Candidate Experience
Marc Drees
Candidate Experience
06/06/2023
38 min
0

Hoe hoort het eigenlijk: lessen in etiquette voor recruitment sites. Aflevering 7: vacature-alert. Appendix

06/06/2023
38 min
0

Het aanmaken van een vacature-alert is bij Indeed niet vanzelfsprekend. De functionaliteit hiervoor wordt namelijk onderaan de combinatiepagina getoond:


 Fig. 1 Combinatiepagina Indeed, aanmaak vacature-alert

Indeed toont de ingevoerde zoektermen  (in de wat? en waar? zoekvelden) als datgene wat aan nieuwe vacatures ontvangen gaat worden. Opvallend genoeg noemt Indeed eventueel ook geselecteerde filteropties niet. Althans niet allemaal. Zo zijn filtercriteria vanuit Opleiding en Dienstverband niet getoond, maar een salarisoptie (in de figuur hierboven niet geselecteerd) wordt wel getoond. 

Dit alles is vermijdbaar verwarrend voor bezoekers en kan mogelijk leiden tot herhaalde pogingen om niet zichtbare filteropties alsnog in de opsomming te zien verschijnen.

Fig. 2 Combinatiepagina Indeed, aanmaak vacature-alert, notificatie van Indeed dat een e-mail is verzonden

Fig. 2 Combinatiepagina Indeed, aanmaak vacature-alert, notificatie van Indeed dat een e-mail is verzonden

Indeed informeert de bezoeker dat een e-mail is verzonden waarop moet worden gereageerd om op die manier de vacature-alerts aan te maken.

De e-mail van Indeed voor de bevestiging van het aanmaken van een vacature-alert ziet er als volgt uit:

 Fig. 3 E-mail bevestiging van het aanmaken van een vacature-alert

Fig. 3 E-mail bevestiging van het aanmaken van een vacature-alert

Er is één, dominante call-to-action, het bevestigen van de vacature-alert. De overigens nog dominanter visual in deze e-mail is aanzienlijk minder duidelijk.

Als de bezoeker op de knop Bevestig je vacature-alert klikt dan verschijnt een webpagina van Indeed met daarop de volgende informatie:

 Fig. 4 Beheer pagina Indeed voor vacature-alerts

Fig. 4 Beheer pagina Indeed voor vacature-alerts

Het is overigens pas op deze pagina dat duidelijk wordt gemaakt dat het om een dagelijkse e-mail gaat. Maar in dit geval is deze informatie niet vanzelfsprekend want niet dominant weergegeven. De bezoeker kan hier makkelijk overheen lezen.

En dan is daar een vacature-alert e-mail van Indeed:

 Fig. 5 (Ingekrompen (de meeste vacatures en footerinformatie verwijderd)) vacature-alert e-mail van Indeed

Fig. 5 (Ingekrompen (de meeste vacatures en footer-informatie verwijderd)) vacature-alert e-mail van Indeed

Een vacature-alert e-mail van Indeed (zie hierboven) is niet duidelijk herkenbaar door het ontbreken van een term als job-alert of vacature-alert in de titel of de afzender van de e-mail. Het lijkt nu een e-mail met een specifieke vacature doordat de titel begint met de tekst: Stichting DUWO zoekt een Medewerker Klantenservice. Het tweede deel van de titel kan onzichtbaar en/of ongelezen blijven waardoor de e-mail eventueel niet geopend wordt.

De titel van de vacature-alert e-mail is verwarrend, het is niet meteen duidelijk dat het om een vacature-alert van Indeed gaat, het lijkt in eerste instantie om een enkele vacature te gaan.

De body van de e-mail bestaat uit:

1.    Een naam 

2.    een opsomming van individuele vacatures, waarbij voor elke vacature een link aanwezig is om de vacature op de site van Indeed te bekijken (opvallend genoeg binnen een vacaturedetail pagina en niet een combinatiepagina). Per vacature zijn vrij weinig relevante kenmerken aanwezig:

a.    Functietitel

b.    Bedrijfsnaam

c.    Locatie

d.    Optie remote werken (optioneel)

e.    Salaris (optioneel)

f.    Tekst snippet

Het beperkte aantal relevante kenmerken maakt het vrijwel onmogelijk voor een bezoeker om een onderbouwde keuze te maken op basis van de vacature-alert e-mail en dwingt de bezoeker om alsnog alle vacatures op de site van Indeed te bekijken, waarmee de meerwaarde van een vacature-alert wordt beperkt.

3.    Een aantal afsluitende onderdelen, waaronder een interessante tekst (zie hieronder) en een knop Bekijk alle vacatures waarmee naar de combinatiepagina van Indeed wordt gesprongen voor de selectiekenmerken van de vacature-alert die door de bezoeker zijn opgegeven. Als een gevolg ervan kunnen er totaal andere vacatures worden getoond dan op basis van de vacature-alert e-mail mogen worden verwacht. De bezoeker kan hierdoor en verwarring raken.

En dan is er ook nog deze informatie in de vacature-alert. Weliswaar in kleine lettertjes maar tegelijkertijd zeer relevant:

 Fig.6 Footer van Indeed vacature-alert e-mail

Fig.6 Footer van Indeed vacature-alert e-mail

Indeed zegt hier in de eerste alinea dat zij salarissen verzint als deze niet door de vacaturehouder zijn opgegeven. De vacaturesite meldt doodleuk dat de door Indeed getoonde salarissen kunnen verschillen van de daadwerkelijke salarissen… Dit is een af te keuren handelswijze waarbij zowel werkzoekers als werkgevers kunnen worden benadeeld.

Verder meldt Indeed in de tweede alinea dat de sorteringsvolgorde voor vacatures niet door de bezoeker kan worden herkend omdat Indeed hiervoor niet-zichtbare kenmerken (biedingen van werkgevers, zoektermen en andere activiteiten van de bezoeker) gebruikt. Een sorteringsvolgorde dient herkenbaar (en nuttig) te zijn voor een bezoeker en aan geen van beide condities wordt door Indeed voldaan. Waarmee maar weer eens duidelijk wordt dat “if you are not paying for the product, you are the product”.

Als de bezoeker doorklikt op de link van een enkele vacature dan krijgt de bezoeker dit te zien:

 Fig. 7 Vacaturedetail pagina Indeed met een vacature die in een vacature-alert e-mail is aangeklikt

Fig. 7 Vacaturedetail pagina Indeed met een vacature die in een vacature-alert e-mail is aangeklikt

Dit is een onverwachte situatie! Indeed maakt gebruik van de combinatiepagina voor het zoeken naar vacatures en het bekijken van vacaturedetails, maar bij het tonen van vacatures via de vacature-alert wordt gebruik gemaakt van een vacaturedetail pagina. 

Tenminste, als de bezoeker een specifieke vacature uit de vacature-alert e-mail heeft aangeklikt. Klikt de bezoeker daarentegen op de Bekijk alle vacatures knop dan wordt wel de combinatiepagina getoond, overigens voor een aanzienlijk groter aantal vacatures (1.062) dan door de vacature-alert is gemeld (13).

