Wervend schrijven
Marcel van der Meer
Wervend schrijven
03/08/2021
2 min
0

SPREEKTAAL: DE STUDIEGIDS.

03/08/2021
2 min
0

Dus jij wilt graag leren hoe je aantrekkelijke onderwijsvacatures schrijft? Dat snappen wij. Vandaar dat we binnen dit thema graag wat lesstof met je delen. Specifiek over het onderwerp: spreektaal. Deze studiegids is jouw leraar bij het schrijven van aantrekkelijke vacatureteksten voor onderwijspersoneel.

De theorie van spreektaal

Te beginnen bij wat feiten over de vacaturetekst, het meestgebruikte communicatiemiddel in de arbeidsmarkt. 34% van de werkzoekenden baseert zijn eerste indruk van het bedrijf op basis van de vacaturetekst. Zo blijkt uit eerder onderzoek van Unique en Motivication. En de schrijfwijze daarin is voor 1 op de 5 lezers bepalend om wel of niet te solliciteren. Met een goed opgestelde vacaturetekst kan je dus invloed uitoefenen om de ideale groepsleerkracht, docent of ander onderwijspersoneel in beweging te brengen. Wist je bijvoorbeeld dat keuzes voor 95% onbewust worden gemaakt?

De ultieme les bij het schrijven van vacatureteksten:

visualiseer de ideale kandidaat en schrijf de tekst alsof je tegen hem of haar spreekt.

Dit noemen we spreektaal. Een herkenbare, vertrouwde, directe, dynamische en leesbare manier van schrijven. Het staat lijnrecht tegenover schrijftaal. Schrijftaal herken je direct aan de (te) lange zinnen vol vakjargon, lijdende vormen, tangconstructies en abstracte vormen. Daar ga je de harten van onderwijspersoneel niet mee winnen. Schrijf de vacaturetekst alsof je met de droomkandidaat in gesprek bent. De vacatureteksten in spreektaal worden:

  • veel persoonlijker ervaren.
  • beter onthouden.
  • beter opgevallen tussen de massa teksten die in schrijftaal zijn geschreven.

Tips voor spreektaal in de praktijk

Tijd om de theorie door te vertalen naar de praktijk. Of zoals wij dat graag zeggen: van ‘abracadabra’ naar ‘aha’. Want ook bij het schrijven van vacatureteksten is een goede leraar het halve (huis)werk. Met de volgende tips leer je vloeiend spreken… uh, schrijven in spreektaal.

  • Tip 1: spreek de doelgroep persoonlijk aan. Gebruik ‘je’ of ‘jij’, géén ‘u’.
  • Tip 2: schrijf actief. Zet een streep door woorden als ‘zullen’, ‘worden’, ‘willen’ of ‘zouden’.
  • Tip 3: gebruik woorden die de doelgroep ook gebruikt. Bijvoorbeeld ‘pedagogisch’ of ‘didactisch’.
  • Tip 4: zet een streep door de clichés.
  • Tip 5: varieer in de vacaturetekst met korte en lange zinnen. Laat die lange zinnen aansluiten bij het leesniveau van de doelgroep.

Hang jij straks de vlag uit?

Uit ervaring weten we dat het schrijven in spreektaal werkt in vacatureteksten. Het is even wennen om deze schrijfstijl toe te passen bij het werven van onderwijspersoneel. Toch weten we zeker dat jij met vlag en wimpel slaagt voor de laatste toets. Heb jij het volgende antwoord goed? Dan ben jij een meester (of juf) in het schrijven in spreektaal. De vraag: welke tekst hieronder is geschreven in spreektaal?

Heeft u een passie voor kinderen en zou u graag kennis willen overbrengen richting de leerlingen? Binnen deze functie zal u de verantwoordelijkheid dragen voor de groep. De werkzaamheden die u gaat verrichten zullen voornamelijk plaatsvinden voor groep 4.

U zal een salaris conform onderwijs-cao en goede primaire arbeidsvoorwaarden ontvangen.

Bent u de enthousiaste en gemotiveerde groepsleerkracht die wij zoeken?

Werken voor onze basisschool doe je:

  • voor een brutomaandsalaris tot €3.100.
  • samen met een team waar we continu van elkaar blijven leren.
  • voor én met de energieke leerlingen van groep 4.

Onderwijs maken we samen. Met een team van 5 betrokken collega’s om precies te zijn. Natuurlijk hoort lesgeven als groepsleerkracht bij het werk, maar er komt nog zoveel meer bij kijken. Voor deze klas komen jouw pedagogische vaardigheden goed van pas. 

En? Koos je voor de rechter? Gefeliciteerd! Jij weet nu het verschil te ontdekken in schrijftaal en spreektaal. Dan is de volgende stap om jouw eigen vacatureteksten te (her)schrijven met de hierboven genoemde tips. Veel succes!

Reacties
Categorieën