Zo belangrijk is de vacaturetekst nu
27 juli 2022 
2 min. leestijd

Zo belangrijk is de vacaturetekst nu

“Hoe belangrijk is de vacaturetekst nog als je weet dat meer dan 90% van je doelgroep een latent werkzoekende is?” Het is zomaar een vraag van een recruiter tijdens een van de trainingen die ik geef over vacatureteksten.

Bij het horen van de vraag viel mijn mond automatisch open. Snel duwde ik met m’n rechterhand tegen m’n kin om ‘m weer te sluiten. Ik had er even geen woorden voor. En voor wie mij een beetje kent: ‘t is best een compliment waard als je mij woordeloos krijgt. Waarom ik woordeloos was? Omdat ik simpelweg niet wist waar ik moest beginnen.

Juist nú is een vacaturetekst van grote toegevoegde waarde. Om wel 101 redenen. En misschien wel de allerbelangrijkste reden daarvoor is dat grote aantal latent werkzoekenden die de recruiter aanstipte. Even voor de duidelijkheid: latent werkzoekenden zijn in definitie mensen die al een baan hebben. Deze mensen zijn dus niet actief op zoek naar vacatures en zijn lastig(er) om in beweging te krijgen.

Waarom is een vacaturetekst dan nú van grote toegevoegde waarde? In deze overspannen arbeidsmarkt? Waar het aantal vacatures sky high is en het aantal werklozen mega low is? Omdat je juist nú het verschil moet maken. Alleen met een kneitergoede vacaturetekst val je op tussen 450.999 andere functies die momenteel vacant zijn. En kun je de gedroomde kandidaat verleiden om tot een sollicitatie over te gaan. Zelfs als deze persoon niet actief op zoek is naar een andere baan.

CBS

Bron: CBS

De vraag zou dan ook niet moeten zijn: “Hoe belangrijk is de vacaturetekst nog als je weet dat meer dan 90% van je doelgroep een latent werkzoekende is?” De vraag is vooral: “Hoe zorg je dat die kneitergoede vacaturetekst onder de aandacht komt van de latent werkzoekende?” Want alleen een vacaturetekst op een jobboard knallen… da’s inderdaad zinloos. Pas je daarentegen bijvoorbeeld hyper targeting toe, dan neemt je bereik flink toe.

Ik hoor je denken: “hyper targeting, whattuh?” Bij hyper targeting communiceer je heel gericht met de beoogde doelgroep. Dit doe je met een specifieke, op deze doelgroep afgestemde boodschap via diverse kanalen. Niet schieten met hagel dus, wel schieten met scherp. De kans is vrij groot dat je dan raak schiet. Zeker met de juiste munitie. En die munitie? Da’s zo’n kneitergoede vacaturetekst.

D’r zijn natuurlijk nog 101 andere manieren om je vacaturetekst onder de aandacht te brengen. Als jij de laatste jaren investeerde in je werkgeversmerk heb je bijvoorbeeld al een streepje voor. En als je recruitment marketing tot in de puntjes snapt (of specialisten aanhaakt die het snappen) kun je ook nu jouw doel(groep) nog bereiken. Okay, het is wat lastiger dan een paar jaar terug maar zeker niet onmogelijk.

En hoe schrijf je dan een vacaturetekst waarmee je de gedroomde kandidaat tot actie aanzet? Je kan beginnen bij het toepassen van de 10 praktische tips die ik op een rij zette in het whitepaper Vacatureteksten schrijven.

Over de schrijver
De afgelopen jaren schreef ik duizenden vacatureteksten voor uiteenlopende bedrijven waaronder Rijksmuseum, GoodHabitz en Deloitte. Ook schreef ik 4 boeken waar in 3 ervan de vacaturetekst de hoofdrol speelt. In 2011 richtte ik Voor Tekst op dat uitgroeide tot het grootste bureau met 100% specialisatie in arbeidsmarktteksten. Dit bureau verkocht ik in 2022.Ik ben co-founder van én expert Wervende teksten op het kennisplatform voor recruitment Kiqit. Als ambassadeur van de stichting Guruz draag ik bij aan het verkleinen van het gat in de arbeidsmarkt tussen het mbo en het bedrijfsleven.Bovenal deel ik al mijn kennis als trainer en spreker zodat jij ook kan scoren met woorden. Of het nu gaat om een vacaturetekst, InMail of kandidaatvoorstel. Zo vertel ik enthousiast over hoe de conversie toeneemt door de inzet van 1 leesteken. En wist jij dat het gebruik van alledaagse woorden jouw tekst kunnen maken of breken? Zet mij voor de groep en ik onthul alle trucs.
Reactie plaatsen