linkedin-blog
Sourcing
Marcel van der Meer
Sourcing
07/19/2022
2 min
0

Deze kandidaten zijn (bijna) onvindbaar op LinkedIn

07/19/2022
2 min
0

Opeens, tijdens een etentje in Gouda, samen met mijn goede vriend Michiel Wiersema. Een nieuwe ingeving. Is iedereen wel te vinden op LinkedIn als je zoekt naar postcode, plaats of provincie?

De LinkedIn database In Nederland

Nederland kent 9.4 miljoen profielen in dit zakelijke social media platform. Je hebt een vacature waar je voor moet werven. Je hebt een knappe boolean string gemaakt en je gaat sourcen naar potentieel talent voor je werkgever of je opdrachtgever(s). Je talentpool is nog wat te groot. Je wilt deze iets kleiner maken. Het aantal potentiële kandidaten terugbrengen naar een behapbaar aantal, zodat je ze daarna kunt benaderen met een bericht. 

De gemiddelde recruiter neemt vaak dan een plaats, provincie of postcode met een straal om de plaats. Niets mis mee. Echt niet, of wel.

Mijn hypothese ga ik checken in LinkedIn en LinkedIn Recruiter en Recruiter Lite

Eerst de provincies. Als ik alle provincies in Nederland selecteer, op welk aantal kom ik dan uit? Dan kom ik op 7.7M+ profielen. He waar zijn die andere mensen dan? Ik mis 1.7M+ personen. Dat is een serieus aantal.

foto-marcel-linkedin-1

En als ik dezelfde search doe op een LinkedIn basic account. Ik vind hier 9M+ totaal Nederland en 7.3M+ als ik alle provincies selecteer. Ik heb een iets kleiner aantal, dat kan natuurlijk omdat ik niet heel LinkedIn kan bestrijken. Maar ook hier weer 1.7M+ mensen.

foto-marcel-linkedin-2

Alle plaatsen sourcen in Nederland, ik kies een andere strategie

Alle plaatsen in Nederland invoeren lijkt mij te veel gevraagd van het goede. Dat ga ik niet doen. Dat wordt echt een zoektocht en daar ga ik geen tijd aan besteden. Ik kies een andere benadering.

Alle postcodes selecteren, dat ga ik doen. Okay, maar hoe doe je dat dan? Eigenlijk heel simpel, je pakt het midden van Nederland. Laten we zeggen Utrecht. Dan de straal op 200 mijl of 321 kilometer. Dan wordt een deel van Engeland, Frankrijk, Belgie, Duitsland en Luxemburg meegenomen.

foto-marcel-linkedin-3

Deze landen sluit ik dan uit van de zoekopdracht. En wat denk je ook weer op 7.7M+ personen. Dus 1.7M+ kandidaten zijn bijna onvindbaar.

De tip om deze kandidaten in je sourcing zoektocht mee te nemen

Met deze methode vind je de mensen terug zonder dat je 9.4M profielen op LinkedIn hoeft te doorzoeken. Deze aanpak is gemakkelijker dan je denkt. Weinig mensen weten hoe je dit kan doen. Hoe? Dat vertel ik je graag in mijn online masterclass of tijdens mijn eendaagse sourcing training. Nee grapje, deze krijg je cadeau.

Je selecteert eerst Nederland en daarna alle 12 provincies deselecteren. En dan hou je 1.5M+ kandidaten over die alleen Nederland in hebben gevuld. Deze kandidaten worden dus bijna niet gevonden door elke recruiter die postcode, plaats of provincie gebruikt als zoekcriteria.

foto-marcel-linkedin-5

Tussen 1.7M+ en 1.5M+ daar missen we nog 200.000 profielen. Die 200.000 personen, tja die blijven zoek. Een andere tip als je echt een niche kandidaat moet zoeken. Je weet wel, zo een die je moet zoeken met een lichtje. Waar er maar enkele tientallen in heel Nederland van zijn. Kies dan heel Nederland als zoekgebied.

Meepraten over sourcing? Vragen over LinkedIn Recruiter of Recruiter Lite? Kom naar de Kiqit-boards.

 

Reacties
Categorieën