Ik ben Marcel en ik ben verslaafd
Personal Branding
Marcel van der Meer
Personal Branding
10/20/2020
3 min
0

Ik ben Marcel en ik ben verslaafd

10/20/2020
3 min
0

Ik ben Marcel en ik ben verslaafd.

Hallo Marcel. Nee dit is geen meeting van de AA. Ik ben een dopamine junkie. Een wat voor junkie? Dopamine.

Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Dopamine zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen. Okay, maar als je daar aan verslaafd bent, dat is toch niet zo erg? Nee hoor ik je denken. Maar wat als dit veroorzaakt wordt door social media. Hmmm, okay vertel meer.

Laat mij een voorbeeld geven. Een van mijn expertises is Facebook ads. Je weet wel de sponsored updates. Regelmatig log ik in op Facebook in om de campagne te bekijken en te tweaken. Voor ik het weet ben ik afgeleid door mijn notificatie, mijn messenger, group updates. En ben ik zo 10-15 minuten verder en ben ik mijn tijdlijn aan het scrollen. Wat was ik ook al weer aan het doen? Sh**

Ander voorbeeld een van mijn kinderen zit op TikTok. Ik weet niet hoe ze het doen bij TikTok, maar ik kan zo 20-30 minuten filmpjes kijken van maximaal 15 seconde. Mijn statistiek van een week, en dit is alleen maar op mijn mobiel, ziet er zo uit:

Ruim 3,5 uur debiele filmpjes kijken op TikTok en 2,5 uur op Facebook. WT*. En let op dit is alleen mijn mobiel van afgelopen week. Dus 6 uur, bijna 1 uur per dag gemiddeld kwijt zijn aan wat? Juist toegeven aan de verslaving.

Of herken je dit?
Ben je op LinkedIn aan het scrollen om te zoeken naar een kandidaat en dat je dan later ontdekt dat je afgeleid bent? Facebook groepen ook zo erg, op zich niet de groepen zelf maar wel alle afleiding waar je als recruiter dan toch weer mee moet dealen.

The social dilemma gezien op Netflix, nee? Een aanrader. Tipje van de sluier, A.I. wordt ingezet om je verslaafd te maken aan hun platform. En waarom? Om geld te verdienen. Langer op het platform zorgt ervoor dat ze af en toe een sponsored update er tussendoor kunnen aanbieden op je timeline, story of in je messenger. En ze weten wat je leuk vindt.

If you’re not paying for the product, you are the product.

Sean Parker, heeft Mark Zuckenberg geholpen met de oprichting van Facebook, heeft in 2018 toegegeven dat het ontwerp van Facebook erop gericht was om ons af te leiden. Het idee was:‘ Hoe verbruiken we zoveel mogelijk tijd en bewuste aandacht, als mogelijk?

Volgens neuropsycholoog Jolanda Marks raken we verslaafd aan social media omdat het ons continu beloont waardoor er dopamine vrijkomt in ons brein. “Je krijgt veel prikkels, je nieuwsgierigheid wordt gestimuleerd, het heeft soms een verrassingseffect en dat maakt dat je een opeenvolging van dopamine krijgt. En dat is verslavend.”

Okay, ik ben verslaafd aan social media en zo vele recruiters met mij. Ik kan niet helemaal zonder. Maar hoe kan ik dit wel onder controle krijgen?

Hier de 7 tips, die ik verzameld heb. En ik ga ze (bijna) allemaal doorvoeren.

Ik ben benieuwd hoeveel tijd ik hierdoor terug krijg en hoe lang het duurt voordat de cold turkey voorbij is.

1. Gebruik je smartphone als gereedschap
Vrijwel niemand is verslaafd aan Google Maps, de calculator, de bankieren of de notities app.

2. Haal de verslavende apps van je telefoon af
Je telefoon kan je leven beter maken op een heleboel manieren. Maar zodra jij merkt dat Facebook, Instagram of TikTok het grootste deel van je tijd opslokt, haal ze van je telefoon af.

3. Kun je niet helemaal zonder stel een tijd in
Bij de meeste smartphones kun je een maximale tijd instellen per dag per app groep. Dit zorgt ervoor dat je een soort tijd afspreekt met jezelf en dat je daar bewuster van bent hoeveel tijd per dag je maximaal aan een app groep (bijvoorbeeld social) wilt besteden.

4. Haal alle notificaties van je telefoon af
Hoe stel je dit handig in? Simpel: schakel de notificaties voor alle apps helemaal uit. En zet ze vervolgens heel selectief weer aan.

5. Activeer automatische niet-storen-modus
Stel je telefoon in zodat je ’s avonds en ’s ochtends niet wordt gestoord door notificaties en telefoontje.

6. Leg je telefoon vaker weg
Leg de telefoon niet binnen handbereik, zorg dat je hem bewust moet pakken en dat je daarvoor ook op moet staan.

7. Verander je kleurenschema
Uit onderzoek is gebleken dat de kleur rood ons brein stimuleert tot een actie. Zoals die notificaties op je telefoon, die zijn ook rood. Je kan je telefoon ook op een zwart-wit kleurenschema instellen.

Met deze tips neem ik het heft weer in eigen handen. Ik wil niet verslaafd zijn.

Het enige waar ik mij nu nog zorgen over moet maken, is wat ik met die 3 uur extra moet doen elke dag! Ik ga meer lezen en mijn brein op een andere manier prikkelen.

Reacties
Categorieën