Groeibaas Marilyn Burgersdijk: “Zelfs de CTO maakt vlogs over werken bij Mendix”
De recruiter
Joachim Klein Molekamp
De recruiter
06/18/2020
4 min
0

Groeibaas Marilyn Burgersdijk: "Zelfs de CTO maakt vlogs over werken bij Mendix"

06/18/2020
4 min
0

In de rubriek groeibazen spreken we leiders van groeibedrijven over het aantrekken, ontwikkelen en behouden van talent. Ditmaal Marilyn Burgersdijk, voormalig recruitment lead EMEA bij Tesla. In haar functie als Director Talent Acquisition bij Mendix spreken wij haar over het belang van een visie en de rol van een manager bij het werven van talent.

Achter de schermen; Marilyn Burgersdijk studeerde Law aan de UvA en woont momenteel samen met haar partner in Lisse. Ze is voormalig Recruitment Lead EMEA van Tesla, en momenteel werkzaam als Director Talent Acquisition EMEA en APAC voor softwaregigant Mendix. Vroeger wilde ze vrachtwagenchauffeur worden echter zet ze nu het recruitmentvak beter op de kaart. Je kunt haar wakker maken voor Italiaans eten en een goed glas wijn. Het liefst aan het water want het eerst volgende op haar bucketlist is een eigen zwembad.

Welke dag in je carrière kun je nog herinneren als de dag van gisteren?

Dat is bijna 15 jaar geleden. Ik was werkzaam in een sales functie bij een grote detacheerder en kwam in contact met een rustige en terughoudende jongeman die al 6 maanden op de bank zat zonder opdracht. Het zat me dwars dat we niet de juiste uitdaging voor hem konden vinden, aangezien ik oprecht geloofde in zijn potentie. We zijn toen samen op gesprek gegaan bij Philips en guess what: hij kon diezelfde dag nog starten. Mede door dit moment besefte ik hoeveel impact je op een persoon kunt hebben en dat dit het werk is dat ik wil doen. Tot op de dag van vandaag is dit een drijfveer voor wat ik doe. Overigens leuk om te weten dat deze persoon inmiddels tot de top van Philips behoort.

Je geeft regelmatig aan dat je potentie vaak belangrijker vindt dan competentie. Waarom? En hoe ontdek jij of iemand potentie heeft?

Competentie is wat een persoon kan. Potentie is wat een persoon zou kunnen. Wanneer je enkel focust op competentie, dan kijk je voornamelijk naar het heden. Als je wilt dat de organisatie in de toekomst ook beschikt over de juiste personen, dan is potentie de belangrijkste graadmeter. Om dit tijdens gesprekken concreet te maken zijn diepere gedragsgerichte vragen nodig. Dit vergt enige training of ervaring van de interviewers. Persoonlijk kijk ik altijd naar drie factoren; (1) heeft de persoon een open en oplossingsgerichte mindset en leervermogen, (2) heeft de persoon een duidelijke drive en (3) welk gedrag vertoonde de persoon in het verleden bij uitdagingen en kansen? Aanvullend kan het verstandig zijn om uitgebreide referentie checks uitvoeren.

“Als je wilt dat de organisatie in de toekomst ook beschikt over de juiste mensen, dan is potentie de belangrijkste graadmeter”

Wat is het geheim achter het recruitment succes van Mendix?

Bij Mendix staan de hiring managers centraal. Zij zijn het gezicht van de afdeling en dienen de volledige verantwoordelijkheid over het team te nemen. Dit is inclusief het werven van nieuw talent. Zij kunnen namelijk als geen ander de visie en uitdagingen van de afdeling omschrijven. Uiteindelijk zijn dit de belangrijkste beweegredenen voor talent om een overstap te maken. Op deze manier is de hiring manager ook bewust de inspanning en het proces waardoor andere keuzes gemaakt worden. Anderzijds krijgen kandidaten een reëel beeld van de afdeling en kunnen zij een band opbouwen met de persoon die een vertrouwde aanspreekpunt binnen de organisatie zal worden.

