De ideale zinslengte voor jouw vacaturetekst
Wervend schrijven
Nicol Tadema
Wervend schrijven
07/13/2020
1 min
0

De ideale zinslengte voor jouw vacaturetekst

07/13/2020
1 min
0

Zinslengte speelt een belangrijke rol bij het succes van jouw vacaturetekst. Een goede variatie tussen lange en kortere zinnen maakt je tekst prettig om te lezen én preselecteert. Voor elke doelgroep.

Korte zinnen

Eerlijk is eerlijk: een vacaturetekst wordt niet gelezen. In eerste instantie wordt een vacaturetekst alleen gescand. Scannen gebeurt met het deel van je brein dat gevoel opwekt en dat deel van het brein heeft geen denkniveau. Zelfs niet bij een wetenschapper, astronaut of hartchirurg. Dus ongeacht werk- op denkniveau: tijdens het scannen wordt alleen gevoeld. Niet gelezen.

Bij de scanfase horen korte zinnen. Zinnen met een lengte tussen de 8 en 12 woorden zijn hier optimaal. Om het scannen te bevorderen gaan die korte zinnen gepaard met een knallende introtekst, ijzersterke tussenkopjes en korte alinea’s. Pas als het gevoel klopt en de vacature op het eerste gezicht lijkt aan te sluiten, dán gaat men lezen.

Lange(re) zinnen

Lange zinnen kosten meer leesenergie en leesenergie is schaars. Toch mag je best wat verwachten van de lezer van je vacaturetekst (na het scannen, in de leesfase). Of die lezer nu timmerman, advocaat of putjesschepper is. Het gaat immers niet om een halfje brood maar om de keuze van een nieuwe baan. Een keuze die men maar een paar keer in een mensenleven maakt. Dus gooi er af en toe bewust een langere zin in.

Een langere zin daagt hoogopgeleide doelgroepen uit en jaagt laagopgeleide doelgroepen weg. En vice versa. Zo is een tekst met alleen korte zinnen prettig voor een laagopgeleide doelgroep. Een hoogopgeleide doelgroep haakt erop af. Onderstaand schema geeft een indicatie van zinslengte gerelateerd aan werk- en denkniveau.

Preselectie door zinslengte

Dat de ene doelgroep afhaakt en de ander juist wordt bereikt, dat is prima. Dat is preselectie. In dit geval is het preselectie op basis van het werk- en denkniveau. Jij wil toch ook liever 3 goede reacties in plaats van 50 middelmatige? Dus ook dat alleen de doelgroep met een passend werk- en denkniveau reageert?

Het loont dus zeker de moeite om aandacht te besteden aan de zinslengte in je vacaturetekst. En dan met name dat je korte zinnen afwisselt met zinnen die aansluiten op het werk- en denkniveau van je doelgroep.

Tooltip

Wees gerust, je hoeft niet handmatig de woorden van je tekst te tellen. Er zijn slimme tekstanalysetools die jou kunnen helpen:

Dit blog over de ideale zinslengte voor jouw vacaturetekst verscheen eerder op de website van Voor Tekst, het bureau voor arbeidsmarktcommunicatie.

Reacties
Categorieën