Het is opvallend dat Indeed kiest voor twee verschillende manieren om vacaturedetails te tonen, het kan voor vermijdbare verwarring zorgen bij bezoekers (verschillende presentatie vormen, verschillen in getoonde informatie, verschillende knoppen/iconen en verschillen in interactie) en het is een additionele onderhoudsinspanning voor Indeed zelf, hoewel dat laatste het minst interessant is.

Als laatste lijkt de knop Solliciteer op website werkgever een beetje tussen de andere content is ingeprakt, wat leidt tot een wat knullige pagina opmaak.

En dan is er nog deze informatie van een vacature als deze is geopend op de vacaturedetail pagina:

 Fig. 7a Procesgegevens van werkgever

Fig. 7a Procesgegevens van werkgever

Hier lijkt Indeed iets te zeggen over de zorgvuldigheid waarmee een werkgever op sollicitaties reageert. Potentieel interessante (of afschrikwekkende) informatie voor een bezoeker over de wijze waarop een werkgever (en Indeed…) met haar sollicitanten omgaat, maar ik ben wel zeer benieuwd of de werkgever zich hiervan bewust is, nog los van de betrouwbaarheid van de onderliggende data. Ik ga er gemakshalve vanuit dat deze informatie alleen beschikbaar is voor vacatures waar bezoekers via Indeed moeten solliciteren en dat alleen die data de basis vormt voor de kwalificatie. Hoewel een werkgever misschien nog meerdere andere online kanalen inzet bij het vinden van personeel.

Bij een klik op de knop Bekijk alle vacatures in de vacature-alert krijgt de bezoeker de combinatiepagina te zien voor een aanzienlijk groter aantal vacatures dan in de vacature alert stond vermeld:

 Fig. 8 Combinatiepagina Indeed met alle vacatures aangeroepen vanuit vacature-alert e-mail

Fig. 8 Combinatiepagina Indeed met alle vacatures aangeroepen vanuit vacature-alert e-mail

De zoektermen en de geselecteerde filteropties zijn duidelijk weergegeven, evenals de details van de eerste vacature uit de lijst. Bij details is de knop Snelsollicitatie getoond, dit is een sollicitatie via de Indeed site; het alternatief is de knoptekst Solliciteer op website werkgever waarbij de bezoeker naar de site van de werkgever wordt geleid. Op deze sollicitatiepaden wordt in de aflevering over Solliciteren in detail ingegaan.

In de footer van de vacature-alert e-mail is de functie Afmelden voor deze e-mail aanwezig:

 Fig. 9 Afmelden vacature-alert via e-mail

Fig. 9 Afmelden vacature-alert via e-mail

Als deze functie wordt aangeklikt wordt de volgende webpagina getoond:

 Fig. 10 Verwijderen vacature-alert pagina Indeed

Fig. 10 Verwijderen vacature-alert pagina Indeed

Indeed biedt de mogelijkheid om het verwijderen van de vacature-alert ongedaan te maken via de knop Ongedaan maken

Door op de knop Verzenden te klikken kan de vacature-alert worden afgemeld (=verwijderd?). hiervoor dient wel een keuze te worden gemaakt uit één van de drie opties.


 Fig. 11 Combinatiepagina Monsterboard met de aanmelding voor een vacature-alert

Fig. 11 Combinatiepagina Monsterboard met de aanmelding voor een vacature-alert

Monsterboard toont de mogelijkheid voor het aanmelden voor een vacature-alert zeer zichtbaar bovenaan de combinatiepagina in de kolom voor het zoekresultaat. 

Op het moment dat de bezoeker de cursor in het e-mail veld plaatst, klapt de melding als volgt uit:

 Fig. 12 Combinatiepagina Monsterboard met de uitgeklapte melding

Fig. 12 Combinatiepagina Monsterboard met de uitgeklapte melding 

Monsterboard geeft niet aan hoe vaak vacature-alert e-mails gestuurd gaan worden en dat maakt het onduidelijk met welke frequentie dat gaat gebeuren. Dat haalt al een ferme streep door de gemaksfunctie die een vacature-alert zou moeten zijn.

Verder heeft Monsterboard het over vacature-aanbevelingen, onduidelijk is wat de vacaturesite daarmee bedoeld.

Als laatste vergeet Monsterboard om expliciete goedkeuring van de bezoeker te vragen voor de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid. Terwijl dat wel zo hoort.

Nadat op de knop Aanmelden is geklikt krijgt de bezoeker dit te zien:

 Fig. 13 Combinatiepagina Monsterboard, detail. Bevestiging dat vacature-alerts gaan worden ontvangen

Fig. 13 Combinatiepagina Monsterboard, detail. Bevestiging dat vacature-alerts gaan worden ontvangen

Een kleine groene banner in de linker kolom die aangeeft dat de bezoeker vacature-alerts gaat ontvangen. Ook hier had Monsterboard de gelegenheid om iets over de verzendfrequentie te zeggen, maar dat gebeurt dus niet. 

Het is slordig dat Monsterboard het hier over vacature alerts heeft, terwijl ze het hiervoor alleen over vacaturemeldingen heeft gehad. Naast slordig is het natuurlijk voor een vermijdbare verwarring voor de bezoeker.

De banner  moet overigens door de gebruiker worden weggeklikt. Hiermee wil Monsterboard waarschijnlijk zeker stellen dat de melding is gezien. Dit lijkt strijdig met het informatieve karakter van de melding.

Het aanmaken van een vacature-alert bij Monsterboard is daarmee een zeer simpele ervaring, wat mist is enige duidelijkheid over de verzendfrequentie en de bevestiging welke trefwoorden en/of filteropties  onderdeel uitmaken van de vacature-alert.

Na een paar dagen wordt onderstaande vacature-alert e-mail ontvangen:

 Fig. 14 Vacature-alert e-mail Monsterboard, ingekorte versie 

Fig. 14 Vacature-alert e-mail Monsterboard, ingekorte versie 

De aanhef van de e-mail is onduidelijk (Bekijk deze nieuwe positie bij Administratieve startersfunctie bij creatieve organisatie). Waarom krijgt de ontvanger deze e-mail? Dat is onhandig en onbevredigend vanuit het perspectief van de ontvanger. Het is onduidelijk dat het hier gaat om een vacature-alert die is aangevraagd door de bezoeker, met een mogelijk negatieve ervaring van de bezoeker over de achterliggende recruitment site tot gevolg.

Verder biedt Monsterboard bij de opsomming van vacatures per vacature een knop aan waarbij de knoptekst kan variëren: Bekijk vacature of Snel solliciteren. Monsterboard legt niet uit waarom er twee verschillende knopteksten zijn en dat is vanuit het perspectief van de bezoeker verwarrend. Verder wordt per vacature nauwelijks relevante kenmerken geboden wat een sollicitatie wel erg ondoordacht zou maken. Het blijkt echter dat ongeacht de knoptekst de knop in beide gevallen naar een combinatiepagina leidt waar de betreffende vacature in de detailkolom geopend is (zie Fig. 14b hieronder) 

De body van de e-mail bestaat uit:

1.    De kop is ook in tegenspraak met de titel: Marc, hier zijn de banen van vandaag. Dit suggereert verder dat er sprake is van een dagelijkse vacature-alert wat niet in overeenstemming is met de tijd die het heeft geduurd om deze e-mail te ontvangen.

