De recruiter
Jan Karel Sindorff
van
De recruiter
09/09/2020
3 min
0

Recruitment is een vak. En een wandeling

09/09/2020
3 min
0

Vroeger waren de allereerste recruiters de ‘gekkies’ van de HR-afdeling. Waren recruiters de loopjongens die achter de feiten aanliepen en pas gingen rennen als de inkt van iemands ontslagbrief droog was. Gortdroog. Dat was lang geleden, toen het recruitmentvak in z’n kinderschoenen stond en tegelijkertijd is het hoe het anno 2020 nog veel te vaak verloopt.

Hoog tempo
Sokken ophijsen, veters strikken en hollen maar… Stilstaan is pas aan de orde als ergens onderweg iemand uit de kunstmatige visvijver is gehengeld en de vacature is vervuld.

Adem in, adem uit en een slokje koffie.

Om zodra er een nieuwe vacature ontstaat weer een sprint te trekken zodat deze openstaande functie ‘gisteren’ kan worden vervuld. En in hoog tempo, à la Usain Bolt. Want alleen zo ontwijk je de 20 in-je-nek-hijgende vacaturehouders, het ATS met al z’n (on)mogelijkheden en het wel en wee van sollicitanten.
En daar gaan we weer….adem in, adem uit, een slokje koffie, sokken ophijsen, veters strikken en hollen maar.

Wandeling
Best vermoeiend dat hollen, stilstaan. Weer hollen en stilstaan. En dat terwijl je tijdens een wandeling zoveel meer ziet. Zoveel meer ervaart. Zonder buiten adem te raken, sta je open voor nieuwe dingen en voer je de beste gesprekken. Je hebt de tijd om een zijpad te nemen dat langs die grotere visvijver leidt. Hier gooi je soms een gevangen vis terug in de vijver om je hengel opnieuw uit te gooien op een andere plek. Met misschien wel ander aas. Heeft jouw vette vis een opzegtermijn van 2 maanden? Dan loop je een stapje minder hard om toch samen op de eindbestemming aan te komen.

Vacaturegedreven versus talentgedreven
Hollen en stilstaan, het is de metafoor om de werkwijze te omschrijven van een gemiddelde recruiter. Of zal ik zeggen van vacature-vervullers. Want door te hollen en stil te staan vervul je vacatures en bedrijf je geen recruitment. En zolang we vacature gedreven blijven rennen, nemen we lang niet altijd de juiste mensen aan. We nemen te vaak genoegen met het aanbod van dat moment.

Talent gedreven recruitment vraagt (er)om verder te kijken, tijd te nemen (of te claimen) en om gesprekken te voeren op het juiste niveau binnen de organisatie. Gesprekken waarin niet wordt gesproken over de waan van de dag maar over verwachtingen voor de komende 6 tot 9 maanden. Met Learning & Development en het MT. Niet over vacatures maar over profielen. Niet (alleen) over hoe het gaat met de kinderen maar (vooral) over hoe het gaat met de markt en de organisatie. Niet wat iemand in een functie doet maar wát het bedrijf doet. Niet over het aantal cv’s dat moet worden geleverd maar over echte data.

Wandelroute
Als je nu al weet dat de forecast is dat op afdeling X de komende maanden 40% doorgroeit of de club verlaat, kan je je voorbereiden en de juiste route uitstippelen. Zonder je door de vacature te laten leiden, plant je nu vast een zaadje dat je water blijft geven tijdens de wandeling. Dus niet hollen, stilstaan en weer hollen. In een rustig tempo kijk je rond en weet je wanneer je even moet stilstaan om écht de verbinding te maken. Op die momenten die ertoe doen in de candidate journey, om het juiste talent te interesseren voor dat profiel en de organisatie. Pas dan ben je bezig met talentgedreven recruitment als continue wandeling om te zorgen dat je de juiste mensen voor je organisatie kan vinden én aantrekken. Ongeacht het profiel en de contractvorm.

Uitrusting
Talentgedreven recruitment vraagt om een ander profiel dan vacature-vervullers met hardloopschoenen en een hoge hartslag. Het vraagt om recruiters die op de juiste niveaus in de organisatie een goed gesprek kunnen aangaan. Die het zelfvertrouwen hebben om tegen een vacaturehouder te zeggen: ‘’Loop naar de maan of wandel met mij mee”. Die niet alleen de titel ‘recruitment business partner’ op het visitekaartje hebben staan, maar waar business partnering in de genen zit. Die gaan voor de lange termijn en dus de beste kandidaat uit de markt.

Talentgedreven recruitment vraagt dus ook om een recruitmentbaas die de juiste mensen aan zich verbindt. Patronen durft te doorbreken. Teams anders kan organiseren. Op de juiste niveaus een wandelroute uitstippelt en de weg binnen de organisatie plaveit. Inclusief rode loper voor die echte recruitment business partners.

En overall: talentgedreven recruitment begint bij het inzien van het belang van de juiste mensen in een organisatie. Weliswaar roept menig werkgever dat hun medewerkers het belangrijkste kapitaal vormen, maar in de praktijk gillen zij vaak nog harder dat een vacature ‘gisteren’ moet worden ingevuld.

Variatie
Alleen maar wandelen kan gaan vervelen en snelwandelen, joggen of een sprint trekken is dus fijn voor de afwisseling. En noodzakelijk kwaad, want natuurlijk zijn er soms op stel en sprong mensen nodig op functies waar je het niet had verwacht. En waar je dus nog geen wandelroute voor had uitgestippeld. Dan trek je die sprint en neem je wat hordes die daarbij horen.

Moraal van het verhaal
Sokken ophijsen, veters strikken en wandelen dus. Want hardlopers zijn doodlopers en recruitment is een vak. En een wandeling.

Reacties
Categorieën