Blog LinekdIn Marcel
Sourcing
Marcel van der Meer
Sourcing
07/06/2022
2 min
0

Jarenlange ervaring en dan ben je onvindbaar op LinkedIn

07/06/2022
2 min
0

Er zijn wereldwijd 870M+ LinkedIn profielen. En er zijn mensen op het platform te vinden met meer en met wat minder jaren werkervaring. Okay, fijn om te weten. Dat is niets nieuws.

Op de betaalde Talent Solutions van LinkedIn, LinkedIn Recruiter Lite en LinkedIn Recruiter Seat (RPS en corporate) is een filter. “Years of experience” of in het Nederlands “Aantal jaren ervaring”. Dit filter wordt vaak gebruikt om starters of juist de wat meer ervaren potentiële nieuwe medewerkers te selecteren. 

Deze schuif loopt van 0-30 jaar+ en kun je vrij eenvoudig verschuiven. Als we dan de schuif volledig openzetten dan is iedereen geselecteerd toch?
We gaan het even testen, 0 - 30+. Geeft een resultaat van slechts 330M+ kandidaten. Ik mis er 440M+ wereldwijd. Hoe dan? 62% is onzichtbaar geworden door deze filter.

grafiek1

En voor Nederland dan?

Zelfde test, dan alleen Nederlandse profielen. Nederland kent 9.4M+ profielen. Ik ben benieuwd waar dit op neer komt. 5.2M+ profielen blijven er over. Iets beter dan de wereldwijde cijfers.

grafiek2

Dit komt neer op 45% wat je onzichtbaar maakt door het toepassen van deze filter.

Oorzaken:

1. Personen zonder werkervaring worden niet meegenomen:

Vervelend voor de personen in kwestie. Als je 0,0 werkervaring hebt op je LinkedIn profiel en een recruiter gebruikt deze filter (en deze wordt vaak voor starters ingezet), dan filtert LinkedIn ze eruit.

profiel1


2. Personen met meer dan 30 jaar werkervaring worden niet meegenomen:

En dit is het allergrootste probleem, de 50plussers worden direct uitgefilterd.
Krapte, zeker. Gebruik deze filter en je bent een groot deel van dit arbeidspotentieel kwijt. 

Leeftijdsdiscriminatie? Niet met opzet. Een filter die tot 30 jaar werkervaring gaat en de suggestie wekken dat je 30+ ook meeneemt is niet handig.

Prifiel 2

Deze Helpende in de zorg is een van de vele honderdduizenden die door deze filter worden uitgesloten.

 

Tips om dit te omzeilen, gebruik deze filter alleen als het echt niet anders kan. Je mist bijna de helft van de kandidaten. De data heeft het aangetoond.

Of je kunt deze hidden kandidaten gebruiken door de verborgen operators te gebruiken. Wil je hier meer over weten? Meld je dan hier aan.


Meer van deze onthullingen, volgen nog. Want er is nog meer…

Meepraten over sourcing? Vragen over LinkedIn Recruiter of Recruiter Lite? Kom naar de Kiqit-boards.

Reacties
Categorieën