Stel de juiste prioriteiten
Meer dan de helft van de recruiters geeft in de Stand van werven 2021 aan dat de prioriteiten voor het komende jaar zijn:
- Arbeidsmarktcommunicatie op nummer 1 met 73%.
- Employer branding op nummer 2 met 71%.
- Vacatures vervullen op nummer 3 met 63%.
- Vacatureteksten verbeteren op nummer 7 met 52%.
Dit artikel gaat over de vacaturetekst. Toch benoem ik de nummers 1,2 en 3 ook. De vacaturetekst speelt namelijk een cruciale rol in de top 3 van arbeidsmarktcommunicatie, employer branding en het vervullen van vacatures. Zo is de vacaturetekst al jaren op rij het meestgebruikte middel in arbeidsmarktcommunicatie. Elke vacature verschijnt op zo’n 7,5 verschillende kanalen, wat een enorme exposure oplevert en daarmee is de invloed op de employer brand groot. Denk maar eens aan Coolblue! En dan het vervullen van vacatures: de vacaturetekst vormt hierbij de fundering. Voor de recruiter of intercedent omdat de intake ervoor én het schrijven ervan zorgt voor bewustzijn en duidelijkheid en geldt als wervingsmiddel.
Verbetering zichtbaar
Kijken we naar de vacaturetekst an sich dan is er de afgelopen jaren gelukkig wel enige verbetering zichtbaar. Zo scoorde eerder nog 91% van de vacatureteksten een onvoldoende, aldus de Vacatureverbeteraar. In hun onderzoek in 2019 kreeg ‘nog maar’ 86% van de 2,7 miljoen vacatureteksten een score van 40 of lager en daarmee het predicaat ‘slecht’.
Bron: Vacatureverbeteraar
Een andere verbetering die benoemd kan worden, is die van het salaristaboe. In 2019 ontbrak het salaris nog in 91% van de vacatureteksten. In 2021 bleek uit onderzoek van Jobdigger dat ‘nog maar’ in 74% van de vacatureteksten het salaris niet wordt genoemd. Dat is een positieve sprong van 18% naar 26%. Onder vacatures van bemiddelaars ging het percentage salarisvermeldingen zelfs omhoog naar 30%. Of de komst van Google for Jobs waar het salaris een van de rankingfactoren is hier een rol in speelt, dat is nog onduidelijk.
Werk aan de winkel
Je zou denken: dat zijn positieve ontwikkelingen. Ik denk er anders over. Nog steeds is het aantal vacatureteksten dat een onvoldoende scoort groter dan het aantal teksten dat een voldoende behaalt. Net als dat er veel meer teksten zijn waar het salaristaboe nog steeds niet wordt doorbroken. En met vacature-aantallen die het aantal werkelozen overstijgen is het tijd voor grotere sprongen.
Als je de toegevoegde waarde van vacatureteksten (h)erkent is het plaatsen van het verbeteren van vacatureteksten ergens op je prioriteitenlijst niet voldoende. Mijn advies? Pak de polsstok er maar bij en maak écht werk van je vacaturetekst. Wellicht dat een van onderstaande zaken jou hierbij kan helpen.