De vacaturetekst als blusmiddel
14 september 2021 
2 min. leestijd

De vacaturetekst als blusmiddel

Okay, ik kan in herhaling vallen en zeggen dat de arbeidsmarkt in brand staat. Dat er meer vacatures dan werklozen zijn. Dat we van massawerkeloosheid gegaan zijn naar personeelstekort. Maar dat ervaren jij en ik al in de praktijk. Daarom is het beter ons erop te concentreren hóé we die 327.000 vacatures gaan vervullen met het beste talent uit de markt. En dan kom je sowieso niet meer weg met een middelmatige vacaturetekst.

Kwaliteit van vacatureteksten

Een middelmatige tekst is wel beter dan een slechte vacaturetekst. 86% van de vacatureteksten scoort een onvoldoende aldus onderzoek in 2019 door de Vacatureverbeteraar. Zelfs met de huidige druk op de arbeidsmarkt is dit niet veel verbeterd. Steekproeven laten anno 2021 nog steeds ellenlange wollige teksten zien die volgepropt zijn met passief taalgebruik, clichés en spelfouten. Uit een analyse eerder dit jaar van Intelligence Group blijkt dat 53% van de (v)mbo-vacatures te ingewikkeld taalgebruik bevat. En dan zijn er nog de vacatureteksten waarbij de belangrijkste pullfactoren van de Nederlandse beroepsbevolking ontbreken. Zo wordt in maar 26% van de vacatureteksten het salaris concreet benoemd. In (te) veel vacatureteksten is het enige wat er wordt vermeld over de werksfeer dat deze informeel zou zijn.

‘Met 86% van de vacatureteksten die een onvoldoende scoort kun je jezelf eenvoudig onderscheiden van de massa: zorg gewoon voor een kneitergoede vacaturetekst.’

Rol van vacatureteksten

Laag- of hoogconjunctuur: de vacaturetekst doet ertoe. Zelfs als je de afgelopen jaren het bouwen aan je werkgeversmerk links hebt laten liggen, kun je juist nu met een enkele vacaturetekst quick wins boeken. Het is niet voor niets al jaren op rij het meest voorkomende middel in arbeidsmarktcommunicatie. In vrijwel alle gevallen is de vacaturetekst het startpunt voor een succesvol werving- en selectieproces. Daarmee kan het een blusmiddel zijn nu de arbeidsmarkt in brand staat. Als je daar nog steeds over twijfelt dan wens ik je bij deze veel succes om op te vallen met jouw vacature tussen de huidige 326.999 andere vacatures.

Bron: CBS, augustus 2021

Benutten van de toegevoegde waarde van vacatureteksten

Mijn advies? Maak direct werk van vacatureteksten. Dit kan op 101 manieren, maar het begint sowieso met het erkennen van de toegevoegde waarde van de vacaturetekst. Als je dat doet dan durf je er ook tijd óf budget voor vrij te maken.

‘Durf tijd óf budget vrij te maken om werk te maken van vacatureteksten.’

Dat gezegd hebbende: tijd is een kostbaar iets zeker nu het personeelstekort ook het recruitmentvak direct raakt. Er is immers (ook) een schreeuwend tekort aan recruiters. Dus kijk goed of je als organisatie zelf vacatureteksten wilt blijven schrijven of dat je dit uitbesteedt aan tekstspecialisten.

Realiseer je je dat het schrijven en uitzetten van vacatureteksten behoort tot de minst favoriete taken van recruiters? Ik zou dan wel weten waar ik de kostbare tijd van mijn recruitmentteam aan laat besteden. Wij van Wc-eend zeggen dan: ‘door het uitbesteden van het schrijven van vacatureteksten win je tijd én kwaliteit. Kwaliteit in de tekst en daarmee kwaliteit in de kandidaten die je aantrekt. Dat levert nog meer tijdwinst op voor recruiters, omdat zij minder niet-passende kandidaten hoeven af te wijzen. Win-win.’ Kies je ervoor om toch je eigen tijd te besteden aan het schrijven, doe het dan goed: doe je voordeel met deze 10 tips voor het zelf schrijven van vacatureteksten.

Druppel op een gloeiende plaat

En tsja, een kneitergoede vacaturetekst als basis van het werving- en selectieproces is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat. Maar je moet ergens beginnen voordat het een uitslaande brand wordt.

Dit artikel ‘Arbeidsmarkt in brand’ verscheen eerder op Voor Tekst.

Over de schrijver
De afgelopen jaren schreef ik duizenden vacatureteksten voor uiteenlopende bedrijven waaronder Rijksmuseum, GoodHabitz en Deloitte. Ook schreef ik 4 boeken waar in 3 ervan de vacaturetekst de hoofdrol speelt. In 2011 richtte ik Voor Tekst op dat uitgroeide tot het grootste bureau met 100% specialisatie in arbeidsmarktteksten. Dit bureau verkocht ik in 2022. Ik ben co-founder van én expert Wervende teksten op het kennisplatform voor recruitment Kiqit. Als ambassadeur van de stichting Guruz draag ik bij aan het verkleinen van het gat in de arbeidsmarkt tussen het mbo en het bedrijfsleven. Bovenal deel ik al mijn kennis als trainer en spreker zodat jij ook kan scoren met woorden. Of het nu gaat om een vacaturetekst, InMail of kandidaatvoorstel. Zo vertel ik enthousiast over hoe de conversie toeneemt door de inzet van 1 leesteken. En wist jij dat het gebruik van alledaagse woorden jouw tekst kunnen maken of breken? Zet mij voor de groep en ik onthul alle trucs.
Reactie plaatsen