Personal Branding
Sonja Brouwer
Personal Branding
09/16/2020
2 min
0

Focus jij op talent?

09/16/2020
2 min
0

Onlangs had ik een interessant gesprek met een kandidaat. Hij heeft op dit moment een baan in HR en is op zoek naar een volgende stap in zijn carrière. We bespraken zijn mogelijkheden en er viel me iets op. De kandidaat gaf in het gesprek vaak de voorkeur aan functies waarin hij zijn ontwikkelpunten kan ‘verbeteren’. Maar is het niet beter om de focus op je talent te leggen?

Deze vraag komt geregeld aan bod in gesprekken met kandidaten, maar ook in mijn eigen loopbaan. Toen duidelijk werd dat mijn baan kwam te vervallen bij mijn oud-werkgever ben ik gaan onderzoeken naar waar mijn talenten nu eigenlijk liggen. Wat kan ik nu écht goed? En door hier meer op te focussen heb ik echt het gevoel dat ik dat doe waar ik goed in ben én energie van krijg. Een win-win situatie wat mij betreft.

Waar het allemaal begint

Al vanaf de lagere school kan ik me herinneren dat er altijd gesproken werd over dat wat beter moest. Ik was niet zo goed in rekenen, alles met cijfers vond ik gewoon niet interessant. In topografie en taal was ik dan weer wel heel goed en dit vond ik ook heel erg leuk. De focus lag echter altijd op het verbeteren van wat er niet zo goed ging, daar moest dan extra energie en aandacht aan besteed worden. Je kunt je wel voorstellen dat dit mijn motivatie niet echt ten goede kwam. Verbaasd vraag ik me nu dan nog steeds af waarom er niet meer aandacht wordt besteed aan het verder ontwikkelen van het talent van kinderen.

Verder komen met talent of ontwikkelpunten

Op de lagere school werd gedacht dat als je dat wat beter moet verbeterd, je dan verder vooruitkomt. In het bedrijfsleven blijkt dat toch wel anders te zijn. Iedereen heeft in zijn functie wel taken waar hij niet zo goed in is of waar hij geen energie uit haalt. Wat is dan handig? Hier extra tijd en energie in steken om het te verbeteren of focussen op waar je al goed in bent?

In beoordelingsrondes komt dit ook weer terug. Gaan we investeren in de sterke punten of moeten de zwakke punten verder ontwikkeld worden? Uit onderzoek van het Amerikaanse adviesbureau Gallup blijkt dat er veel meer verborgen potentieel zit in het versterken van talent dan in het verbeteren van zwakke punten. En deze focus op talent is niet alleen positief voor de medewerker maar ook voor de organisatie zelf. Volgens het onderzoek levert het voor de organisatie zelfs harde euro’s op.

Werkgeluk en talent

Maar wat betekent talent nou voor hoe ‘werkgelukkig’ je bent? Word je nu beter als je investeert in wat energie kost of wat energie geeft? Als je dat doet waar je goed in bent kost dit minder energie en geeft het meer voldoening, als je daarentegen doet waar je niet goed in bent dan merk je dat dat energie vreet en het is ook niet bevorderlijk voor je motivatie en werkgeluk. Uit verschillende onderzoeken blijkt dan ook dat een focus op talent er voor zorgt dat medewerkers meer betrokken, innovatiever, minder ziek en flexibeler zijn. Het is dan ook allang geen geheim meer dat getalenteerde, gemotiveerde en gelukkige medewerkers cruciaal zijn voor een gezonde toekomst van een bedrijf.

En wat doe jij? Leg jij de focus op jouw talent of op je ontwikkelpunten?

Werken vanuit je talent betekent doen waar je goed in bent en dat laten groeien. Mijn advies? Leg de focus op je talent en ontwikkel je zwakke punten zover als nodig is, zodat ze je sterke punten niet belemmeren. Hoe fantastisch is het als je kunt doen waar je goed in bent en daar ook nog eens energie van krijgt?

Reacties
Categorieën