We zijn al bijna een jaar onderweg met de coronamaatregelen. Werken op afstand, onze anderhalvemetersamenleving en het vaccineren staan in de schijnwerpers. En met die wetenschap in het achterhoofd wil ik nog eens kijken naar de vacatureteksten. Specifiek als het gaat over de functie-inhoud en teambuildingmomenten. Wat ik nu voorbij zie komen? Vacatureteksten als ‘samen lunchen aan tafel’ en ‘een onvergetelijke vrijmibo’. Huh?! Mijn mond valt open en het mondkapje schiet van mijn gezicht af. Dit moeten we echt anders aanvliegen.
In wervingsteksten zie je vandaag de dag helaas nog (te) weinig terug van de RIVM-maatregelen. Blijkbaar hebben we nog steeds skiuitjes, barbecues en legendarische feesten met het hele team. Sterker nog, op 1 januari 2021 kreeg ik via Indeed zo’n 5.000 zoekresultaten op de term ‘vrijdagmiddagborrel’. En dan heb je nog de gezellige groepsfoto’s die het beeld letterlijk compleet maken.
Laten we eens kijken hoe dit er in de praktijk uitziet. Te beginnen met een paar voorbeelden die ik liever noem als tekstuele no-go’s in deze coronatijd:
Bron: Indeed
Bron: NEH
Ook Coolblue die normaal wordt geroemd om haar vacatureteksten slaat nu de plank mis. Bijvoorbeeld in de arbeidsvoorwaarden bij vacature marketing specialist recruitment:
Geweldige voorbeelden, maar voor nu niet of minder van toepassing. Gelukkig zie je dat ze later in de vacaturetekst wel aandacht besteden aan hun sollicitatieprocedure in deze coronaperiode. Bijvoorbeeld door een foto toe te voegen van een digitaal sollicitatiegesprek.
Tegelijkertijd valt het op dat de functie-inhoud vaak hetzelfde is gebleven in vacatureteksten. Zo bezoeken accountmanagers blijkbaar gewoon hun klanten op locatie en zelfs in het buitenland:
Bron: Indeed
Dit soort teksten creëren een verwarrend beeld van de functie én de werkgever. Het zorgt voor meer vraagtekens dan uitroeptekens die potentiële nieuwe medewerkers aanspoort om te solliciteren. Geen goede eerste indruk als je het hebt over het belangrijkste communicatiemiddel in de arbeidsmarkt én jouw employer brand. En die eerste indruk krijgt geen tweede kans. Hoe het beter kan? Neem een voorbeeld aan de vacature voor interim supervisor bij Unique:
Maak de vacatureteksten coronaproof
Dus hoe kan je de coronamaatregelen het best aanvliegen in vacatureteksten? Een paar tips:
- vertel hoe iemand nu de functie op afstand uitvoert.
- laat elementen die (tijdelijk) niet meer van toepassing zijn achterwege, zoals de gezamenlijke lunchpauzes in het bedrijfsrestaurant.
- beschrijf hoe het onderlinge contact met collega’s op afstand verloopt. Is er bijvoorbeeld elke dinsdag een digitaal koffiemomentje of een online pubquiz om de week af te sluiten?
Door de juiste verwachtingen te scheppen, creëer je een realistisch beeld voor jouw doelgroep. Zeker in deze periode wil je niet voor extra verrassingen komen te staan. Maak de vacaturetekst vervolgens af door aandacht te besteden aan de praktische kant: hoe solliciteer je in deze coronatijd? En schrijf altijd jouw vacaturetekst in de juiste tone of voice. Het gaat er namelijk niet alleen om wat je zegt, maar ook hoe je dit zegt.