Salaris
Wervend schrijven
Nicol Tadema
Wervend schrijven
06/29/2023
3 min
0

6 (onzin)redenen om het salaris niet te vermelden in de vacaturetekst

06/29/2023
3 min
0

“Nicol, we hebben het verkeer op onze recruitmentsite doorgemeten. Dankzij al die dure campagnes voor onze employer branding en jobmarketing wordt onze site ontzettend vaak bezocht. De meeste mensen landen op een vacaturedetailpagina. En dan… gebeurt er niets. Ja, ze klikken wel maar ze klikken weg in plaats van op de sollicitatiebutton. Kan jij ons helpen om bezoekers om te zetten naar sollicitanten?”

Ik surf snel naar een van die vacaturedetailpagina’s. Ik krijg direct jeuk van de stockfoto bovenin. Een fotomodel is in een overall gehesen en gevraagd om breeduit te lachen naar de camera. Het lijkt wel of ie net van de tandenbleekpraktijk afkomt, zo wit zijn z’n tanden. 

Als de witte vlekken voor mijn ogen zijn verdwenen, lees ik de introtekst. “Heb jij 3 jaar ervaring, ben je gemotiveerd en opzoek naar een leuke baan? Dan zoeken we jou.” Help… ik krijg wegtrekkers. Clichématig geschreven, er zit een taalfout in én er worden alleen maar eisen gesteld. Alsof er iemand jouw winkel binnenkomt en je bij de ingang al vraagt of die persoon wel genoeg geld bij zich heeft.

De functie-inhoud lijkt wel copy-paste van het functieprofiel. De waslijst aan vereisten is ellenlang… ik blijf scrollen en scrollen. Dan kom ik eindelijk aan bij de arbeidsvoorwaarden. En natuurlijk, daar staat het dan: ‘een marktconform salaris’.

“Ik zie dat het salaris niet in de vacaturetekst wordt vermeld. Wat is daar de reden voor?”

Ik zie de persoon aan de andere kant van het beeldscherm knikken en zuchten tegelijk. En ik weet nu al dat ik 1 van de volgende 6 antwoorden krijg: 

🔸 dit zorgt voor intern gezeik van mensen die nu minder verdienen in dezelfde functie.
🔸 we willen niet dat mensen alleen bij ons komen werken voor het geld.
🔸 ik wil niet dat de sollicitant het onderste uit de kan haalt.
🔸 concurrenten bieden een hoger salaris dan wij.
🔸 ons lage salarisaanbod schrikt af. Als ik ze maar eenmaal aan de telefoon krijg dan overtuig ik ze wel.
🔸 de opdrachtgever wil niet dat ik het salaris in de tekst vermeld.

Terwijl mijn gesprekspartner stamelt en zoekt naar woorden, denk ik bij mezelf: ‘welk antwoord kan ik straks weer eens opdreunen?’

🔸 dit zorgt voor intern gezeik van mensen die nu minder verdienen in dezelfde functie.
Denk je serieus dat medewerkers achter jouw rug niet over hun salaris praten? Of dat die mensen met dat lagere salaris niet behoren tot die bijna 40% die elke maand wel een keer benaderd worden voor een andere baan? Ik zou blij zijn als ze aan mijn bureau kwamen staan. Dan kon ik in gesprek gaan. En nog beter: trek alle salarissen gelijk. Wel zo transparant en eerlijk. 

 
🔸 we willen niet dat mensen alleen bij ons komen werken voor het geld.
Snap ik. Ik werk ook voor mijn plezier. En daarmee betaal ik al mijn rekeningen: mijn hypotheek, mijn brandstof en het brood van de bakker. Vinden ze geen probleem.

🔸 ik wil niet dat de sollicitant het onderste uit de kan haalt.
Wacht even, dan doe jij toch zelf iets niet goed? Het is aan jou als recruiter of hr-medewerker om dit te managen. Dus dat een sollicitant niet zomaar krijgt wat ’ie als indicatie in een gesprek noemt maar wat die persoon waard is, in combinatie met de met de functie(verantwoordelijkheden).

🔸 concurrenten bieden een hoger salaris dan wij.
Oei, da’s altijd een lastige. Door het lagere salaris te benoemen kan het inderdaad wel zo zijn dat mensen al afhaken en dus niet solliciteren. Is dat per se verkeerd? Of is het preselectie en bespaar je jezelf en de sollicitant tijd door hierover al zo vroeg in het proces transparant te zijn?  

🔸 ons lage salarisaanbod schrikt af. Als ik ze maar eenmaal aan de telefoon krijg dan overtuig ik ze wel.
Ik hoor wat je zegt. Weet je ook hoeveel mensen afhaken door dat lagere salaris? Is dat meer of minder dan de 26% van de mensen die afhaakt als je vaag doet over het salaris? Meer of minder dan de 78% die minder snel reageert als het salaris ontbreekt? En hoe overtuig je de mensen aan de telefoon dan? Wat als we dat – samen met het salaris – onder woorden brengen in jouw tekst?

🔸 de vacaturehouder/opdrachtgever wil niet dat ik het salaris in de tekst vermeld.
Ho. Stop. Er is toch een reden dat jij bent gevraagd om de beste kandidaat uit de markt te vinden? Dat het de vacaturehouder/opdrachtgever zelf niet lukt is misschien juist omdat het salaris niet wordt benoemd. Bovendien: dit is jouw expertise, jij bent de beste. Jij bemoeit je toch ook niet met hoe die vacaturehouder zijn vak uitoefent? Of dat nu IT, finance, inkoop of sales is?

Ik had gelijk: mijn gesprekspartner noemt 1 van de 6 voorspelde onzinredenen. Ik kijk naar de tijd en zie dat ik het kort moet houden. Het uitgebreide antwoord houd ik voor me maar ik stel nog 1 vraag: 

“Wil je 45% meer sollicitaties ontvangen?”

“Zo héé, dat zou geweldig zijn natuurlijk.”


“Je hoeft maar 1 ding te doen: het salaris concreet vermelden in je vacaturetekst.”

Dit artikel over het doorbreken van het salaristaboe in vacatureteksten verscheen eerder op Scoren met woorden.nl 

Reacties
Categorieën