Vacaturetekst of InMail: pijnig de ideale kandidaat.
04 september 2023 
1 min. leestijd

Vacaturetekst of InMail: pijnig de ideale kandidaat.

Een vacaturetekst of InMail schrijven? Leg de vinger op de zere plek en pijnig de ideale kandidaat.

Yep, je leest het goed: pijnig de ideale kandidaat. Door jouw lezer te raken op de pijnpunten is aandacht gegarandeerd. Bovendien laat je zien dat je de leefwereld van de lezer begrijpt.

Opleiding en ontwikkeling
Een voorbeeld: je hebt 1 grote arbeidsmarktconcurrent en je weet dat hier (te) weinig mogelijkheden zijn voor opleiding en ontwikkeling. Ook weet je dat de doelgroep zit te springen om opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden. Wat denk je dat er gebeurt in het brein van deze doelgroep als er in je vacaturetekst of InMail staat:

🎓 Stilstaan is achteruitgaan. Bij firma Blauw maak je wel werk van jouw ontwikkeling.
🎓  Is het nu echt de hoogste tijd om jezelf verder te ontwikkelen en opleidingen te volgen? Bij firma Geel kan dit.

Geen werkervaring
Nog een voorbeeld: voor jouw vacature is er geen werkervaring nodig. Dit in tegenstelling tot 99% van soortgelijke vacatures. Je weet dat de het een frustratiepunt is van schoolverlaters en zij-instromers die graag in een startersfunctie instappen. Dus trap je de InMail of vacaturetekst af met:

🔢 Werkervaring? Nee hoor, dat is niet nodig voor deze vacature. Jouw talent is meer dan voldoende.
🔢 Eindelijk, daar is-ie dan: de startersfunctie waar jij jouw theoretische kennis nu echt in de praktijk kan brengen!

Geen rijbewijs
Je merkt dat binnen jouw doelgroep veel mensen geen rijbewijs hebben. Een rijbewijs is wel nodig om de functie uit te oefenen. Daarom Gelukkig kan de kandidaat een rijbewijs halen op kosten van de zaak. Een geweldige Job Value Proposition die je verwoordt door de vinger op de zere plek te leggen:

🚗 Tegenwind, hagelbuien, vermoeidheid: ben je het fietsen naar je werk zat? Start bij firma Paars, haal jouw rijbewijs op onze kosten en geef gas in jouw eigen bedrijfsbus.
🚗 Het halen van je rijbewijs B kost zo'n € 3.060,00. Lekker dus dat wij dit voor jou betalen zodra jij ons komt versterken als monteur zonneschermen.

Pijnstiller
Je ziet dat in elk voorbeeld een pijnstiller wordt gegeven direct na het pijnigen: die pijnstiller, dát is een sollicitatie op jouw vacature.

Nu ben ik benieuwd: op welke zere plek leg jij de vinger in je eerstvolgende vacaturetekst of InMail?

Dit artikel over de pijnmethode in vacatureteksten en InMails verscheen eerder op Scorenmetwoorden.nl

Over de schrijver
De afgelopen jaren schreef ik duizenden vacatureteksten voor uiteenlopende bedrijven waaronder Rijksmuseum, GoodHabitz en Deloitte. Ook schreef ik 4 boeken waar in 3 ervan de vacaturetekst de hoofdrol speelt. In 2011 richtte ik Voor Tekst op dat uitgroeide tot het grootste bureau met 100% specialisatie in arbeidsmarktteksten. Dit bureau verkocht ik in 2022. Ik ben co-founder van én expert Wervende teksten op het kennisplatform voor recruitment Kiqit. Als ambassadeur van de stichting Guruz draag ik bij aan het verkleinen van het gat in de arbeidsmarkt tussen het mbo en het bedrijfsleven. Bovenal deel ik al mijn kennis als trainer en spreker zodat jij ook kan scoren met woorden. Of het nu gaat om een vacaturetekst, InMail of kandidaatvoorstel. Zo vertel ik enthousiast over hoe de conversie toeneemt door de inzet van 1 leesteken. En wist jij dat het gebruik van alledaagse woorden jouw tekst kunnen maken of breken? Zet mij voor de groep en ik onthul alle trucs.
Reactie plaatsen