Selectie

Selecteren is meer dan cherry picking van een cv. Het start bij de vacature-intake met de hiring manager waar stakeholdermanagement om de hoek komt kijken. En ja, natuurlijk behoort het sollicitatiegesprek met potentiele kandidaten erbij,. Net als  het selectieproces waaronder het assesment en vergeet onboarding niet!

Iedereen kan een gesprekje doen. Toch? 

Hoe is het mogelijk dat zo'n 10% van alle medewerkers een organisatie al na 1 jaar weer verlaat? En dat 30% van het totale aantal nieuwe medewerkers niet helemaal (of helemaal niet) een toppresteerder kan worden genoemd? Niet verrassend dus dat 4 op de 10 recruitmentmanagers aangeeft dat verhoging van de quality of hiring een prioriteit is.

Gedegen selectie is meer dan een cv’tje beoordelen en een paar gesprekjes voeren. Een goede selectie start bij het kiezen van de juiste selectiecriteria. En bij het herkennen van alle valkuilen in het selectieproces. Alleen zo bespaar je jouw organisatie een hoop recruitmentkosten en voorkom je dat medewerkers voortijdig en teleurgesteld jouw organisatie verlaten.

Vakidioten aan het woord over Kiqit

"Fijn initiatief en een goede plek om dagelijks even rond te neuzen tussen alle kennis en de ervaringen die worden gedeeld."
Samantha van Ieperen, freelance recruitment marketing specialist
"Super handig om alle relevante informatie op 1 plek terug te kunnen vinden.
Marcel Bargerman,  IT recruiter bij Amis
"Fijn platform waar alle aspecten in recruitment naar voren komen. Wil je verdiepen/verbreden hierin, zeker de place to be!"
Michel Wiersema, technical sourcer bij Bol.com
"Als recruiter de juiste m/v selecteren doe je in 3 stappen: begrijp wat je zoekt, onderzoek of jouw kandidaat dit meebrengt en evalueer zorgvuldig wie het beste past. En zorg wel even voor de perfecte candidate experience. Eitje toch?”
Expert selectie bij Kiqit

Zo selecteer jij als de beste

Goede selectie begint bij een gedegen voorbereiding. Samen met de vacaturehouder achterhaal je wíé je zoekt en welke selectiecriteria je in de procedure toepast. Als het nodig is overtuig je de vacaturehouder dat een schaap met 4 poten voldoende is. En waarom dat zo is. Door mét de vacaturehouder samen de voorbereiding te doen, leg je de basis om samen te selecteren. Alle spelers in het spel weten immers wat er wordt verwacht.

Tijdens de prescreening pak jij je rol als professioneel selecteur. Niet passende kandidaten elimineer je voortijdig. Op die manier worden alleen de best passende kandidaten uitgenodigd voor een selectie-interview.

Over interviewen gesproken… dit is een vaardigheid die jij als recruiter tot in de puntjes moet beheersen. Dat betekent dat je weet wat een goede gespreksstructuur is en welke vraagtechnieken er zijn. Je weet hoe je bijdraagt aan een goede candidate experience. En is er een lastige situatie tijdens het selectie-interview? Dan weet jij hoe je hiermee omgaat.

Na de selectie-interviews zorg jij als ware scheidsrechter dat er een solide selectiebeslissing komt. Op basis van de juiste informatie en goede argumentatie. Zo selecteren jullie samen die nieuwe medewerker die met recht een toppresteerder kan worden genoemd.

Naast de voorbereiding, prescreening, interviews en selectiebeslissing omvat het thema selectie zoveel meer. Denk aan AI, discriminatie, assesments, feedback geven aan kandidaten, pre employment screening en nog veel meer. 

Let's Kiqit

Linksom of rechtsom, hoe je het ook aanvliegt; je kunt binnen het recruitmentproces niet om selectie heen. Goede interviewtechnieken dragen bij aan een goed gesprek, voor jou en voor de sollicitant. Zorg daarom dat jij een 'star' wordt in selectie en houd jouw kennis up-to-date. Zo kun je als professionele recruiter te excelleren.

Onze expert deelt kennis over selecteren. Voor kennisdeling over overige recruitmentthema's kun je rekenen op onze andere experts en mede-recruiters op Kiqit. Die kennis vind je in de vorm van tips, trends en ervaringen via onze blogs, community, whitepapers, video’s en online trainingen. Nieuwsgierig?

Welke onderwerpen vallen onder selectie?

Selectieprofiel
opstellen

Een goede selectie begint bij weten wie je zoekt. Hoe krijg je scherp wat de nieuwe medewerker in huis moet hebben? Hoe voorkom je dat jouw vacaturehouder je opzadelt met een zoektocht naar het schaap met 5 poten?

Pre
screenen

Ze zeggen wel eens dat een beeld meer zegt dan 1000 woorden. Voor een recruiter is dat het cv. Het cv vertelt jou zoveel over een kandidaat. Mits je weet hoe je een cv goed moet lezen.

Interviewen


De meeste recruiters vinden interviewen het leukst wat er is. Laten we ervoor zorgen dat je er ook heel goed in wordt. Leer alles over ijsbrekers, de STAR methode en zoeken naar de drijfveren van het talent dat je aan tafel krijgt.

Selectie


Als je weet wat je wil weten komt het er op aan: de juiste kandidaat selecteren.

Ontdek hoe je samen met de vacaturehouders en andere betrokkenen ervoor zorgt dat je die ene kandidaat kiest die het verschil gaat maken

Download whitepaper 'Guerilla-recruitment' 

Steek je kop boven het maaiveld uit en maak van recruitment guerilla recruitment.  In deze whitepaper vind je 5 tips.

No opt-in form has been selected

Wat heb jij als recruiter aan Kiqit?

  • Kennisverrijking als het gaat om selectie. En meer. Veel meer.
  • Een plek waar recruitment professionals samenkomen. Dus jij hoort daarbij!
  • Bekijk trainingen wanneer het jou uitkomt. Onderweg, thuis of op het werk.
  • Trainingsvideo’s van maximaal 20 minuten per stuk. Ideaal voor onderweg.
  • >10 overzichtelijke recruitment thema's die er toe doen.
  • Geregeld nieuwe en actuele content en trainingen.
  • Spar met mede-recruiters en vergroot jouw netwerk.
  • Gamefication: scoor Kiqits!

Nog beter worden in jouw vak?

Dan kan het niet anders dat je samenwerkt met de allerbeste experts die er rondlopen in de wonderlijke wereld van recruitment. Mét plezier delen onze experts hun ervaringen en kennis met jou als recruiter.
arrow_drop_up arrow_drop_down