Hoe lang moet ‘ie zijn? De vacaturetekst dus.
11 november 2022 
3 min. leestijd

Hoe lang moet ‘ie zijn? De vacaturetekst dus.

Het is de meest gestelde vraag is die ik krijg tijdens trainingen die ik geef: ‘Hoe lang moet ‘ie zijn?’ En for the record: ik heb het over vacatureteksten.

Eerst even wat data. LinkedIn geeft aan dat je bij 150 woorden beter kan ophouden, om het aantal sollicitaties te bevorderen. Indeed.com benoemt 90 woorden als ideaal maximum voor een vacaturetekst die converteert. En Textio geeft aan dat 640 woorden het ideale aantal is voor een vacaturetekst.

Vraag je aan een tekstschrijver die per woord betaald krijgt hoe lang een tekst moet zijn dan is het antwoord waarschijnlijk: ‘Nooit lang genoeg.’ Bij recruiters staat het schrijven van vacatureteksten onderaan de lijst met favoriete bezigheden. Daarvoor geldt dan ook meestal: des te korter, des te beter. Maar hoe lang een vacaturetekst echt moet zijn? Jouw doelgroep bepaalt dit.

Jouw doelgroep wil echt geen tekst die bestaat uit een x-aantal woorden. Ze willen gewoon de antwoorden op de allerbelangrijkste vragen die spelen in hun hoofd. Niet meer en niet minder. Alleen met de antwoorden op de allerbelangrijkste vragen over de vacature, kan de doelgroep die (deel) beslissing nemen die hun leven potentieel kan veranderen. Want dát is verandering van werk; impactvol. Zoveel impact dat verandering van werk een achttiende plek op de stress-schaal van Holmes en Rahe scoort. Om je gevoel te geven, hiermee kan je het stressniveau vergelijken met het afsluiten van een hoge hypotheek en een zwangerschap.

Op kort knapt men af
Als jij je realiseert hoe impactvol de keuze voor een nieuwe baan is, snap je waarschijnlijk ook dat je met die luttele 90 woorden die Indeed adviseert sowieso niet wegkomt. Een te korte tekst is al snel een afknapper. Ook dat wordt bevestigd door onderzoek: 53% van de Nederlandse werkzoekenden vindt dat er te weinig informatie over de functie is terug te vinden in een vacaturetekst. En het oog wil ook wat: de aanblik van een te korte tekst kan wantrouwen oproepen, omdat deze waarschijnlijk inhoudsloos is. Die vlieger gaat zeker op bij doelgroepen die gewend zijn lange lappen tekst door te spitten, zoals beleidsmedewerkers en juristen.

Te lang is ook niet goed
Een te lange tekst kan ook een reden zijn om weg te klikken voor mensen. Bijvoorbeeld omdat het visueel afschrikt: ‘Wow, moet ik dit allemaal lezen?’ Vervolgens is er het risico dat de duim in de kramp schiet tijdens het scrollen. Zeker als je nagaat dat de meeste mensen zich mobiel oriënteren op een nieuwe baan. Als dan ook de functie-eisenlijst onnodig lang is, raak je de lezer zeker kwijt. Zo bleek uit een (wat ouder) onderzoek van Unique. Verder zorgt wollig, passief taalgebruik er vaak voor dat een sollicitatie uitblijft. Of wat denk je van clichés die worden gebruikt als opvulling van de tekst? Die wekken alleen maar wantrouwen. Weg conversie.

Oké Nicol, maar hoe lang moet een vacaturetekst nu zijn?
Mijn antwoord: zo lang als nodig en zo kort als mogelijk. En hoeveel woorden je daar uiteindelijk voor nodig hebt, dat bepaalt jouw doelgroep.
Dus kruip in de huid van die doelgroep. Zorg dat je de vragen beantwoordt die werkzoekenden in deze beginfase van de werving hebben. Niet meer en niet minder. Tussen de regels door enthousiasmeer, preselecteer en activeer je de lezer. Dat je daar voor de ene vacature minder woorden voor nodig hebt dan bij een andere vacature is dikke prima. Als elk woord er maar toe doet.

Wil je toch echt een cijfer van mij horen? Als ik kijk naar het gemiddeld aantal woorden van vacatureteksten die ik schrijf, kom ik het dichtst in de buurt van het aantal dat Textio benoemt: 640. Gemiddeld dus. In de praktijk zie ik dat ik bij vacatures voor functies waarbij een lager opleidingsniveau van toepassing is, er minder woorden nodig zijn dan bij functies met een hoger opleidingsniveau. Dat komt dan weer door de complexiteit van de functie, beweegmotieven en de aandachtsspanne van de doelgroep.

Hoe lang is die van jou? Ik heb het dus over de gemiddelde vacaturetekst die jij schrijft. En voor welke doelgroep schrijf je die tekst dan?

Dit blog van Nicol Tadema verscheen eerder op Flexnieuws

Over de schrijver
De afgelopen jaren schreef ik duizenden vacatureteksten voor uiteenlopende bedrijven waaronder Rijksmuseum, GoodHabitz en Deloitte. Ook schreef ik 4 boeken waar in 3 ervan de vacaturetekst de hoofdrol speelt. In 2011 richtte ik Voor Tekst op dat uitgroeide tot het grootste bureau met 100% specialisatie in arbeidsmarktteksten. Dit bureau verkocht ik in 2022. Ik ben co-founder van én expert Wervende teksten op het kennisplatform voor recruitment Kiqit. Als ambassadeur van de stichting Guruz draag ik bij aan het verkleinen van het gat in de arbeidsmarkt tussen het mbo en het bedrijfsleven. Bovenal deel ik al mijn kennis als trainer en spreker zodat jij ook kan scoren met woorden. Of het nu gaat om een vacaturetekst, InMail of kandidaatvoorstel. Zo vertel ik enthousiast over hoe de conversie toeneemt door de inzet van 1 leesteken. En wist jij dat het gebruik van alledaagse woorden jouw tekst kunnen maken of breken? Zet mij voor de groep en ik onthul alle trucs.
Reactie plaatsen