Inmiddels zijn we al (te) lang onderweg met de coronamaatregelen. Anderhalvemetersamenleving is het woord van 2020 geworden. Het mondkapje maakt inmiddels deel uit van onze vaste garderobe. We hebben ons aardig aangepast aan de RIVM-maatregelen. Hoewel we in arbeidsmarktcommunicatie nog wel flink wat meters moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van praktische informatie in vacatureteksten tijdens deze coronaperiode.
Een steekproef onder verschillende vacatureteksten in januari 2021 toont aan dat er weinig veranderd is in de vacatureteksten. De RIVM-maatregelen worden in wervingsteksten keihard genegeerd. Er is namelijk vrijwel geen informatie over online solliciteren, de inwerkperiode en het thuiswerken terug te vinden in vacatureteksten. Bijzonder als je nagaat dat er bij een potentiële kandidaat veel onzekerheid komt kijken tijdens het switchen van baan. Sterker nog: het veranderen van baan valt onder de meest stressvolle levensgebeurtenissen. En die stress neemt flink toe vlak voor én tijdens de sollicitatiefase.
Bron: Indeed
De stresservaring was altijd al hoog, dus ook vóór coronatijd. Kun je nagaan wat er nu in de hoofden van (potentiële) sollicitanten gebeurt. Want hoe gaat dat nu met solliciteren? Moet ik naar het bedrijf toe en geef ik dan wel of geen hand? Wat als de gesprekspartner geen afstand bewaart? Wat als ik verkouden ben op het gespreksmoment? Als het sollicitatiegesprek via videotooling gaat, stijgt de spanning ook flink. Lukt het inloggen wel? Wat doe ik als er geen geluid is? Of als de verbinding wegvalt?
Want jij en ik spelen misschien al wel geregeld de thuiswerkbingo tijdens videocalls maar dat geldt echt niet voor iedereen. Niet elke (potentiële) sollicitant logt dagelijks in op Zoom, MS Teams of Google Hangouts.
Dat informeren over de sollicitatieprocedure in vacatureteksten wenselijk is, bleek eerder ook al uit onderzoek van Indeed. Ook dat was al in ‘niet-coronatijd’ zo. En juist ook nu, met alle RIVM-maatregelen waar thuiswerken groot deel van uitmaakt, zijn er nog meer vragen bij mensen die overwegen van baan te switchen. Want wat als de sollicitatieprocedure succesvol is afgerond. Hoe tekent de nieuwe collega het contract? Hoe komt hij of zij aan de laptop voor het werk? Wat is de bedoeling als het gaat om de inwerkperiode? Moet hij of zij dan wel of niet naar het bedrijf toekomen?
Neem even afstand
Dus doe even de oogkleppen af en zet de bril van de doelgroep op. Neem de nodige onzekerheid en stress weg door aandacht te besteden aan de sollicitatieprocedure en leg uit wat iemand te wachten staat. Dat klinkt logisch. Toch zijn er dus echt nog veel meters te maken als het gaat om het geven van praktische informatie in vacatureteksten tijdens deze coronaperiode.
Zo is bij de vacatures van TU Delft niets te vinden over hoe de eerste selectieronde eruit komt te zien. Gelukkig is er wel de optie om te bellen als er vragen zijn over de sollicitatieprocedure. Ik hoop dat veel mensen Marloes hebben gebeld.
Ook denk ik dat de recruiter bij de Politie de nodige telefoontjes heeft gehad met vragen over de sollicitatieprocedure. Er staat namelijk niets over de procedure en de bijbehorende RIVM-maatregelen in de vacaturetekst vermeld.
Beter gaat het bij andere organisaties. Neem bijvoorbeeld NN die in de vacaturetekst erbij stilstaat dat vanwege het coronavirus alle collega’s digitaal werken. Toch raak ik in verwarring als ik meteen daaronder lees dat je als senior compliance officer vanuit het mooie kantoor in Den Haag werkt?!
Beter doet de gemeente Amsterdam het door bij de sollicitatieprocedure in de vacatureteksten aandacht te besteden aan de RIVM-maatregelen:
Andere mooie uitschieters zijn Bol.com en NS. Zo heeft Bol.com een landingspagina gecreëerd met de titel: solliciteren bij bol.com tijdens Covid-19. Hier vind je een FAQ om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden over bol.com, COVID-19 en het sollicitatieproces. Persoonlijke noot: wel jammer dat de laatste wijziging er een is van 16 juni 2020. Dat is meer dan een half jaar terug als ik dit artikel schrijf.
Bij NS wordt in elke vacaturetekst vermeld dat de sollicitatieprocedure is aangepast vanwege de coronamaatregelen. Vervolgens wordt er in elke vacaturetekst verwezen naar een speciale pagina COVID-19 en solliciteren bij NS. Daar vindt de sollicitant allerlei tips en video’s hoe hij / zij zich kan voorbereiden op een digitaal sollicitatiegesprek en hoe het werkt met assessments en onderzoeken. Ook staat er kort iets over hoe het inwerken gaat. Chapeau!
Win met duidelijkheid
Aandacht voor praktische zaken tijdens coronatijd in vacatureteksten is een slimme zet om stress weg te nemen en verwachtingen te managen. Doe dit door in jouw vacatureteksten:
- te vertellen wat de sollicitant te wachten staat tijdens de sollicitatieprocedure. Van de online kennismakingsgesprekken tot het digitaal ondertekenen van het contract.
- een beeld te schetsen van de inwerkperiode. Waar en hoe wordt de nieuwe collega ingewerkt?
Verwerk deze elementen vervolgens in de taal van jouw doelgroep. Spreektaal om precies te zijn. En wil je de vacaturetekst in deze coronaperiode helemaal compleet maken? Bekijk dan goed welke elementen (tijdelijk) niet meer van toepassing zijn in jouw vacaturetekst. Denk aan het reizen naar klanten of samen lunchen aan de lunchtafel. Kortom, schep de juiste verwachtingen in jouw vacatureteksten.