2.    een opsomming van individuele vacatures (in dit geval dus 1), waarbij voor elke vacature een link aanwezig is om de vacature op de site van Monsterboard te bekijken. En een knop, waarbij de knoptekst kan verschillen (Bekijk vacature, en Snel solliciteren). Per vacature zijn vrij weinig relevante kenmerken aanwezig:

a.    Functietitel

b.    Bedrijfsnaam

c.    Locatie

3.    Het beperkte aantal relevante kenmerken maakt het vrijwel onmogelijk voor een bezoeker om een onderbouwde keuze te maken op basis van de vacature-alert e-mail en dwingt de bezoeker om alsnog alle vacatures op de site van Monsterboard te bekijken, waarmee de meerwaarde van een vacature-alert sterk wordt beperkt.

4.    Een call-to-action om meer vacatures te bekijken op de Monsterboard site (vacatures in de laatste 7 dagen) en een call to action om alle vacatures te bekijken.

5.    Een aantal afsluitende onderdelen:

a.    De kenmerken van mijn vacature-alert met de mogelijkheid om deze aan te passen (link naar Monsterboard site)

b.    Social media bedelbuttons (Facebook, Twitter, Instagram en YouTube)

c.    Acties op de vacature-alert zelf: UITSCHRIJVEN

d.    Overige informatie


 Fig. 14b Combinatiepagina Monsterboard, vacature uit vacature-alert e-mail

Fig. 14b Combinatiepagina Monsterboard, vacature uit vacature-alert e-mail

Als ik op de link UITSCHRIJVEN klik, krijg ik dit te zien:

 Fig. 15 Webpagina uitschrijven vacature-alert Monsterboard

Fig. 15 Webpagina uitschrijven vacature-alert Monsterboard

De webpagina bevat geen Monsterboard logo en de banner aan de bovenzijde van het scherm is op geen enkele manier herkenbaar als Monsterboard. De bezoeker kan hierdoor onnodig in verwarring worden gebracht.

Als ik op de knop Afmelden klik, word de pagina ververst en komt de bevestiging dat ik ben afgemeld:

 Fig. 16 Webpagina uitschrijven vacature-alert Monsterboard, vacature-alert afgemeld

Fig. 16 Webpagina uitschrijven vacature-alert Monsterboard, vacature-alert afgemeld

De tekst Je bent afgemeld! lijkt overbodig en het uitroepteken is amateuristisch, daarnaast is onduidelijk waar de melding bij hoort, bij de afmelding erboven of de afmelding eronder. Dit levert vermijdbare verwarring bij de bezoeker op. 

 

Fig. 17 Combinatiepagina NVB, detail, met de aanmelding voor een vacature-alert

Fig. 17 Combinatiepagina NVB, detail, met de aanmelding voor een vacature-alert

De combinatiepagina van Nationale Vacaturebank (NVB) toont in de rij met vacature zoekresultaten een prominent blokje met de titel Mail mij de nieuwste vacatures. De bezoeker hoeft alleen een e-mail adres op te geven en de privacy voorwaarden te accepteren. Een belangrijk issue hierbij is dat NVB binnen de context van het blokje geen mogelijkheid biedt voor het bekijken van de privacy voorwaarden. Het is zeer gebruikelijk om het de bezoeker eenvoudig mogelijk te maken door via een hyperlink onder de tekst privacy voorwaarden naar de betreffende webpagina te springen. NVB laat dit opvallend genoeg na.

Nadat de bezoeker e-mail adres heeft ingevuld en de checkbox heeft aangevinkt, toont NVB dit in het blauwe blok:

 Fig. 18 Combinatiepagina NVB, detail, met bevestiging na succesvolle inschrijving vacature-alert

Fig. 18 Combinatiepagina NVB, detail, met bevestiging na succesvolle inschrijving vacature-alert 

Het kader om de tekst Ingeschreven! suggereert een knop maar dat is het niet. Verder is het uitroepteken overbodig; het suggereert eigenlijk dat NVB heel blij is dat het dit keer wel is gelukt…

De bezoeker wordt niet geïnformeerd over de frequentie waarmee vacature-alert e-mails ontvangen gaan worden, ook is er geen bevestiging dat de zoektermen en geselecteerde filteropties onderdeel zijn van de vacature-alert.

De melding dat vanaf nu e-mails met de nieuwste vacatures ontvangen gaan worden is niet correct, hiervoor moet de bezoeker eerst nog de zoekopdracht (?) bevestigen. 

Waar hierboven wordt aangegeven dat ik ben ingeschreven voor vacature-alert e-mails, blijkt uit de e-mail hieronder dat alleen de zoekopdracht succesvol opgeslagen is. Maar ik moet de zoekopdracht nog activeren om vacature-alert e-mails te ontvangen. En dat activeren heet vervolgens bevestigen op de call-to-action: bevestig je zoekopdracht:

 Fig. 19 E-mail NVB ter bevestiging vacature-alert

Fig. 19 E-mail NVB ter bevestiging vacature-alert

Het is een nogal rommelige manier van communiceren door NVB met alle vermijdbare verwarring aan de kant van bezoeker van dien.

Nadat de bezoeker op de knop bevestig je zoekopdracht heeft geklikt, toont NVB dit scherm:

 Fig. 20 Combinatiepagina NVB met bevestiging vacature-alert

Fig. 20 Combinatiepagina NVB met bevestiging vacature-alert

Een banner in een sterke kleur met daarbij de bevestiging dat de zoekopdracht opgeslagen is. Maar dat was toch al de eerste keer het geval (zie figuur 19 hierboven)? De zoekopdracht is nu toch geactiveerd/bevestigd? Voortgaande onduidelijke communicatie van de kan van NVB. En ook hier weer het misplaatste gebruik van een uitroepteken: Gelukt! NVB lijkt opgelucht dat de zoekopdracht is geactiveerd/bevestigd.


