Jarenlange ervaring en dan ben je onvindbaar op LinkedIn
06 juli 2022 
2 min. leestijd

Jarenlange ervaring en dan ben je onvindbaar op LinkedIn

Er zijn wereldwijd 870M+ LinkedIn profielen. En er zijn mensen op het platform te vinden met meer en met wat minder jaren werkervaring. Okay, fijn om te weten. Dat is niets nieuws.

Op de betaalde Talent Solutions van LinkedIn, LinkedIn Recruiter Lite en LinkedIn Recruiter Seat (RPS en corporate) is een filter. “Years of experience” of in het Nederlands “Aantal jaren ervaring”. Dit filter wordt vaak gebruikt om starters of juist de wat meer ervaren potentiële nieuwe medewerkers te selecteren. 

Deze schuif loopt van 0-30 jaar+ en kun je vrij eenvoudig verschuiven. Als we dan de schuif volledig openzetten dan is iedereen geselecteerd toch?
We gaan het even testen, 0 - 30+. Geeft een resultaat van slechts 330M+ kandidaten. Ik mis er 440M+ wereldwijd. Hoe dan? 62% is onzichtbaar geworden door deze filter.

grafiek1

En voor Nederland dan?

Zelfde test, dan alleen Nederlandse profielen. Nederland kent 9.4M+ profielen. Ik ben benieuwd waar dit op neer komt. 5.2M+ profielen blijven er over. Iets beter dan de wereldwijde cijfers.

grafiek2

Dit komt neer op 45% wat je onzichtbaar maakt door het toepassen van deze filter.

Oorzaken:

1. Personen zonder werkervaring worden niet meegenomen:

Vervelend voor de personen in kwestie. Als je 0,0 werkervaring hebt op je LinkedIn profiel en een recruiter gebruikt deze filter (en deze wordt vaak voor starters ingezet), dan filtert LinkedIn ze eruit.

profiel1


2. Personen met meer dan 30 jaar werkervaring worden niet meegenomen:

En dit is het allergrootste probleem, de 50plussers worden direct uitgefilterd.
Krapte, zeker. Gebruik deze filter en je bent een groot deel van dit arbeidspotentieel kwijt. 

Leeftijdsdiscriminatie? Niet met opzet. Een filter die tot 30 jaar werkervaring gaat en de suggestie wekken dat je 30+ ook meeneemt is niet handig.

Prifiel 2

Deze Helpende in de zorg is een van de vele honderdduizenden die door deze filter worden uitgesloten.

 

Tips om dit te omzeilen, gebruik deze filter alleen als het echt niet anders kan. Je mist bijna de helft van de kandidaten. De data heeft het aangetoond.

Of je kunt deze hidden kandidaten gebruiken door de verborgen operators te gebruiken. Wil je hier meer over weten? Meld je dan hier aan.


Meer van deze onthullingen, volgen nog. Want er is nog meer…

Meepraten over sourcing? Vragen over LinkedIn Recruiter of Recruiter Lite? Kom naar de Kiqit-boards.

Over de schrijver
“Wat een energie krijg ik van het overbrengen van mijn kennis. Het is altijd wel een uitdaging om dit eendimensionaal over te brengen. Maar dit lukt meestal wel weer om met voorbeelden te komen die direct toepasbaar zijn." In 2012 heb ik Klikwork opgericht, ik geef daar sourcing en growth hacking trainingen voor recruiters. Ook ben ik co-founder van Kiqit dat live ging in juni 2020. Daarnaast run ik de Facebook groep BadAss Recruiters & Sourcers en heb ik de afgelopen jaren “spreekbeurten” mogen geven over de hele wereld. Mijn expertise sourcing: https://kiqit.nl/sourcing/
Reactie plaatsen