closed-nieuw
De recruiter
Arjan Elbers
De recruiter
02/08/2023
2 min
0

Hoe vaak was het voortbestaan van je organisatie al afhankelijk van recruitment?

02/08/2023
2 min
0

Als de afdeling finance alleen wordt uitgevoerd door finance. De afdeling sales alleen door sales. De afdeling ICT alleen door ICT. En de afdeling recruitment alleen door recruitment? Dan zou je zo maar eens een heel groot probleem kunnen hebben op korte termijn.


Bekende patronen

Directeuren, bestuurders en leiders van Nederland jullie zijn te gek! Samen houden jullie mkb-bedrijven, multinationals, ngo’s, overheden en nog veel meer type organisaties in stand. En iedereen die ooit directeur of bestuur is geweest weet dat niets “zo maar” gaat.

Zo sturen ervaren leiders op bekende patronen uit ervaring en dat is logisch. Als je al eens door een economische crisis of twee heen bent gevaren dan ken je het klappen van de zweep wel voort. Je weet hoe je naar kosten moet kijken, je weet hoe je naar business en operations moet kijken, want je hebt alles al een keer meegemaakt. En de regie? Die voer je voortaan intuïtief op ervaring. Dat is wat jou serieus een goede leider maakt.

Totdat het speelveld ineens is veranderd en jij één belangrijk aspect hebt gemist. Op dat punt staan we nu. Sidenote: ik ben zeker geen econoom. De economie kent een golfbeweging van een aantal goede en een aantal mindere jaren. De gouden regel: zit je in een groeiende economie? Dan komen we mensen tekort. Zitten we in een dalende economie? Dan is er voldoende aanbod van arbeidscapaciteit.

Hier zit mijn grootste zorg, op dit patroon sturen we op dit moment. Ja we hebben nog veel vacatures open staan. De energieprijzen zijn extreem hoog, de inflatie stijgt, de supermarkten worden onbetaalbaar. Er komt een recessie aan! Ontslagen in de global techsector, Meta, Amazon, Cisco, Twitter, Uber, Spotify, Microsoft en Google. Er komt een recessie aan en de capaciteit van arbeid is er weer voldoende.

Hier zit de denkfout, mensen die de arbeidsmarkt opkomen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Per 100 werkzoekenden hebben we nog steeds 121 vacatures open staan. En Nederland vergrijst in een razend tempo.

 We kunnen heel even adem halen, voordat het probleem in rap tempo groter wordt.


Dat is het verhaal.

Draait dit alleen het aantal vacatures?

Nee niet alleen het aantal openstaande vacatures is je zorg.  We hebben nog wat andere uitdagingen.

Daling mbo

Het aantal mbo studenten daalt met zo’n 40.000 de komende jaren (op een totaal populatie van 500.000 studenten). Dat worden er minder. Waar gaan de meeste boomers verdwijnen de komende jaren? Techniek, onderwijs, zorg en bouw. Uitstroom vergroot, de instroom verkleind.

Woning tekort

Dit probleem kent ook iedereen. Zet maar meteen een grote rode streep door je plan “dan halen we ze wel uit een ander land”.

Generatie Z

Den Haag: Nederland is kampioen parttime werken, laat iedereen meer uren werken en betaal ze daarvoor.  Generatie z: uh nee, zeker niet fulltime, einde gesprek.

Het voortbestaan van je organisatie

Ik spreek wekelijks veel ondernemers, leiders en bestuurders. Het gesprek gaat altijd over de arbeidsmarkt en de bijbehorende problematiek. Vraag twee of drie keer door op de problemen die er zijn met betrekking tot personeel. En je komt echt akelig snel bij het bestaansrecht van een organisatie. Wat als er geen mbo techneuten meer zijn? Wat als er niemand meer is om pa en ma te verzorgen aan bed? Dat zijn de gesprekken die je nu moet voeren.

Er is wel een oplossing voor het probleem. Dat is vrij radicaal anders kunnen kijken en acteren op de arbeidsmarkt. Kijken naar capaciteit van arbeid en stoppen met je standaard vacatures. Je werk moet echt drastisch anders georganiseerd worden. Lees dit artikel of DM me!

Concrete oproep:

Dus als de afdeling finance alleen wordt uitgevoerd door finance. De afdeling sales alleen door sales. De afdeling ICT alleen door ICT. En de afdeling recruitment alleen door recruitment? Dan is recruitment het punt met de hoogste prioriteit op je volgende bestuurs-agenda.

Mijn oproep aan alle directeuren en leiders van Nederland: je hebt al een probleem om voldoende en gekwalificeerde mensen binnen te halen. Het probleem wordt groter en niet kleiner. Het probleem “recruitment” is geen probleem meer van de afdeling “ recruitment”.

Het is de verantwoordelijkheid van de directie / het bestuur om dit probleem als organisatie te omarmen en op te lossen. Het voortbestaan van je organisatie zou er zo maar wel eens vanaf kunnen hangen.  

Reacties
Categorieën