In 7 stappen naar de beste opbouw van een vacaturetekst
07 april 2021 
2 min. leestijd

In 7 stappen naar de beste opbouw van een vacaturetekst

De vacaturetekst is het meestgebruikte middel in arbeidsmarktcommunicatie. Logisch dus dat het schrijven van vacatureteksten regelmatig terugkeert op jouw to-dolijstje. Met dit blog heb je dé succesformule voor de volgorde van een goede vacaturetekst in handen. Volg deze 7 stappen en je schrijft keer op keer wervende vacatureteksten.

Een vacaturetekst valt of staat met de keuze van de functienaam. Het doel is om een zo groot mogelijk bereik te realiseren. Gebruik de functienaam waar de ideale kandidaat zich in herkent. Kies daarnaast de meest gangbare titel, bijvoorbeeld met behulp van de gratis tool Google Trends.

Binnen 30 seconden bepaalt de lezer van je vacaturetekst of er brood in zit. Dat betekent dat je zeker in het begin van de vacaturetekst de lezer moet verleiden verder te lezen. De komst van Google for Jobs maakt dit nóg belangrijker. Lezers zien hier in eerste instantie alleen de eerste 5 tot 25 regels van jouw vacaturetekst. Benoem in je intro de unieke aspecten van de functie en zet daarmee een stevige basis voor de opbouw van je vacaturetekst. Schrijf bijvoorbeeld over:

  • de uitdaging.
  • de werksfeer.
  • de thuiswerkmogelijkheden.
  • de fase waarin je instapt, bijvoorbeeld bij de lancering voor een nieuw product.

De functie-inhoud kan rekenen op veel aandacht van de lezer. De inhoud van de functie is voor de meeste werkzoekenden een belangrijke reden om zich te oriënteren op een nieuwe baan. Verwoord de essentie van de functie in de eerste alinea en beschrijf daaronder de belangrijkste werkzaamheden in een opsomming met bulletpoints.

Een passende bedrijfscultuur stijgt al jaren in het rijtje motieven om een andere baan te zoeken. Voor vrouwen is de werksfeer nét even belangrijker dan voor mannen, maar bij beide groepen scoort sfeer een plek in de top 3 pullfactoren. Beschrijf daarom in dit tekstelement zowel de corebusiness als de werksfeer, dan maak je een goede indruk.

48% van potentieel werkzoekenden haakt af bij het zien van een ellenlange opsomming met allerlei eisen. Dat betekent dat dit tekstitem vraagt om het maken van keuzes. Beschrijf beknopt wie je zoekt en gebruik bulletpoints voor de 3 belangrijkste hardskills.

Wist je dat 28% van de Nederlanders stopt met lezen als er niets staat over de arbeidsvoorwaarden? Tijd dus om daar werk van te maken. Benoem in ieder geval deze aspecten: het salaris in klinkklare euro’s én secundaire arbeidsvoorwaarden die belangrijk zijn voor jouw droomkandidaat.

Er staat een dijk van een vacaturetekst. Je hebt de aandacht van jouw droomkandidaat gevangen en helemaal vast weten te houden tot dit allerlaatste deel van de vacaturetekst. Nu komt het erop aan: een knallende afsluiting. Roep de lezer actief aan om te solliciteren en zet er haast achter middels een realistische sluitingsdatum.

 

Dit blog over de opbouw van vacatureteksten verscheen eerder op de website van Voor Tekst

Over de schrijver
Schrijven, adviseren en trainen. Als het gaat om teksten binnen arbeidsmarktcommunicatie doen we bij Voor Tekst niets liever. En we doen niets anders. We zijn dé specialist in vacatureteksten, webteksten, testimonials, e-mailteksten en meer teksten binnen arbeidsmarktcommunicatie. Online en offline. Voor intern en extern gebruik. Voor recruitment en HR. En we zijn er goed in. Bij alles wat we doen, leggen we de lat hoog. Dus schrijven, adviseren en trainen we met kennis van zaken en op basis van doelgroepdata. Met een ervaren copywriters-, advies- en projectteam. Voor én bij werkgevers waaronder Ahold Delhaize, KPN, Politie, Achmea en NS. In opdracht van intermediairs, waaronder Randstad, Yacht en Tempo-Team. In samenwerking met jobmarketingbureaus zoals Adver-Online en Get.Noticed. En straks ook voor jouw organisatie? Graag!
Reactie plaatsen