Wat is dan de rol van recruitment bij Mendix?

Recruitment speelt hierin een strategische, coördinerende en ondersteunende rol. Deze werkwijze blijkt niet alleen succesvol maar ook prettig. Hiring managers en talent acquisition hebben meer waardering voor elkaars rol en werken nauw samenwerken als een team. Zelfs onze CTO maakt vlogs over het werken bij Mendix. Zeker het kijken waard!

Welke trend zie jij gebeuren of veranderen omtrent het werven van Talent?

De vakvolwassenheid van de recruitment markt is in de afgelopen jaren toegenomen, waardoor RPO voor steeds meer organisaties een interessante keuze is. Daarnaast wordt candidate experience steeds belangrijker. Hier valt voor veel organisaties nog veel winst te behalen. Persoonlijk ben ik overtuigd dat candidate experience kan leiden tot de meest succesvolle wervingsstrategie, namelijk ambassadeurschap en mond-tot-mond reclame. Hier heb ik al mooie voorbeelden van voorbij zien komen. Kortom, een goed doordacht recruitment proces met vakbekwame mensen, en een onvergetelijke ervaring voor kandidaten zal aankomende jaren steeds belangrijk worden.

Welke kennis had je graag 10 jaar eerder gehad?

Het belang van een visie en een duidelijke verwoording hiervan. Medewerkers willen graag onderdeel zijn van een zogenaamde ‘journey’. Zowel bij Mendix als Tesla zie ik overduidelijk het effect wanneer de oprichter of managers een duidelijk doel en goed verhaal hebben. Dat motiveert, inspireert en trekt andere mensen aan. Hiervoor hoef je geen bekend merk te zijn, sterker nog, vaak zijn de bedrijven juist bekend geworden doordat ze ergens voor durven te staan en een duidelijk doel nastreven. Ook wanneer je talent wilt aantrekken is dit een belangrijke factor. Als kandidaten geloven in jouw verhaal, en hier onderdeel van willen zijn, dan zie je dat onderwerpen als arbeidsvoorwaarden of locatie vaak bijzaak worden.

Welke groeitip zou je andere groeibazen geven?

Besteed meer aandacht aan interne mobiliteit. Durf, in samenspraak met collega’s, iemand tijdelijk een andere uitdaging binnen de organisatie te geven. Op deze manier kun je talent blijven prikkelen. Ook verruimen zij hun blik binnen de organisatie. Dat is niet alleen belangrijk voor de vaardigheden van de medewerkers maar zorgt voor beter begrip tussen verschillende teams. Een goed voorbeeld hiervan zijn talent programma’s waarbij je roteert op verschillende afdelingen. Wanneer je dit op alle lagen en afdelingen van de organisatie toepast ben ik er van overtuigd dat je talent langer kunt behouden, sneller kunt ontwikkelen en dat teams beter samenwerken. Zorg uiteraard wel voor een goed plan en heldere communicatie om de verwachtingen te managen.

“Durf, in samenspraak met collega’s, iemand tijdelijk een andere uitdaging binnen de organisatie te geven. Op deze manier kun je talent blijven prikkelen.”

Waar haal jijzelf inspiratie uit?

Ik vind het leuk om te kijken bij anderen mensen. Zo lees ik graag autobiografieën. Richard Branson is een goede inspiratiebron voor mij geweest. In zijn verhaal lees je het belang van een duidelijke visie, positiviteit en het menselijke aspect van leiderschap. Door mijn werkgever(s) kijk ik bovendien veel naar andere scale-ups in bijvoorbeeld Sillicon Valley. Fascinerend om te zien hoe zij met uitdagingen om gaan en hoe deze ondernemers zichzelf razendsnel blijven ontwikkelen.

Als laatst, wat zou jij de lezer nog graag mee willen geven?

Kort maar krachtig, creëer een duidelijke visie voor jezelf en durf ergens voor te staan.

Dit is een repost van reqruut voor het orgineel klik hier

Reacties
Categorieën