VERPLICHTING OM HET SALARIS IN VACATURETEKSTEN TE VERMELDEN?!
11 maart 2022 
4 min. leestijd

VERPLICHTING OM HET SALARIS IN VACATURETEKSTEN TE VERMELDEN?!

‘Vanaf 1 augustus is het in Nederland verplicht om het salaris in vacatureteksten te vermelden.’ Nu ik dit gerucht de laatste tijd steeds vaker zag opdoemen in de (arbeids)markt, ging ik op onderzoek uit.

Ik ben een groot voorstander van het vermelden van het salaris in vacatureteksten. Daarmee ben ik dus ook een tegenstander als het gaat om vaag gedoe zoals ‘marktconform’, ‘conform cao’ of ‘een salaris dat past bij jouw achtergrond’. Een salarisvermelding in valuta zorgt voor duidelijkheid bij kandidaten en voor wervingskracht voor organisaties.

Al heel wat jaren roep ik dan ook al tijdens mijn presentaties en trainingen: doorbreek het salaristaboe. Dus als het lukt om in meer vacatureteksten een salarisvermelding terug te laten komen, ben ik voor. Leid ik met plezier de polonaise. Hang ik de slingers op. En strooi ik confetti in het rond.

Duidelijkheid is het mooiste cadeau dat je jouw lezer kunt geven.

Ik prik de ballon lek en zet het feestgedruis stop. Inzoomend op het wetsvoorstel Implementatie richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden valt mijn oog op deze zin: “Door deze richtlijn worden werkgevers onder meer verplicht meer informatie over arbeidsvoorwaarden, rechten en plichten te verstrekken bij aanvang van een dienstverband.”

In duidelijke(re) taal: een persoon moet geïnformeerd worden over (onder andere) het salaris, voordat deze een dienstverband aangaat. Dat kan dus ook in een latere fase dan in een vacaturetekst. Sollicitatie-expert Aaltje Vincent wees mij op het EU-wetsvoorstel waarin dit nog specifieker staat vermeld. In dit wetsvoorstel staat in chapter 2- Pay transparancy, artikel 5: “such information may be provided in a job vacancy notice or otherwise prior to the job interview.”

transparantie Salaris

Bij het horen van het gerucht dat het vanaf 1 augustus verplicht zou zijn om het salaris in vacatureteksten te vermelden dacht ik eigenlijk al meteen: het zal toch niet? Tegelijkertijd gingen mijn gedachten uit naar een soortgelijk artikel dat ik kortgeleden las. In dit artikel stond dat niet in Nederland, maar wel in de stad New York een voorstel over salarisvermelding is aangenomen in (onder andere) vacatureteksten. Lokale werkgevers in New York zijn verplicht om vanaf april 2022 een minimaal én maximaal startsalaris te vermelden. Doe je dit niet? Dan is dit inbreuk op de New York City Human Rights Law en dus strafbaar.

Ik vind zelf dat een salarisvermelding in vacatureteksten niet verplicht gesteld hoeft te worden. Simpelweg omdat je de toegevoegde waarde als werkgever of intermediair gewoon zelf zou moeten willen benutten. Doe je dit niet, dan is het jouw keuze met het risico dat je de war of talent verliest.
Benieuwd naar de toegevoegde waarde die ik zie bij salarisvermelding in vacatureteksten? In mijn blog Doorbreek het salaristaboe somde ik eerder al 10 redenen op waarom het werkt. Zoals het gegeven dat het salaris de belangrijkste drijfveer onder de Nederlandse beroepsbevolking is. En dat 20% van de lezers van je tekst afhaakt als informatie over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden ontbreekt. Of dat het je vindbaarheid verbetert.

Steeds meer organisaties snappen trouwens dat het vermelden van salaris wordt beloond. Misschien omdat ik dan toch geen roepende in de woestijn was of (waarschijnlijker) omdat de war of talent steeds heviger wordt. Alles wordt nu in de strijd gegooid, waaronder de salarisvermelding.

Onderzoek van Jobdigger laat zien dat in 2018 en 2019 in minder dan 20% van de vacatureteksten het salaris werd vermeld. In 2020 stond de teller op 26%. Inmiddels staat het salaris in 1 op de 3 vacatureteksten concreet benoemd, zo blijkt uit onderzoek van Jobdigger. Als ik inzoom op de tabel uit het whitepaper van Jobdigger lijkt het exacte percentage op 34% te liggen.

salarisvermelding percentage

Het is niet verplicht om het salaris in vacatureteksten te vermelden. En zoals nu bekend is, wordt dit het ook niet per 1 augustus 2022. Wel daag ik je uit het salaristaboe eens te doorbreken en de toegevoegde waarde zelf te ervaren. Ga jij de uitdaging aan?


“Dit artikel over de wel/niet verplichting van salarisvermelding in vacatureteksten verscheen eerder op Nicol.”

Over de schrijver
"Alleen als je weet wat jouw doelgroep beweegt, bereik je jouw doel."Voor een groep, 1 op 1 of op het podium: ik deel graag mijn kennis en ervaringen, spreek vanuit mijn hart en steek mijn enthousiasme nooit onder stoelen of banken. Oogkleppen op? Ik zorg dat je ze afdoet en voortaan kijkt door de bril van jouw doelgroep. In mijn verhaal zit altijd een vleugje humor en ik zoek altijd de interactie op. Van samenwerken krijg ik energie, van de meeste vacatureteksten krijg ik jeuk.• Founder en algemeen directeur Voor Tekst. • Inspirerende spreker, trainer en adviseur op eigen titel. • Trotse co-founder van en energieke expert op Kiqit. • Auteur van Werven met Woorden.
Reactie plaatsen