Jij weet al hoe en dat tekst werkt
25 mei 2023 
2 min. leestijd

Jij weet al hoe en dat tekst werkt

Schrijven… dat leerde je in groep 1 van de basisschool al. Als recruitmentprofessional weet je dus echt wel hoe tekst werkt:

✍ Je laat jouw vacatureteksten schrijven door ChatGPT en doet dan copy-paste in je ATS. Lekker makkelijk en eenheidsworst lust toch iedereen? Dat ’ie de wet- en regelgeving niet snapt en de tekst 40% meer bevooroordeeld is neem je op de koop toe.

✍ Van jouw sollicitanten verwacht je een uitgebreide motivatiebrief in correct Nederlands. Die je vervolgens niet leest want wat heb je eraan?

✍ Op het cv signaleer je een spelfoutje. Dat die sollicitant op papier verder de ultieme match is, dat doet er niet meer toe. Dit kan je toch niet serieus nemen?

✍ Die eenheidsworst die ChatGPT uitpoepte zorgt voor een stroom van sollicitanten. Pfft, nu moet je al die niet-passende kandidaten afwijzen. Gelukkig kan je in bulk een onpersoonlijk standaardmailtje versturen.

✍ Nou hebben een paar sollicitanten die je in bulk afwees het lef om vragen te stellen over die afwijzing. Hoe durven ze? Echt niet dat je gaat reageren: snappen die mensen niet dat jij wel wat anders te doen hebt?

✍ De stroom aan sollicitaties naar aanleiding van jouw vacaturetekst bleek bagger. Geen enkele goede sollicitant. Dan maar sourcen. Een onpersoonlijk bericht aan 400 profielen in 1 keer: door te schieten met hagel is er vast iemand die een schampschot oploopt.

✍ Uiteindelijk leg je de hiring manager 3 sollicitanten voor. Niet allemaal even goed maar tsja, de hiring manager wilde keuze. Die keuze blijkt lastig want je wacht al 2,5 week op een reactie. Een statusupdate aan je kandidaten sturen? Waarom zou je: je hebt toch niks nieuws te melden.

✍ De kandidaat die wist vol te houden schotel je een arbeidsovereenkomst voor. 10 pagina’s lang en in onbegrijpelijke taal, zolang ze maar tekenen.

✍ De handtekening staat. Nu lekker een week of 6 radiostilte tot de eerste werkdag van de kandidaat. Tussentijds een appje of een mailtje? Nee, er hijgt alweer een andere hiring manager in je nek.

✍ Werkdag 1 van jouw kandidaat. Voorbij gevlogen zonder dat je het doorhad, zou het goed gegaan zijn? Vast wel, anders had je het wel gehoord toch?

✍ Toch knap dat die kandidaat het een halfjaar volhield maar nu neemt ’ie ontslag. Gelukkig kan je weer zo’n standaardmail gebruiken, zo een die al in het systeem zat bij aanschaf. Klik. En we beginnen weer van voor af aan.

Oké, dit is natuurlijk gekkigheid. Natuurlijk weet jij wél hoe tekst werk. Of beter gezegd: je weet allang dát tekst werkt. Een training over vacatureteksten schrijven heb jij dan ook niet nodig. Dan rest mij niets anders dan jou een fantastische dag toe te wensen.

Dit artikel over vacatureteksten schrijven verscheen eerder op Scoren met woorden.nl.

Over de schrijver
De afgelopen jaren schreef ik duizenden vacatureteksten voor uiteenlopende bedrijven waaronder Rijksmuseum, GoodHabitz en Deloitte. Ook schreef ik 4 boeken waar in 3 ervan de vacaturetekst de hoofdrol speelt. In 2011 richtte ik Voor Tekst op dat uitgroeide tot het grootste bureau met 100% specialisatie in arbeidsmarktteksten. Dit bureau verkocht ik in 2022.Ik ben co-founder van én expert Wervende teksten op het kennisplatform voor recruitment Kiqit. Als ambassadeur van de stichting Guruz draag ik bij aan het verkleinen van het gat in de arbeidsmarkt tussen het mbo en het bedrijfsleven. Bovenal deel ik al mijn kennis als trainer en spreker zodat jij ook kan scoren met woorden. Of het nu gaat om een vacaturetekst, InMail of kandidaatvoorstel. Zo vertel ik enthousiast over hoe de conversie toeneemt door de inzet van 1 leesteken. En wist jij dat het gebruik van alledaagse woorden jouw tekst kunnen maken of breken? Zet mij voor de groep en ik onthul alle trucs.
Reactie plaatsen