Voor alle werving- en selectieclubs, uitzendorganisaties en detacheringspartijen die het woord ‘opdrachtgever’ in hun vacatureteksten zetten: STOP! Laat alles vallen en neem even 4 minuten de tijd om dit blog te lezen. We moeten eens goed praten over deze overkoepelende en nietszeggende term. Ik heb namelijk een spoedopdracht voor je: vermijd per direct het woord ‘opdrachtgever’ in vacatureteksten.
Wees concreet in jouw vacatureteksten
Werf je als intermediair voor een bedrijf dat niet bij naam genoemd mag worden? Dus ben je er zo 1 die schrijft: namens onze opdrachtgever? Dan is mijn eerste vraag: waarom kun je de bedrijfsnaam niet noemen? Omdat je bang bent voor concurrentie? Doe niet zo gek, jij bent het beste in je vak en dat laat je zien, bijvoorbeeld door je te onderscheiden met een doelgroepgerichte en wervend geschreven vacaturetekst. Of vermeld je de werkgeversnaam niet omdat sollicitanten dan rechtstreeks bij het bedrijf solliciteren, in plaats via jou als intermediair? Heldere afspraken met je opdrachtgever zijn de oplossing. Benieuwd waarom ik er zo op gebrand ben dat je de naam van de werkgever moet vermelden? Ik heb een paar feiten op een rij gezet:
- De conversie bij intermediairs die hun vacatures zonder naam van de werkgever/opdrachtgever publiceren, ligt 30 tot 40% lager.
- De conversie ligt 20% lager bij werkgevers die anoniem met hun vacature de markt opgaan.
- Met de komst van Google for Jobs, die volledig voor transparantie gaat, sta je straks minstens 10 punten achter als het gaat om vindbaarheid.
Bedrijfsnamen noemen: het kan ook anders
Stel je hebt tevergeefs alles op alles gezet om exclusiviteit bij je opdrachtgever af te dwingen. Of je mag om andere redenen gewoon niet de werkgever met naam en toenaam vermelden in de vacaturetekst, dan geldt nog steeds het devies: vermijd het woord ‘opdrachtgever’.
Het woord ‘opdrachtgever’ schrikt mensen af. Zeker voor werkzoekenden die nog nooit in aanraking zijn geweest met een intermediair. Het creëert direct een afstand terwijl jij deze potentiële kandidaten juist graag persoonlijk wilt benaderen.
Wat dan wel? Als je het beestje écht niet bij de naam kan noemen, dan moet je het op een andere manier aanpakken. We delen een paar tips:
Tip 1: bedrijfsomschrijving
Het woord ‘opdrachtgever’ zegt helemaal niets. Door concreet te maken bij wat voor bedrijf iemand gaat werken, creëer je meer vertrouwen. Bijvoorbeeld: ‘bij dit installatiebedrijf’, ‘bij deze internationale softwareleverancier’ of ‘bij dit gezellige familiebedrijf’. Vage vacatureteksten zijn een grote ergernis van werkzoekenden maar op deze manier kan je wel iets vertellen over het (type) bedrijf.
Tip 2: beschrijf de werksfeer
Vertel hoe het is om er te werken door voorbeelden te verwerken in jouw vacaturetekst. Denk aan het samen lunchen of de vrijdagmiddagborrel. Een bedrijfsomschrijving is niet compleet zonder deze informatie. Sterker nog, je leest tegelijkertijd tussen de zinnen door wat de werksfeer is. En als je nagaat dat de werksfeer al jaren hoog scoort in de top 3 pullfactoren voor een nieuwe baan mag dit dus niet ontbreken.
Tip 3: lever (sociale) bewijslast
Sociale bewijskracht in vacatureteksten werkt vooral goed als mensen ergens onzeker over zijn en nog twijfelen of ze wel óf niet klikken op die sollicitatiebutton. Als je vaag doet over de naam van de opdrachtgever is die twijfel vaak groter dan wanneer je de naam van de opdrachtgever wel benoemt. Je moet dus een inhaalslag maken en de quote van een medewerker is daar een goede compensatie voor. Laat iemand van de werkvloer vertellen hoe hij/zij het werken bij deze opdrachtgever ervaart. Hierbij deel je, in verband met het niet kunnen prijsgeven van de opdrachtgeversnaam, natuurlijk alleen een voornaam. Maar alleen die voornaam in combinatie met de authentieke quote heeft behoorlijk wat effect en vergroot je geloofwaardigheid. Bijvoorbeeld:
Joey vertelt je graag over zijn werk bij deze zuivelfabriek:
“Als je hier werkt als operator dan doe je zoveel meer dan alleen aan de knopjes draaien. Je mag echt meedenken over hoe dingen beter kunnen. En tijdens de pauze? Dan versla ik mijn collega’s tijdens een potje darten.”
Tip 4: getallen werken
Door getallen in een vacaturetekst te gebruiken creëer je vertrouwen. Aangezien je al 1-0 achterstaat omdat je de bedrijfsnaam niet kan benoemen, wil je natuurlijk wel betrouwbaar overkomen. Getallen spreken tot de verbeelding en maken de tekst overzichtelijk. 25 collega’s, 2 gespreksronden en een kantoorruimte van zo’n 90 vierkante meter. Allemaal elementen die jouw vacaturetekst concreet maken.
Ook zorgen cijfers voor preselectie binnen teksten in arbeidsmarktcommunicatie. Bij sommige werkzoekenden past een team van 15 collega’s beter dan een grote organisatie met 1.500 medewerkers. En laten we ook even stilstaan bij het benoemen van het salaris in vacatureteksten. Door het euroteken toe te voegen, gevolgd door het concrete bedrag, wek je de suggestie dat mensen iets waardevols krijgen. Met andere woorden, het is verstandig om naast letters ook cijfers te verwerken in jouw vacaturetekst.
Tip 5: schrijf een unieke tekst
Door simpelweg de bedrijfsnaam te vervangen met ‘opdrachtgever’ ga je niet winnen. Als je deze tekst kopieert en plakt in Google, kan je alsnog achterhalen wie de klant is.
Bron: joof.nl
Bron: Gebr. Van der Lee
Geef je wervingskracht een boost
Kortom, gebruik niet meer het woord ‘opdrachtgever’ in vacatureteksten. Door het beestje bij de naam te noemen, verhoog jij de kwaliteit van jouw werving. Realiseer je ook goed dat de vacaturetekst preselectie ten top is. Dit is vaak het eerste contactmoment met een potentiële kandidaat, dus natuurlijk ga je als intermediair altijd voor een goede eerste indruk. Met duidelijke vacatureteksten win jij de kandidaten voor je.