De titel van de vacature-alert e-mail is niet vanzelfsprekend maar wel duidelijk genoeg in combinatie met de afzender:

    Titel: 92 nieuwe vacatures die passen bij jouw opgeslagen zoekopdracht

    Afzender: Nationale Vacaturebank

Het is niet duidelijk dat het om een dagelijkse e-mail gaat

De body van de e-mail bestaat uit:

  • een opsomming van individuele vacatures, waarbij voor elke vacature een link aanwezig is om de vacature op de site van NVB te bekijken (opvallend genoeg binnen een vacaturedetail pagina en niet een combinatiepagina). Per vacature zijn vrij weinig relevante kenmerken aanwezig:
    • Functietitel
    • Bedrijfsnaam
    • Locatie
    • Uur/week
    • Opleidingsniveau
  • Het beperkte aantal relevante kenmerken maakt het vrijwel onmogelijk voor een bezoeker om een onderbouwde keuze te maken op basis van de vacature-alert e-mail en dwingt de bezoeker om alsnog alle vacatures op de site van NVB te bekijken, waarmee de meerwaarde van een vacature-alert wordt beperkt.
  • Een call-to-action om alle vacatures van de vacature-alert te bekijken op de NVB site (bekijk alle vacatures)
  • Een aantal afsluitende onderdelen:
    • De kenmerken van mijn vacature-alert met de mogelijkheid om deze aan te passen (link naar NVB site)
    • Social media bedelbuttons (Facebook, Twitter en YouTube)
    • Acties op de vacature-alert zelf: afmelden, mailfrequentie wijzigen
    • Overige informatie


 Fig. 21 Vacature-alert e-mail NVB (aantal vacatures is ingekort)

Fig. 21 Vacature-alert e-mail NVB (aantal vacatures is ingekort) 

Als de bezoeker klikt op de knop bekijk vacature klikt dan wordt een vacature detailpagina op NVB geopend met de desbetreffende vacature:

Fig. 22 Vacaturedetail pagina NVB met vacature aangeroepen vanuit vacature-alert e-mail 

Fig. 22 Vacaturedetail pagina NVB met vacature aangeroepen vanuit vacature-alert e-mail

Dit is een ongebruikelijke situatie. NVB maakt gebruik van de combinatiepagina voor het zoeken naar vacatures en het bekijken van vacaturedetails, maar bij het tonen van individuele vacatures via de vacature-alert wordt gebruik gemaakt van een vacature detailpagina

Tenminste, als de bezoeker een specifieke vacature uit de vacature-alert e-mail heeft aangeklikt. Klikt de bezoeker daarentegen op de bekijk alle vacatures knop dan wordt wel de combinatiepagina getoond, overigens voor een aanzienlijk groter aantal vacatures (508) dan door de vacature-alert is gemeld (92).

 Fig. 22 Vacaturedetail pagina NVB met vacature aangeroepen vanuit vacature-alert e-mail

Fig. 23 Combinatiepagina NVB met alle vacatures aangeroepen vanuit vacature-alert e-mail

Het is merkwaardig dat NVB kiest voor twee verschillende manieren om vacaturedetails te tonen, het kan voor vermijdbare verwarring zorgen bij bezoekers (verschillende presentatie vormen, verschillen in getoonde informatie, verschillende knoppen/iconen en verschillen in interactie) en het is een additionele onderhoudsinspanning voor NVB zelf, hoewel dat laatste het minst interessant is natuurlijk.

Als ik op afmelden in de vacature alert e-mail klik, krijg ik een combinatiepagina te zien met de volgende boodschap:

 Fig. 24 Combinatiepagina NVB met banner met bevestiging uitschrijven vacature-alert

Fig. 24 Combinatiepagina NVB met banner met bevestiging uitschrijven vacature-alert

De actie is meteen uitgevoerd en er is geen herstel meer mogelijk. Dit is misschien niet aan te bevelen, zeker als de bezoeker een relatief complexe vacature-alert heeft samengesteld. Verder is het interessant om te zien dat NVB nu geen noodzaak ziet om het succes van een actie met een uitroepteken te vieren…

Onhandig is dat de bezoeker de vacature-alert meerdere keren kan afmelden zonder een melding van NVB te krijgen dat de alert al is afgemeld. 


Fig. 25 Combinatiepagina Jobbird, detail, met de aanmelding voor een vacature-alert

Fig. 25 Combinatiepagina Jobbird, detail, met de aanmelding voor een vacature-alert

Bij Jobbird verschijnt op de combinatiepagina in de linker kolom een kader via welke de bezoeker een vacature-alert kan aanmaken. Binnen het kader worden de voordelen van een vacature-alert opgesomd, worden eventuele zoektermen en gekozen filteropties weergegeven, kan een e-mail adres worden ingevuld en kan de vacature-alert worden aangemaakt door op de knop Job alert instellen. De term instellen suggereert dat er nog iets gedaan moet worden maar dat lijkt niet het geval te zijn.

Na op de knop te hebben geklikt krijgt de bezoeker dit te zien:

 Fig. 26 Combinatiepagina Jobbird, detail, na klikken op knop Job alert instellen

Fig. 26 Combinatiepagina Jobbird, detail, na klikken op knop Job alert instellen

Er is hier geen melding dat de job alert is ingesteld, wel dat de vacaturemailing opgeslagen is. Jobbird creëert hier vermijdbare verwarring.

Onder de titel Activeer je vacaturemailing met afzender Jobbird ontvangt de bezoeker een e-mail om het e-mail adres te bevestigen:

 Fig. 27 E-mail van Jobbird om de vacature-alert te activeren

Fig. 27 E-mail van Jobbird om de vacature-alert te activeren 

Jobbird meldt op haar site duidelijk de voordelen en de frequentie van een vacature-alert (zie figuur 25), maar vreemd genoeg wordt deze boodschap niet in de e-mail herhaald.

Jobbird weet ook nog te melden dat ze mijn privacy beschermt. Hoewel ik nergens een privacy reglement heb hoeven te accepteren. Opvallend. Ben ik overgeleverd aan Jobbird’s interpretatie van privacy of is Jobbird nalatig geweest door geen actieve opt-in te bieden?

Als ik op de knop Activeer mailing klik, ga ik naar de site en krijg ik dit te zien:

 Fig. 28 Combinatiepagina Jobbird met bevestigen activeren vacature-alert

Fig. 28 Combinatiepagina Jobbird met bevestigen activeren vacature-alert 

Jobbird geeft aan dat mijn vacature-alert is geactiveerd, net als NVB doet Jobbird dat met een uitroepteken. Blijkbaar zijn ze nog altijd blij als dat lukt… 

Tegelijkertijd komt Jobbird met een uitgebreide poging tot upselling, met het verzoek om mij te registreren via het uploaden van een cv of het handmatig invoeren daarvan.

En er is een merkwaardige opt-in waarbij Jobbird twee acties in één stoppen. Dat is onbehoorlijk en zou in twee afzonderlijke opt-ins moeten worden uitgevraagd.


Dit is de eerste e-mail alert vacature die ik ontvang van Jobbird:

 Fig. 29 Vacature-alert e-mail Jobbird

Fig. 29 Vacature-alert e-mail Jobbird

Merkwaardig genoeg wordt er geen vacatures getoond, ik moet op eigen houtje terug naar Jobbird om dit uit te zoeken. Van een vacature-alert als gemaksfunctie is zo geen sprake. Maar een daaropvolgende e-mail (een aantal dagen later) brengt daar verandering in:


 Fig. 30 Vacature-alert e-mail Jobbird, ingekort

Fig. 30 Vacature-alert e-mail Jobbird, ingekort

De titel van de e-mail is nogal vaag: Er zijn nieuwe vacatures. De afzender is Jobbird, dus de bezoeker weet in ieder geval van wie de e-mail komt. Maar verder is er weinig tot geen identificerende informatie.

