meeste kandidaten relatief eenvoudig. Het gaat echter om het vinden van de pareltjes, de kandidaten die online niet echt een footprint hebben maar wel heel goed zijn in hun vak. Deze kandidaten noemen we “unicorns” soms bijna niet te vinden of ze willen niet door elke recruiter gevonden worden. Verleiden van kandidaten is een psychologisch beïnvloedingsspel. Een van de leukste aspecten van het sourcen. 

Let's Kiqit

Recruitment is een vak waar het vinden en verleiden van kandidaten een essentieel onderdeel uitmaakt. Het opdoen én up-to-date houden van jouw sourcing-kennis is dan ook onmisbaar om jezelf als professionele recruiter (nog) verder te ontwikkelen. En precies díé kennis wordt gedeeld door onze expert sourcing; Marcel van der Meer.


Wil je (ook) meer weten over andere recruitment thema's? Nog >10 experts en talloze mede-recruiters delen hun kennis, in de vorm van tips, trends en ervaringen via onze blogs, community, whitepapers, podcasts, video’s en online trainingen. Nieuwsgierig?

Deze onderwerpen vallen (o.a.) onder sourcen

Research

Een van de meeste onderschatte fases. Zorg dat je alles weet over de doelgroep en de concurrentie.


Boolean

AND OR NOT, er is zoveel mee mogelijk. Lastig? Niet als je weet hoe je het in moet zetten.


 

Andere platformen

In Nederland en België heeft 65% een LinkedIn-profiel, hoe vind je andere kandidaten op andere platformen?


Verleidende tekst

Laat kandidaten reageren als je een zeer persoonlijke tekst stuurt via (In)mail of Whatsapp.Download Whitepaper 'Optimaliseer je LinkedIn'

Tijdens het sourcen vind je wat van alle LinkedIn profielen die je aantreft, maar hoe is het eigenlijk  gesteld met jouw eigen LinkedIn profiel? Met de tips uit deze whitepaper bouw je al binnen een uur het beste LinkedIn-profiel. 
50%
Download deze whitepaper
En ontvang direct je tips
Je gegevens zijn veilig bij ons
Download

Wat heb jij als recruiter aan Kiqit?

  • Vind de beste sourcing-tips en - tricks. En meer. Veel meer.
  • De plek waar recruitment professionals samenkomen. Dus jij hoort daarbij!
  • Bekijk trainingen wanneer het jou uitkomt. Onderweg, thuis of op het werk.
  • Trainingsvideo’s van maximaal 20 minuten per stuk. Ideaal voor onderweg.
  • >10 overzichtelijke recruitment thema's die er toe doen.
  • Geregeld nieuwe en actuele content en trainingen.
  • Spar met mede-recruiters en vergroot jouw netwerk.
  • Gamefication: scoor Kiqits!

Nog beter worden in jouw vak?

Dan kan het niet anders dat je samenwerkt met de allerbeste experts die er rondlopen in de wonderlijke wereld van recruitment. Mét plezier delen onze experts hun ervaringen en kennis met jou als recruiter.

Vakidioten aan het woord over Kiqit

"Fijn platform waar alle aspecten in recruitment naar voren komen. Wil je verdiepen/verbreden hierin, zeker de place to be!

Michel Wiersema, technical sourcer bij Bol.com

"Fijn initiatief en een goede plek om dagelijks even rond te neuzen tussen alle kennis en de ervaringen die worden gedeeld."

Samantha van Ieperen, freelance Recruitment Marketing Specialist

"Waarom is er nooit iemand op het idee gekomen om dit te ontwikkelen? Briljant gewoon! Alle recruitment items onder 1 dak!"

Richard Gerestein, senior interim recruiter bij Rabobank