Referral recruitment

Huidige of oud-medewerkers van jouw organisatie die als ambassadeur optreden om potentiële nieuwe medewerkers aan te dragen. Zo versnel je onder andere de doorloop van vacatures en neemt de kwaliteit van de kandidaat toe. En als je dacht dat dat het was: referral biedt nog veel meer kansen. Nieuwsgierig? Let's Kiqit. 

Referral recruitment is niet meer dan mond-tot-mond reclame. Toch? 

Als je denkt dat al je collega’s direct allemaal een ambassadeur zijn: think again. En als bovenaan jouw lijstje staat om het referral programma te starten met de vraag aan collega's om “mede-werver” te worden, be aware. De kans is namelijk groot dat je dan stuit op weerstand en/of dat je de wedervraag krijgt 'werven is toch jouw taak als recruiter?'

Om net als andere organisaties tot wel 40% van de hires binnen te halen via eigen medewerkers heb je een ijzersterk referral programma nodig dat aansluit op jouw recruitmentstrategie.  Helder, concreet en duidelijk voor alle huidige én oud-collega’s die via referral recruitment potentiële werknemers aandragen. Zo maak jij van iedere medewerker een ambassadeur. Laagdrempelig en met succes.

Heleen Stoevelaar
"Referral is overal mogelijk. Collega’s hebben altijd oud-collega’s, oud-studiegenoten, vrienden en familie. Daar zit het probleem dus ook niet. Het gaat er bij referral om continu te activeren dat medewerkers blijven meedenken." 

Zo werk je succesvol aan referral recruitment

Referral recruitment wint terrein binnen de wondere wereld van recruitment. Da's niet zo gek want referral werkt, sommige bedrijven halen al wel 40% van hun hires via referral recruitment binnen. En daarmee profiteren die organisaties al van een snellere doorloop van vacatures en een hogere kwaliteit van kandidaten. Goede mensen kennen immers goede mensen. Zo wordt dus ook de kwaliteit van de instroom geoptimaliseerd en daarmee verhoog je de interne trots. Bovenop die indrukwekkende resultaten komen ook nog eens lagere wervingskosten en minder verloop. Referral recruitment kent dus een groot 'sneeuwbal-effect', maar dan moet je wel 'even' zorgen dat jij die bal aan het rollen krijgt. 

Want... waar let je nu op als je jouw collega's wilt inzetten als ambassadeur? Allereerst door je te realiseren dat niet al jouw collega’s (direct) ambassadeur zijn. Medewerkers zijn ambassadeur of ze zijn het niet. En als je dan collega's kent die een geweldige ambassadeur kunnen zijn, hoe zorg je voor een optimale balans tussen alle ambassadeurs? Het overgrote deel van organisaties staat voor inclusief werven om de diversiteit binnen de organisatie te optimaliseren.

Dat vraagt ook om diversiteit in jouw winning team van ambassadeurs. Qua achtergrond, karakters, leeftijd enzovoorts. En zo'n divers referral-team vraagt om diversiteit qua aanvliegroutes. Elke ambassadeur wil zijn enthousiasme over jouw organisatie als werkgever binnen het netwerk delen, maar wel op eigen wijze en op eigen mediums. Zorg dus dat je deze medewerkers activeert op een manier die bij hen past. En dat is nog maar het begin.

Duidelijke richtlijn, de 'fun-factor', draagvlak, communicatie, activatie: het is allemaal essentieel onderdeel van een ijzersterk, doordacht referral-programma. En alleen zo'n ijzersterk, doordacht referral-programma helpt jou om (duurzaam) de beste kandidaten via referral aan je te verbinden. En dus dat je ook profiteert van die lagere wervingskosten, een snellere time-to-hire en hogere interne trots. Breng jij die sneeuwbal aan het rollen?

Let's Kiqit

Binnen het recruitmentvak wint referral recruitment meer en meer terrein. Om jezelf als professionele recruiter op de kaart te zetten en je (nog) verder te ontwikkelen, is het opdoen én up-to-date houden van jouw kennis omtrent referral recruitment dan ook een must. Expert Heleen Stoevelaar neemt je mee en deelt haar kennis en ervaringen met jou op Kiqit. 


Wil je (ook) meer weten over andere recruitment thema's? Nog >10 experts en talloze mede-recruiters delen hun kennis, in de vorm van tips, trends en ervaringen via onze blogs, community, whitepapers, podcasts, video’s en online trainingen. Nieuwsgierig?

Welke onderwerpen vallen onder referral recruitment?

Draagvlak

 Het geheim van elke onvergetelijke candidate experience is het verrassen van de doelgroepen.

Eenvoud

Geen dikke handboeken waar medewerkers allemaal aan moeten voldoen. Eenvoud is key binnen referral recruitment.

Activatie

Online en/of offline. Van een sterke referral story tot een leuke workshop. 


Fun

Onmisbaar bij elk strategisch  referral programma is het fun-element: het moet leuk zijn en ergens aan bijdragen.

Download whitepaper 'Optimaliseer je LinkedIn-profiel' 

Hoe bouw je, binnen het uur, het beste LinkedIn-profiel? Je ontdekt het in deze whitepaper met praktische tips. 
50%
Download deze whitepaper
En ontvang direct je tips
Je gegevens zijn veilig bij ons
Download

Wat heb jij als recruiter aan Kiqit?

  • Kennis verrijken als het gaat om referral recruitment. En meer. Veel meer.
  • Een plek waar recruitment professionals samenkomen. Dus jij hoort daarbij!
  • Bekijk trainingen wanneer het jou uitkomt. Onderweg, thuis of op het werk.
  • Trainingsvideo’s van maximaal 20 minuten per stuk. Ideaal voor onderweg.
  • >10 recruitment thema's die er toe doen.
  • Geregeld nieuwe en actuele content en trainingen.
  • Spar met mede-recruiters en vergroot jouw netwerk.
  • Gamefication: scoor Kiqits.

Nog beter worden in jouw vak?

Dan kan het niet anders dat je samenwerkt met de allerbeste experts die er rondlopen in de wonderlijke wereld van recruitment. Mét plezier delen onze experts hun ervaringen en kennis met jou als recruiter.

Vakidioten aan het woord over Kiqit

"Een platform waar je snel en makkelijk vakinhoudelijke kennis opdoet."
Ingrid Bosch. teamlead talent acquisition bij PwC
"Briljant gewoon! Alle recruitment items onder 1 dak!"
Richard Gerestein, interim senior recruiter
"Heerlijk om zo in het brein te kunnen kruipen van deze masterminds. Ik zeg: let’s Kiqit!"
Iris Vermeer, adviseur arbeidsmarktcommunicatie bij Voor Tekst