De body van de e-mail bestaat uit:

  • een opsomming van individuele vacatures, waarbij voor elke vacature een link aanwezig is om de vacature op de site te bekijken (opvallend genoeg binnen een vacaturedetail pagina en niet een combinatiepagina). Ook is er voor elke vacature een knop Vacature bekijken, die naar dezelfde pagina verwijst. Per vacature zijn nauwelijks relevante kenmerken aanwezig:
    • Functietitel
    • Bedrijfsnaam
    • Locatie
  • Het beperkte aantal relevante kenmerken maakt het vrijwel onmogelijk voor een bezoeker om een onderbouwde keuze te maken op basis van de vacature-alert e-mail en dwingt de bezoeker om alsnog alle vacatures op de site van Jobbird te bekijken, waarmee de meerwaarde van een vacature-alert wordt beperkt.
  • Een aantal afsluitende onderdelen:
    • Social media bedelbuttons (Facebook, Twitter en YouTube)
    • Acties op de vacature-alert zelf: instellingen wijzigen, afmelden

Jobbird geeft niet aan hoeveel nieuwe vacatures er voor mijn vacature-alert zijn gevonden. De bezoeker zal deze informatie naar alle waarschijnlijkheid wel op prijs stellen, evenals de mogelijkheid om alle nieuwe vacatures in één keer te bekijken.

 Fig. 31 Vacaturedetail pagina Jobbird

Fig. 31 Vacaturedetail pagina Jobbird

Vanuit een vacature-alert e-mail krijg ik dus een vacature te zien via een vacaturedetail pagina, als ik via de Jobbird site vacatures bekijk krijg ik een combinatiepagina te zien. Niet consequent en potentieel verwarrend voor de werkzoeker. 


Als ik in de vacature-alert e-mail op de functie Afmelden klik, ga ik terug naar de Jobbird website en krijg ik deze pagina te zien:

 Fig. 32 Beheerpagina vacature-alerts Jobbird

Fig. 32 Beheerpagina vacature-alerts Jobbird

Hier kan ik mijn vacature-alert verwijderen, hoewel de functie in de e-mail het over afmelden heeft. Inconsequent taalgebruik met daaruit voortvloeiende vermijdbare verwarring. 

Verder valt aan deze pagina het inconsequente gebruik van werkwoordsvormen. Achtereenvolgens is er wijzig (enkelvoud), verwijderen (meervoud) en Job alert toevoegen (meervoud). Het zou handig zijn als Jobbird een keuze maakt: of enkelvoud of meervoud.

 Fig. 33 Vacature zoekresultaat pagina Randstad, positie vacature-alert aanmaken

Fig. 33 Vacature zoekresultaat pagina Randstad, positie vacature-alert aanmaken

Op de vacature zoekresultaat pagina van Randstad wordt de mogelijkheid tot het aanmaken van een vacature-alert direct onder de snelzoekfunctie getoond. Dit is een weinig logische keuze vanuit het perspectief van een bezoeker, beter is om de mogelijkheid tot het aanmaken van een vacature-alert in de kolom van het zoekresultaat te tonen. Dit is tenslotte de informatie waar de aandacht van de bezoeker naar uitgaat, de snelzoekfunctie wordt veel minder vaak bekeken.

Als de bezoeker er hierop klikt, verschijnt onderstaande pop-up:

 Fig. 34 Vacature zoekresultaat pagina Randstad, vacature-alert pop-up

Fig. 34 Vacature zoekresultaat pagina Randstad, vacature-alert pop-up

De alert instellen knop is actief waardoor de bezoeker ten onrechte zou kunnen aannemen dat de vacature-alert klaar is nadat op deze knop is geklikt. Niets is minder waar. Als op de alert instellen knop wordt geklikt gebeurt er niets in het zichtbare deel van de pop-up; er wordt geen vacature-alert voor de bezoeker aangemaakt. Voor de bezoeker is het onbekend dat in het niet zichtbare deel van de pop-up (scrollbar aan de rechterzijde van de pop-up) een foutmelding wordt gegeven voor het niet ingevuld hebben van het e-mail adres… (zie figuur hieronder):

 Fig. 35 Vacature zoekresultaat pagina Randstad, vacature-alert pop-up, foutmelding op e-mail adres

Fig. 35 Vacature zoekresultaat pagina Randstad, vacature-alert pop-up, foutmelding op e-mail adres

Een bezoeker kan hierdoor ten onrechte aannemen dat de vacature-alert is aangemaakt of gefrustreerd dit proces beëindigen. Beide situaties zijn vanuit zowel het perspectief van Randstad als vanuit de bezoeker zeer onwenselijk.

In de figuur hierboven bevat de foutmelding een grammaticale fout (geldige ipv geldig). Daarnaast is de foutmelding weinig behulpzaam (wat is dan wel een geldig e-mail adres?) en onjuist, want er helemaal niets is ingevoerd en er dus geen sprake is van een ongeldig e-mail adres. In dit verband is het goed gebruik om vereiste velden met een asterisk (*) aan te geven.  Als laatste is in het veld het label e-mail address gebruikt in plaats van het Nederlandse e-mail adres. 

Als alle gegevens zijn ingevuld en op de knop alert instellen wordt geklikt, krijgt de bezoeker dit te zien:

 Fig. 36 Registratie pagina Randstad

Fig. 36 Registratie pagina Randstad

Een ernstige blokkade in het proces van het aanmaken van een vacature-alert. Een vacature-alert is een gemaksfunctie en moet om die reden met een minimale inspanning aangemaakt kunnen worden. Het moeten aanmaken van Randstad account hoort hier nadrukkelijk niet bij.

Na het invoeren van een wachtwoord, akkoord gaan met een privacy statement en klikken op de knop registreer krijgt de bezoeker dit te zien:

 Fig. 37 Registratie pagina Randstad na klikken op de knop registreer

Fig. 37 Registratie pagina Randstad na klikken op de knop registreer

En dit levert ook onderstaande een e-mail op:

 Fig. 38 E-mail ter bevestiging inschrijving Randstad

Fig. 38 E-mail ter bevestiging inschrijving Randstad

De bezoeker is nu helemaal niet meer bezig met een vacature-alert maar met een Randstad account. Nogmaals, dit is nadrukkelijk niet de bedoeling van een vacature-alert. Dat hoort een simpele en snelle interactie te zijn om voortaan specifieke vacatures via e-mail te gaan ontvangen. 

Nadat op de account activeren knop is geklikt kom ik terug op de Randstad site met onderstaande pagina:

 Fig. 39 Webpagina met bevestiging van inschrijving Randstad

Fig. 39 Webpagina met bevestiging van inschrijving Randstad

Een wat ongemakkelijke tekst vind ik de zin: goed je weer te zien. Wat probeert Randstad mij hier duidelijk te maken? Dat mijn gegevens van een eerdere inschrijving niet zijn verwijderd?

Waarom zou ik iets meer over mezelf willen vertellen? En wat zijn intercedenten en waarom moeten zij mij matchen met een passende baan? Ik wil een vacature-alert!

