Selectiegesprekken

Vragen stellen kan iedereen. Het ontwerpen van selectievragen voor een vacature en de antwoorden erop kwalitatief beantwoorden, dáár is vakkennis voor nodig. En om de nodige verdieping, tijdsinvestering en objectiviteit.

Iedereen kan een gesprekje doen. Toch? 

Gedegen selectie is meer dan een cv met je buikgevoel beoordelen en een interview met vragen voeren die je via Google opzocht. Een goede selectie start bij het kiezen van voorspelbare en meetbare selectiecriteria. Een kei worden in het beoordelen van niet alleen diploma’s en ervaring maar ook attitudes en competenties.  Zorgen voor een gestructureerd en vlot selectieproces waarbij we niemand discrimineren.


Lukt het jou om een afgewezen kandidaten positief te laten zijn over hun gesprek? Chapeau. Elke kandidaat telt en we weten allemaal dat de kandidaat de winnaar is in de war of talent. Dus hoe zorg je dat elk gesprek aanvoelt als een dialoog en je toch selecteert? Bespaar een teleurstelling voor de kandidaat die toch geen match was met de job en zo bespaar je jouw organisatie ook een hoop recruitmentkosten.

Vakidioten aan het woord over Kiqit

"Fijn initiatief en een goede plek om dagelijks even rond te neuzen tussen alle kennis en de ervaringen die worden gedeeld."
Samantha van Ieperen, freelance recruitment marketing specialist
"Super handig om alle relevante informatie op 1 plek terug te kunnen vinden.
Marcel Bargerman,  IT recruiter bij Amis
"Fijn platform waar alle aspecten in recruitment naar voren komen. Wil je verdiepen/verbreden hierin, zeker de place to be!"
Michel Wiersema, technical sourcer bij Bol.com
"Om van een interview een jobdialoog te maken dat kandidaten selecteert is een universele structuur nodig, ontwerpprincipes voor de vragen en een basishouding die magnetisch werkt. "
Wim Thielemans - Expert selectiegesprekken bij Kiqit

Zo selecteer jij als de beste

Goede selectie begint bij een professionele voorbereiding. Samen met de vacaturehouder achterhaal je wat nodig is om de taken van een job uit te voeren en welke selectiecriteria je in de procedure toepast. Als het nodig is overtuig je de hiring manager dat een schaap met 4 poten voldoende is. Door mét de hiring manager de voorbereiding te doen, leg je de basis om samen slim te selecteren. Zo weet immers iedereen wat er wordt verwacht.

Tijdens de prescreening pak jij je rol als professioneel selecteur. Niet-passende kandidaten elimineer je voortijdig. Terwijl je er toch voor zorgt dat je ook niet de goede afwijst door foute veronderstellingen. Op die manier worden de passende kandidaten uitgenodigd voor een selectie-interview.

Over interviewen gesproken… dit is een vaardigheid die je als recruiter niet alleen leert door het te doen maar uit de feedback die je krijgt. Omdat kandidaten wat van je willen is dat nooit helemaal oprecht.  Laat je onafhankelijk observeren en krijg in een vertrouwde omgeving feedback. Ben je daar nog niet aan toe? Start dan met de nieuwe universele structuur CACTUS waarin je de jobbeschrijving kunt kantelen. De klassieke vraagtechnieken bekijk je kritisch want je leert vooral hoe je zonder teveel sturing alle informatie uit de kandidaat kunt krijgen. Dit zorgt voor de echte goede candidate experience, want niemand houdt van verhoortechnieken. Zwijgzame, spraakzame kandidaten en alles daartussen, je kan met iedereen een authentiek gesprek over werk aangaan.


Na de selectie-interviews zorg jij als slimme beoordeelaar dat er een solide selectiebeslissing komt. Op basis van de juiste informatie en goede argumentatie. Zo selecteren jullie samen die nieuwe medewerker die voor de openstaande job een toppresteerder gaat worden.

Naast de voorbereiding, prescreening, interviews en selectiebeslissing omvat het thema selectie zoveel meer. Denk aan test tools en vragenlijsten, discriminatie, assesments, jobcrafting, loopbaankeuzes, taakanalyses, feedback geven aan kandidaten of hiring managers, talent consultancy en nog veel meer.


Let's Kiqit

Werk je innovatief of eerder traditioneel binnen het recruitmentproces, toch kan niemand om het selectiegesprek heen. Of je het liever online of face-to-face doet? We nemen geen mensen aan zonder een gesprek. Slim ontworpen vragen dragen bij aan een goed gesprek, voor jou en voor de sollicitant. Zorg daarom ervoor dat jij ‘prikkelend’ selecteert en houd jouw kennis up-to-date: de arbeidsmarkt daagt ons continu uit. Zo ga je vast als professionele recruiter excelleren.


Onze expert Wim Thielemans deelt kennis over selectiegesprekken. Voor kennisdeling over overige recruitmentthema's kun je rekenen op onze andere experts en mede-recruiters op Kiqit. Die kennis vind je in de vorm van tips, trends en ervaringen via onze blogs, community, whitepapers, video’s en online trainingen. Nieuwsgierig?

Welke onderwerpen vallen onder selectie?

Jobprofiel
opmaken

Een goede selectie begint niet bij het weten wie je zoekt maar weten wat je zoekt?


Zo voorkom je dat je vol vooroordelen zoekt naar de wie waar iedereen naar zoekt.


Hoe adviseer je de vacaturehouder om geen zoektocht in te zetten naar het schaap met meer dan 4 poten?

Pre
screenen

Is het cv het enigste instrument om te kiezen welke kandidaat je wilt spreken?


Sommigen zeggen van wel, anderen zeggen van niet.


Het hangt samen met de aard van de vacature en de wervingshaalbaarheid. 

Interviewen

De meeste professionele recruiters kiezen voor deze job omwille van het contact met mensen. Gezellig toch een gesprek met kandidaten die je vooral willen verleiden met hun werkverhaal.

Een selectie interview bias- en ruisvrij krijgen en het ook tegelijk aardig, betrouwbaar en efficiënt maken, is echter niet gemakkelijk.

Selectie


De grootste fout is om kandidaten vooral te beoordelen of we ze leuk vinden en te denken dat we hen beoordelen op de selectiecriteria.

Wat zegt de wetenschap over goed beoordelen, en hoe passen we dat toe.

Want de tijd, ja daar hebben we allemaal evenveel van maar nooit genoeg.

Whitepaper “Cactus canvas”

Innoveer het selectiegesprek, maak het snel, simpel en slim en haal bias en ruis uit het gesprek.
50%
Download deze whitepaper
En ontvang direct je tips
Je gegevens zijn veilig bij ons
Download
STAR Methode

Wat heb jij als recruiter aan Kiqit?

  • Kennisverrijking als het gaat om selectie. En meer. Veel meer.
  • Een plek waar recruitment professionals samenkomen. Dus jij hoort daarbij!
  • Bekijk trainingen wanneer het jou uitkomt. Onderweg, thuis of op het werk.
  • Trainingsvideo’s van maximaal 20 minuten per stuk. Ideaal voor onderweg.
  • >10 overzichtelijke recruitment thema's die er toe doen.
  • Geregeld nieuwe en actuele content en trainingen.
  • Spar met mede-recruiters en vergroot jouw netwerk.
  • Gamefication: scoor Kiqits!

Nog beter worden in jouw vak?

Dan kan het niet anders dat je samenwerkt met de allerbeste experts die er rondlopen in de wonderlijke wereld van recruitment. Mét plezier delen onze experts hun ervaringen en kennis met jou als recruiter.