5 woorden die we liever niet terugzien in vacatureteksten.
Wervend schrijven
Marcel van der Meer
Wervend schrijven
07/27/2020
3 min
0

5 woorden die we liever niet terugzien in vacatureteksten.

07/27/2020
3 min
0

De vacaturetekst is het meestgebruikte middel binnen arbeidsmarktcommunicatie. Een effectieve manier om waardevolle sollicitanten aan te trekken, een sterk(er) werkgeversmerk neer te zetten en een hoop tijd te besparen in de zoektocht naar de ideale kandidaat. Voorwaarde is wel dat je onderscheidend schrijft om op te vallen tussen de massa’s vacatures. Als gespecialiseerd tekstbureau vermijden we daarom clichés die vrijwel nooit iets toevoegen aan een vacaturetekst. Lees in dit blog over onze 5 no-go’s in vacatureteksten.

1. Affiniteit

Een mediamanager met affiniteit voor media. Een accountmanager voor een museum die affiniteit heeft met het aandachtsterrein van het museum. Een fashionketen die om een verkoper vraagt met affiniteit voor mode. Duh! We mogen ervan uitgaan dat deze sollicitanten affiniteit hebben met de branche waarin ze solliciteren. En in het uitzonderlijke geval dat ze dat niet hebben, laten ze zich echt niet tegenhouden door de vermelding ‘affiniteit met…’. De toegevoegde waarde van zinnen met het woord ‘affiniteit’ is zo laag, dat je die beter kunt vermijden.

Henk van der Draai, onze copywriter, kijkt er zo tegenaan: “Affiniteit is een vage term die weinig zegt. Je kunt beter uitleggen waarom bepaalde kennis/ervaring vereist is. Het gebruik van ‘affiniteit’ is een luie oplossing, zodat je een eigenschap niet concreet hoeft te beschrijven.”

2. Passie

Een chauffeur heeft passie voor autorijden, een slager passie voor vlees, een metaalbewerker passie voor metaal, een autospuiter passie voor spuiten en een varkensboer voor varkens. Het ligt er zo dik bovenop dat het op de lachspieren werkt. En is passie echt een eigenschap waar je naar op zoek bent. Is het nodig dat iemand met diepe hartstocht zijn/haar werk doet. Dat is wat veel gevraagd, passie en werk kunnen we beter gescheiden houden.

Nienke van Kortenhof, onze senior adviseur arbeidsmarktcommunicatie, ziet het zo: “Passie is een overdreven woord voor iets dat vanzelfsprekend is. Als je een bepaalde baan niet leuk vindt, dan ga je er toch ook niet op solliciteren.”

3. Moeten

‘Ik moet helemaal niks.’ Niemand vindt het leuk om rond gecommandeerd te worden, en ‘moeten’ klinkt al gauw te dwingend. Neem dit voorbeeld uit een vacaturetekst voor meubelmonteur:

“Je moet ervan genieten om bij klanten in huis of op kantoor te komen, een praatje te maken en de hele dag met je collega door te brengen.”

Kun je iemand verplichten ergens van te genieten? Dat is onmogelijk, maar we snappen wat hier bedoeld wordt. Er wordt gezocht naar iemand die plezier in z’n werk heeft. ‘Moeten’ is hier overbodig en verwarrend, schrijf gewoon: Je geniet ervan om bij klanten over de vloer te komen.

Zoals ik het zelf zie als copywriter en adviseur arbeidsmarktcommunicatie bij Voor Tekst: “Als ik het woord ‘moeten’ hoor, druk je op m’n rode knop. Je motiveert anderen niet door het woord ‘moeten’ te gebruiken, en het klinkt gewoon niet zo aardig.”

4. Maar

Maar is een tegenwerping dat een zin(sdeel) tegenspreekt of contrasteert. Zo staat het in het woordenboek, maar ‘maar’ (heel meta) is ook vaak een hardnekkig stopwoordje. ‘Jammer, maar helaas.’ ‘Vooruit dan maar.’ ‘Daar moeten we het dan maar mee doen.’ Een stopwoordje met een negatieve connotatie. Het is dus aan te raden het gebruik van ‘maar’ zoveel mogelijk te beperken.

Nicol Tadema, directeur van Voor Tekst, verwoordt het als volgt: “Schrijven is schrappen en als ik 1 woord zou mogen schrappen, is het wel het woordje ‘maar’. Te veel gemaar in een vacaturetekst zorgt er immers voor dat je tekst negatiever wordt ervaren. Mijn advies: geen gemaar, wel omdenken!”

5. Pre

Onderzoek van Unique (2018) laat zien dat irreële vereisten ertoe leiden dat potentiële kandidaten afhaken: 47% klikt weg bij het zien van een onrealistische vereistenlijst. Wees dus spaarzaam met wat je vraagt van kandidaten en vermeld alleen de eisen die er echt toe doen. In een krappe arbeidsmarkt is het al mooi dat een kandidaat aan jouw belangrijkste vereisten voldoet. Brengt diegene ook nog een pre mee? Dan is dat mooi meegenomen.

“Wanneer een kandidaat aan een pre voldoet, dan is dat een luxe voor de werkgever. En vaak gaat het bij pre’s toch om zaken die de nieuwe werknemer zich gemakkelijk ‘on the job’ eigen kan maken. Overbodig dus om die te vermelden in de vacaturetekst.”

Geen gemaar

Hopelijk ben je overtuigd van deze 5 no-go’s in vacatureteksten. Zie ze als praktische tips om jouw vacatureteksten (nog) effectiever te maken, zodat ze uitblinken tussen de talloze 13-in-een-dozijn-vacatures op het web. Schrijf deze 5 no-go’s op een post-it, plak deze op de rand van je beeldscherm en doe je voordeel ermee tijdens het schrijven!

Dit blog verscheen eerder op Voor Tekst.

Reacties
Categorieën