In ieder geval ben ik niet klaar met mijn inschrijving tot ik de voltooi je inschrijving knop heb geklikt. Er is veel meer werk aan het maken van een vacature-alert dan simpelweg regelmatig naar de Randstad site te gaan en te kijken of er nieuwe, relevante vacatures zijn.

 Fig. 40 Webpagina met bevestiging van inschrijving Randstad, met pop-up dat vacature-alert is opgeslagen.

Fig. 40 Webpagina met bevestiging van inschrijving Randstad, met pop-up dat vacature-alert is opgeslagen.

Na op de voltooi je inschrijving knop te hebben geklikt krijg ik eindelijk een bevestiging dat het niet allemaal voor niets is geweest, mijn vacature-alert is opgeslagen.

De melding: de vacature alert is succesvol opgeslagen op zich ook merkwaardig. Is er een verschil tussen succesvol opgeslagen en opgeslagen? Het lijkt me niet, maar Randstad vind het nodig om het woord succesvol toe te voegen. Waarom? Omdat de pop-up regel dan lekker vol is, of omdat succesvol zo lekker bekt? Hoe dan ook, een bezoeker zou ook tevreden zijn met deze pop-up zonder de hele zin over dat opslaan. Een bezoeker mag er tenslotte vanuit gaan dat het goed is gegaan en dat hij/zij/x bij een probleem hiervan in kennis wordt gesteld. 

En bij Randstad is het blijkbaar feest als een vacature-alert is opgeslagen, getuige de ballonnen. Misschien gebeurt dat niet zo vaak, wat geen wonder zou zijn gezien de inspanning die een bezoeker moet leveren om een vacature-alert aan te maken bij Randstad. Maar is het nu ook feest voor de bezoeker? Kan ik nu vacature-alerts tegemoet zien?  

De pop-up kan niet worden weggeklikt door buiten het pop-up gebied te klikken. 

 Fig. 41 E-mail Randstad, met verzoek in te loggen om gegevens toe te voegen

Fig. 41 E-mail Randstad, met verzoek in te loggen om gegevens toe te voegen

Ik ontvang nog altijd geen vacature-alert van Randstad, maar wel een e-mail die me verteld dat ik er bijna ben… Ik moet inloggen en gegevens in mijn profiel aanvullen. Waarom? Randstad claimt de bezoeker nog beter te helpen, maar tot nu heeft Randstad alleen mijn irritatieniveau helpen te verhogen. 

Eens te meer omdat al snel blijkt dat ik een volledig profiel moet aanmaken, een inspanning die op geen enkele manier in verhouding staat tot de simpele vraag om regelmatig nieuwe vacatures in mijn inbox te ontvangen. 

 Fig. 42 Randstad profielpagina

Fig. 42 Randstad profielpagina

Ik moet vijf stappen doorlopen van Randstad voordat ik vacatures kan ontvangen. En in die vijf stappen moet ik ongenadig veel informatie opgeven, informatie die op geen enkele manier relevant is bij het aanmaken van een vacature-alert. Niet alleen staat de informatiebehoefte van Randstad niet in verhouding tot vraag van de bezoeker, deze buitensporige informatiebehoefte van Randstad kan wat mij betreft als niets anders dan phishing worden gekwalificeerd.


 Fig. 43 Randstad beheerpagina na completering inschrijving

Fig. 43 Randstad beheerpagina na completering inschrijving 

En ik moet voor een tweede keer mijn e-mail adres bevestigen! Randstad heeft haar proces voor het aanmaken van een vacature-alert niet op orde. En dat is nog heel netjes gesteld…

En na al deze handelingen gaat Randstad mij dagelijkse vacature-alerts sturen, hoop ik. Dit is wel heel veel werk voor wat in essentie een gemaksfunctie voor de bezoeker zou moeten zijn. Het is aannemelijk dat bezoekers tijdens dit proces afhaken. Er was tenslotte de intentie om een vacature-alert te activeren, niet om een profiel aan te maken met allerhande persoonlijke informatie.


 Fig. 44 Randstad beheerpagina vacature-alerts

Fig. 44 Randstad beheerpagina vacature-alerts

Randstad biedt de ingelogde bezoeker een aparte pagina met de eventuele vacature-alerts.

 

Fig. 45 Vacature-alert e-mail Randstad

En dit is dan de dagelijkse vacature-alert e-mail van Randstad.

De titel van de e-mail is er zijn 20 nieuwe vacatures voor je, Marc! en de afzender is Randstad. 

De body van de e-mail bestaat uit:

  • een opsomming van individuele vacatures, waarbij voor elke vacature een link aanwezig lijkt te zijn met de blauwe functietitel om de vacature op de site te bekijken. Dit is echter geen link, er is  voor elke vacature wel een knop bekijk vacature. Per vacature zijn nauwelijks relevante kenmerken aanwezig:
    • Functietitel
    • Locatie
    • Bedrijfsnaam (soms)
    •  Tekst snippet (soms)
  • Het vrijwel volledig ontbreken van relevante kenmerken maakt het onmogelijk voor een bezoeker om een onderbouwde keuze te maken op basis van de vacature-alert e-mail en dwingt de bezoeker om alsnog alle vacatures op de site van Randstad te bekijken, waarmee de meerwaarde van een vacature-alert wordt beperkt.
  • Een knop bekijk alle vacatures
  • Een aantal afsluitende onderdelen:
    • Vragen over solliciteren
    • Veelgestelde vragen over solliciteren
    • Beoordeling van deze vacature-alert e-mail
    • Social media bedelbuttons (Facebook, Twitter en YouTube)
    • Acties op de vacature-alert zelf: afmelden


 Fig. 46 Vacaturedetail pagina Randstad

Fig. 46 Vacaturedetail pagina Randstad

Als je op de knop bekijk vacature in de vacature-alert e-mail klikt, krijg je het vacature detailscherm te zien voor deze vacature.

Opvallend is de optie . De bezoeker is op deze vacature gekomen via de vacature-alert e-mail en niet via een vacature zoekresultaat pagina. Zou de link soms verwijzen naar een vacature zoekresultaat pagina met de 20 vacatures, waarvan sprake is in de vacature-alert? Dat zou prettige functionaliteit zijn voor een bezoeker:

 

Fig. 47 Vacature zoekresultaat pagina Randstad

Fig. 47 Vacature zoekresultaat pagina Randstad


Helaas, het is slechts onnadenkendheid van Randstad dat ze deze link naar de vacature zoekresultaat toont, want ik kom op een vacature zoekresultaat pagina met alle vacatures. Ik moet dus dezelfde trefwoorden en/of filteropties als in de vacature-alert invoeren voordat ik voor mij relevante vacatures kan zien…

Als ik in de vacature-alert e-mail op de knop bekijk alle vacatures klik, krijg ik dit te zien:

 Fig. 48 Vacature zoekresultaat pagina Randstad voor de 20 vacatures die in de vacature-alert zijn vermeld

Fig. 48 Vacature zoekresultaat pagina Randstad voor de 20 vacatures die in de vacature-alert zijn vermeld

