Candidate experience

De beste candidate experience is een ultieme balans tussen kennis van de doelgroep en inzicht in de reis die deze doelgroep aflegt. Als jij beeld hebt bij je kandidaat en weet welke reis (candidate journey) hij aflegt, pas dan kun je echt werk maken van je candidate experience. Vanaf het eerste contactmoment tot en met onboarding.

We hebben het best oké voor elkaar. Toch?

Stel je eens voor… je bent een sollicitant en het eerste contactmoment met een potentiële nieuwe werkgever is de vacaturetekst die bomvol jeukwoorden, wollige taal en spelfouten zit. Gevolgd door een ellenlang sollicitatieformulier, een onpersoonlijke ontvangstbevestiging en het ellenlang wachten op een statusupdate. En als je dan eindelijk op gesprek mag komen, word je veel te laat opgepikt uit de lobby waarna een kruisverhoor onder het 'genot' van een slappe bak koffie op je wacht. Niet echt een lekkere candidate experience, right?

Van oriëntatie tot onboarding. Online én offline. Elk contactmoment met een (potentiële) nieuwe medewerker draagt bij aan een ultieme candidate experience. Dus zet je oogkleppen af en verdiep je in hoe jij als recruiter de candidate experience kunt optimaliseren. Zo vergroot je de kansen dat die (potentiële) nieuwe medewerker ook start bij jóúw organisatie en zorg je ook nog eens voor een snellere én effectievere start van die nieuwe medewerker.

'De candidate experience die jij biedt aan kandidaten heeft een grote impact op de resultaten van recruitment en op die van jouw organisatie.'
Marloes Peters, expert candidate experience bij Kiqit

Zo zet jij een goede candidate experience neer

De definitie van candidate experience is het totaal van alle ervaringen die een sollicitant opdoet tijdens het sollicitatieproces. En het is dé manier om een voorkeurspositie te creëren voor jouw organisatie, of dit nu als potentiële werkgever, klant of opdrachtgever is.

Het mooie van de candidate experience is dat je niets groot hoeft uit te pakken of enorme budgetten moet hebben. Zelfs de kleinste details hebben enorme impact en kunnen al op korte termijn zorgen voor succes. Denk daarbij aan direct een positief effect op het aantal hires, het employer brand en zelfs op jouw onderhandelingspositie. Dus breng jouw candidate journey in kaart en de doelgroep in beeld om daarna te verrassen, aandacht te geven, te bouwen aan het vertrouwen en elke horde weg te nemen. Zo pluk jij ook de vruchten van de candidate experience.

De stappen naar een optimale candidate experience: 


 • Mapping
 • Design
 • Management
 • Data

Let's Kiqit

Recruitment is een vak waar de spotlight meer en meer op de candidate experience komt te staan. En terecht. Het opdoen én up-to-date houden van jouw kennis over de candidate experience is dan ook onmisbaar om jezelf als professionele recruiter (nog) verder te ontwikkelen. Expert Eveliese Luiting deelt op Kiqit met jou hoe je een candidate experience tot een tot een ware beleving kunt maken.


Wil je (ook) meer weten over andere recruitment thema's? Nog >10 experts en talloze mede-recruiters delen hun kennis, in de vorm van tips, trends en ervaringen via onze blogs, community, whitepapers, podcasts, video’s en online trainingen. Nieuwsgierig?

Welke onderwerpen vallen binnen de candidate experience?

Aandacht geven

Aandacht maakt alles mooier, zeker de candidate experience. Aandacht door personalisatie of door net even dat kaartje op de bus te doen.

Verrassen

Het geheim van elke onvergetelijke candidate experience is het verrassen van de doelgroepen. 

Vertrouwen winnen

Consistentie, afspraak is afspraak: het telt allemaal mee om het vertrouwen van je kandidaat te winnen.  

Stroomlijnen

Neem alle hobbels, drempels, valkuilen en hordes weg waarover een kandidaat kan struikelen tijdens de candidate journey. 

Download whitepaper
'Candidate experience, de schijf van 5' 

Wat zijn 5 onmisbare ingrediënten voor een smakelijke candidate experience?
50%
Download deze whitepaper
En ontvang direct je tips
Je gegevens zijn veilig bij ons
Download

Wat heb jij als recruiter aan Kiqit?

 • Kennis verrijken als het gaat om de candidate experience. En meer. Veel meer. 
 • Een plek waar recruitment professionals samenkomen. Dus jij hoort daarbij!
 • Bekijk trainingen wanneer het jou uitkomt. Onderweg, thuis of op het werk.
 • Trainingsvideo’s van maximaal 20 minuten per stuk. Ideaal voor onderweg.
 • >10 recruitment thema's die er toe doen.
 • Geregeld nieuwe en actuele content en trainingen.
 • Spar met mede-recruiters en vergroot jouw netwerk.
 • Gamefication: scoor Kiqits.

Nog beter worden in je vak?

Dan kan het niet anders dat je samenwerkt met de allerbeste experts die er rondlopen in de wonderlijke wereld van recruitment. Mét plezier delen onze experts hun ervaringen en kennis met jou als recruiter.

Vakidioten aan het woord over Kiqit

"Kiqit is een snackbar waar je keer op keer naar terugkeert: Zo lang gesnakt naar dit platform waar je snel en makkelijk vakinhoudelijke kennis opdoet."
Ingrid Bosch, teamlead talent acquisition bij PwC

"Werkelijk alles wat je op het gebied van recruitment wil weten is hier te vinden."

Andrew van Tienoven, senior copywriter arbeidsmarktcommunicatie bij Vardia
"Eindelijk! Eén helder en interactief platform waar je als recruitmentprofessional moet zijn; netwerken, je kennis en expertise halen, vergroten én delen!"
Ceciel Besjes, interim talent scout / recruiter