Nu krijg ik wel keurig de 20 vacatures, die ook in de vacature-alert worden vermeld, te zien. Het is overigens opmerkelijk hoe Randstad de zoekactie heeft vormgegeven. De uitzender gebruikt hierbij niet de trefwoorden en/of filteropties die de bezoeker heeft aangemaakt, maar de code/het getal waarmee de vacature uniek wordt geïdentificeerd (zie de getallen in het waar? veld). Mogelijk doet Randstad dit om eventuele verwarring bij de bezoeker te voorkomen, indien er meer of minder dan 20 vacatures worden getoond, maar Randstad kan hierdoor niet eventueel nieuwe vacatures die aan de criteria van de bezoeker voldoen, tonen. Indien deze extra vacatures apart worden getoond, voorzien van uitleg zou dit alleen maar een voordeel vormen voor de bezoeker (en voor Randstad)


Als de bezoeker in de vacature-alert e-mail op de link afmelden klikt dan wordt de vacature zoekresultaat pagina van de Randstad site getoond:

 Fig. 49 Vacature zoekresultaat pagina Randstad, met pop-up beëindigen vacature-alert e-mail

Fig. 49 Vacature zoekresultaat pagina Randstad, met pop-up beëindigen vacature-alert e-mail

Dat is prettig, ik hoef niet in te loggen. En als ik op de knop ga verder klik kom ik op de achterliggende vacature zoekresultaat pagina terecht, waar ik een nieuwe zoekopdracht kan invoeren. Dat is dan wel weer goed geregeld door Randstad.

Ongevraagd kreeg ik ook nog een andere e-mail van Randstad. Gelukkig zit ook daar een link afmelden aan de onderzijde, als ik daarop klik, krijg ik dit te zien op de Randstad site:

 Fig. 50 Afmelden nieuwsbrief Randstad

Fig. 50 Afmelden nieuwsbrief Randstad

Ik kan me niet herinneren dat ik me heb opgegeven voor een nieuwsbrief, waarschijnlijk heeft Randstad deze erbij gefrommeld zonder mij actief om akkoord te vragen. Onbehoorlijk en onwenselijk.

Ook is onprettig dat ik hier nogmaals moet bevestigen terwijl ik de vacature-alert e-mail met één klik kon afmelden. Niet consequent en in dit geval een onnodige belasting van de bezoeker:

 Fig. 51 Afmelden nieuwsbrief Randstad, 2

Fig. 51 Afmelden nieuwsbrief Randstad, 2

Alle informatie in het witte vlak had makkelijk in het blauwe vlak gepast en daarmee makkelijker om in één keer in je op te nemen. Maar er zullen wel strakke design overwegingen gelden die niet noodzakelijkerwijs behulpzaam zijn voor de bezoeker.


Naar aanleiding van de voor een vacature-alert noodzakelijke inschrijving stuurt Randstad ook nog deze e-mail:

 Fig. 52 E-mail Randstad naar aanleiding van inschrijving (t.b.v. vacature-alert)

Fig. 52 E-mail Randstad naar aanleiding van inschrijving (t.b.v. vacature-alert)

Randstad dwingt een bezoeker tot het aanmaken van een profiel als een bezoeker vacature-alerts van Randstad wil ontvangen. Vervolgens valt Randstad de bezoeker ook nog eens lastig met de vraag om een cv (en niet: CV) toe te voegen aan het profiel. Wat natuurlijk niets te maken heeft met de behoefte om vacature-alerts te ontvangen. Een tweede phishing actie, dit keer gericht op het bemiddelen van de bezoeker. Wederom volstrekt ongevraagd en in zeer veel gevallen dan ook ongewenst.

De afzender is een andere dan de twee personen die de e-mail ondertekenen, de titel van de e-mail is volstrekt verrassend voor de ontvanger en de tekst van de e-mail lijkt niet door een professionele tekstschrijver te zijn gemaakt

Randstad heeft duidelijk onvoldoende aandacht besteed aan het vacature-alert proces en zou er goed aan doen om deze omissie op korte termijn te herstellen.

Bij Adecco moet de bezoeker een Vacature-alert instellen. Deze knop wordt aan de bovenzijde van de vacature zoekresultaat pagina getoond. Dit is een weinig logische keuze vanuit het perspectief van een bezoeker, beter is om de mogelijkheid tot het aanmaken van een vacature-alert in de kolom van het zoekresultaat te tonen. Dit is tenslotte de plaats waar de aandacht van de bezoeker naar uitgaat, het deel van het scherm daarboven wordt veel minder vaak bekeken.

Als de knop Vacature alert instellen wordt aangeklikt, verschijnt een pop-up:

 Fig. 53 Vacature-alert pop-up van Adecco

Fig. 53 Vacature-alert pop-up van Adecco

Ik kan de pop-up sluiten via het kruisje rechtsboven (waarom in lichtgrijs?), de sluit knop of door buiten het vlak van de pop-up te klikken. Netjes.

Onder de titel staat tussen haakjes een verwarrende zin: Stel de zoekcriteria in en klik opnieuw op “Vacature-alert instellen”. Het is volstrekt onduidelijk waarom Adecco dit zegt en wat Adecco hiermee bedoeld (nieuwe alert instellen of de bestaande alert aanpassen?) en schept daarmee vermijdbare verwarring.

Adecco vraagt om de vacature-alert een naam te geven, maar legt niet uit waarom. Voor een bezoeker hoeft er helemaal geen reden te zijn om de vacature-alert een naam te geven. Dus waarom belast Adecco een bezoeker dan hiermee? Het gaat om de zoekwoorden en de geselecteerde filteropties, daarnaast is het niet erg waarschijnlijk dat een bezoeker een groot aantal vacature-alerts zal aanmaken.

Verder moet een frequentie (dagelijks, wekelijks, maandelijks) worden gekozen waarbij met name die laatste frequentie natuurlijk zeer onhandig is. Er vanuit gaande dat de meeste bezoekers actief op zoek zijn naar een passende vacature is een dagelijkse frequentie de meest logische. Het zou om die reden dan ook zeer goed verdedigbaar zijn om alleen dagelijkse e-mails aan te bieden en dit als een mededeling tonen bij het aanmaken van een vacature-alert, in plaatst van een keuzemogelijkheid te bieden.

Voor zoiets simpels als een regelmatige e-mail moet ik nog eens drie documenten accepteren (privacy policy, gebruiksvoorwaarden (met een nogal knullige concatenatie met het woordje en) en kennisgeving persoonsgegevens (is dat iets anders dan privacy policy). Dit ziet er nogal heftig uit als ik alleen maar op de hoogte wil worden gehouden van nieuwe vacatures. Het is voor te stellen dat dit bezoekers afschrikt van het maken van een vacature-alert.

Verder is een CAPTCHA een bijzonder onvriendelijke manier om iemand als gebruiker te willen registreren en ook volstrekt onnodig. De laatste generatie van deze tool van Google doet haar werk onder de oppervlakte en gebruikt AI om vast te stellen of een bezoeker al dan niet een bot is. Het is zaak voor alle websites die op dit moment haar bezoekers lastig vallen met een CAPTCHA om per direct over te stappen op deze laatste versie.


 Fig. 54 Vacature zoekresultaat pagina Adecco met aan onderzijde een banner die aangeeft dat de aanmaak van een vacature-alert is gelukt.

Fig. 54 Vacature zoekresultaat pagina Adecco met aan onderzijde een banner die aangeeft dat de aanmaak van een vacature-alert is gelukt.

Het is opvallend dat Adecco meent nadruk te moeten leggen op het feit dat een vacature-alert is aangemaakt: Het is gelukt! Alsof het bijzonder is, of pas na een enorme inspanning tot stand gebracht. Hetzelfde geldt natuurlijk voor Check je mail voor de nieuwste vacatures! Het is altijd verstandig om tekstschrijvers naar al je content te laten kijken, ook dit soort content om dit soort amateuristische vergissingen te elimineren.

Overigens is het moeten wegklikken van een banner voor een informatieve boodschap een vermijdbare klik. Laat elke klik van de bezoeker ervoor zorgen dat de banner verdwijnt. En toon geen wegklik kruisje natuurlijk.

 Fig. 55 e-mail bevestiging dat de vacature-alert van Adecco is aangemaakt

Fig. 55 e-mail bevestiging dat de vacature-alert van Adecco is aangemaakt

De titel van de vacature-alert e-mail is Je Job Alert is aangemaakt. Dit is bijzonder slordig, op de site wordt namelijk gesproken van een vacature-alert. Adecco vergeet hier consequent dezelfde termen te gebruiken en zaait daarmee onnodige verwarring.

Er is in de titel van de e-mail geen melding van de afzender (Adecco) of van de frequentie (dagelijks). Voor de herkenbaarheid is het aan te bevelen deze kenmerken op te nemen in de titel van de vacature-alert. Omdat de afzender jobalert@adecco.nl is, is het voor de bezoeker alsnog duidelijk van wie de e-mail afkomstig is, maar het is een goede practice om de titel van de e-mail alle relevante informatie te laten bevatten.

Deze e-mail is overigens niet bedoeld om de bezoeker het e-mail adres te laten bevestigen, het is zuiver informatief. Het is te overwegen om deze e-mail achterwege te laten.

Aan de linkerzijde wordt een tekst als zoekplaatje gepresenteerd waar je je kan afmelden voor de vacature-alert. Verder zijn er drie social media bedelbuttons (Facebook, LinkedIn, Twitter).

 Fig. 56 vacature-alert e-mail met de melding dat er nieuwe vacatures zijn gevonden

Fig. 56 vacature-alert e-mail met de melding dat er nieuwe vacatures zijn gevonden

Er is in de titel van de e-mail geen melding van de afzender (Adecco), de frequentie (dagelijks) of het aantal nieuwe vacatures. Voor de herkenbaarheid is het aan te bevelen deze kenmerken op te nemen in de titel van de vacature-alert e-mail.

Een bijzonder enge boodschap achter de e-mail jobalert@adecco.nl doet me bijna besluiten om deze e-mail direct bij het grofvuil te dumpen, maar de nieuwsgierigheid overwint. De e-mail is verzonden via een ander e-mail adres waar het woord bounce en een getal in voorkomen? Oogt uiterst dubieus.

Ik kan alleen maar naar een individuele vacature springen of naar alle vacatures die aan mijn zoekcriteria voldoen.

Maar het meest opvallende is toch wel het volledig ontbreken van enige vacature in de vacature-alert. Het hele idee is toch dat de bezoeker, zonder de site te bezoeken, kan kijken of er relevante vacatures in het aanbod zitten. Maar Adecco biedt deze faciliteit niet. De uitzender dwingt de bezoeker om in alle gevallen naar de site van Adecco te gaan, zelfs om de vacature-alert af te melden

 Fig. 57 Beheer vacature-alert e-mail Adecco

Fig. 57 Beheer vacature-alert e-mail Adecco

Als ik op de link klik hier in de e-mail heb geklikt kom ik op bovenstaande pagina terecht. Hier klik ik op de knop Afmelden en krijg vervolgens dit te zien:

 Fig. 58 Beheer vacature-alert e-mail Adecco, bevestiging van afmelding

Fig. 58 Beheer vacature-alert e-mail Adecco, bevestiging van afmelding 

Opvallend is dat Adecco zelfs op één pagina niet consequent is in de naamgeving, zowel de term e-mail alert als de term vacature-alert komen voor. 



 Fig. 59 Vacature zoekresultaat pagina Manpower, vacature-alert e-mail aanmaken

Fig. 59 Vacature zoekresultaat pagina Manpower, vacature-alert e-mail aanmaken

Op de zoekresultaatpagina van Manpower staat een functie Creëer Alert Voor Toekomstige Vacatures. Het gebruik van een hoofdletter voor ieder afzonderlijk woord lijkt een vertalingsfout uit het Engels.


 Fig. 60 Aanmelden/registreren Manpower, noodzakelijk om een vacature-alert e-mail aanmaken

Fig. 60 Aanmelden/registreren Manpower, noodzakelijk om een vacature-alert e-mail aanmaken

Net als bij Randstad moet ik me bij Manpower aanmelden om een vacature-alert aan te maken, maar in tegenstelling tot Randstad is er geen noodzaak om veel te veel volstrekt onnodige gegevens in te voeren.

 Fig. 61 Creëer vacature-alert e-mail pop-up Manpower

Fig. 61 Creëer vacature-alert e-mail pop-up Manpower

Ook Manpower heeft moeite met naamgeven, Job alert, vacature-alerts per e-mail en vacature e-mails worden in één kleine pop-up door elkaar heen gebruikt.

Als ik om de knop ontvang vacature e-mails klik krijg ik dit te zien:

Fig. 62 Creëer vacature-alert e-mail pop-up Manpower, gereed

Fig. 62 Creëer vacature-alert e-mail pop-up Manpower, gereed

Interessant, de tekst is ineens volledig Engels geworden. Bijzonder slordig.

Ondanks bovenstaande bevestiging is er overigens geen vacature-alert e-mail ontvangen van Manpower. Er is voor de zekerheid nogmaals een vacature-alert aangemaakt, maar ook dit keer zijn er geen vacature-alert e-mails ontvangen.

Ik heb een poging ondernomen om Manpower te vragen of er iets mis was met de alert service via hun contactformulier, maar dat werd onmogelijk gemaakt door het contactformulier:

 Fig. 63 Contactformulier Manpower detail

Fig. 63 Contactformulier Manpower detail

Ik kan het contactformulier niet versturen tenzij ik accepteer dat Manpower mij gaat spammen. Het scheelt in ieder geval klachten…


 Fig. 64 Vacature zoekresultaat pagina Timing

Fig. 64 Vacature zoekresultaat pagina Timing

Er is geen vacature-alert functionaliteit op de site van Timing gevonden.

Timing is gevraagd om aanvullende informatie maar hierop is geen reactie ontvangen.


Reacties
Categorieën