Lieve recruiter, mag ik 10 minuten van je tijd?
Uit de Stand van Werven 2019/2020 blijkt dat het verbeteren van vacatureteksten zakt op jullie prioriteitenlijstje. Ik proest mijn slok koffie uit, lees ik dat goed?! Ja dus. Van de 365 ondervraagde wervingsprofessionals geeft 5% aan dat het optimaliseren van vacatureteksten minder prioriteit krijgt dan in 2018. En het wordt zelfs 22% minder vaak gezien als iets waarmee je hoge ogen kunt gooien bij de directie. Serieus jongens?! Als wervingsprofessionals draait ons hele vak om het vervullen van vacatures, hoezo gaan we dan beknibbelen op tijd en aandacht bij vacatureteksten?
Tijd versus prioriteit
Dezelfde Stand van Werven geeft aan dat jullie focus verschuift van het snel vacatures vervullen naar de lange termijn: hoe kun je personeel vasthouden? En natuurlijk snap ik dat er maar 24 uur in een dag zit en dat je als wervingsprofessional een overvolle agenda hebt in deze competitieve arbeidsmarkt. Maar is tijd een excuus?
Ik roep altijd: al besteed je maar 10 minuten extra aan het verbeteren van een vacaturetekst, je wint die tijd dubbel en dwars terug. Simpelweg omdat je minder niet-passende sollicitaties ontvangt en de kwaliteit van sollicitanten toeneemt. Dat scheelt je bergen cv’s screenen, talloze afwijzingen versturen, vragen beantwoorden en belletjes beantwoorden van kandidaten die niet snappen waarom zij worden afgewezen. En als ik dan even naar je focus voor de lange termijn kijk: wat denk je dat die afwijzingen doen met je werkgeversmerk? En als je dan een gesprek in gaat, heeft de kandidaat ook al een duidelijk beeld van de organisatie en de functie? Win-win, zeker als je je realiseert dat het latent gezien 100% tot 300% het jaarsalaris kost, als iemand binnen een jaar weer vertrekt omdat het beeld van de vacature niet overeenkomt met the daily job.
Overtuigen mijn woorden je niet? Dan roep ik de hulp in van Johnny Campbell, oprichter en CEO van Social Talent, die over het niet vrijmaken van wat extra tijd aan vacatureteksten het volgende zegt:
“Als je geen tijd hebt om een goede vacaturetekst te schrijven, heb je dan wel tijd om:
· de vacature 60 dagen open te laten staan?”
· in de tussentijd zelf hard te gaan sourcen?”
· uiteindelijk honderden kandidaten af te wijzen?”
Vacatureteksten die werken
Keer op keer worden records gebroken als het gaat om het aantal vacatures, de war for talent is een feit en de vacaturetekst is een middel om de strijd aan te gaan. Sterker nog, de vacaturetekst is anno 2019 nog steeds het meest gebruikte middel in arbeidscommunicatie. Het is de eerste kennismaking tussen een potentiële kandidaat en jou als werkgever. Hét visitekaartje van jouw werkgeversmerk. De vacaturetekst zorgt ervoor dat je de juiste professional binnen weet te halen. Mits deze goed geschreven is, want het kost dus tijd en geld als je de plank misslaat. Maar wat er gebeurt als je daadwerkelijk werk maakt van vacatureteksten is veel interessanter.
Zo deelde een grote uitzendorganisatie onlangs met mij dat zij een conversieverhoging constateerden van 18% sinds zij meer aandacht zijn gaan besteden aan hun vacatureteksten. Ook sprak ik een andere intermediair die zich richt op het vervullen van vacatures in de bouw en techniek. Sinds zij aandacht besteden aan het optimaliseren van vacatureteksten, zien de jobboards waarop zij vacatures plaatsen dat de conversieratio’s van hun vacatureteksten beter zijn dan die van andere partijen. Wie kwaliteit biedt, krijgt die ook terug.
De inhoud van de tekst telt mee.
Google for Jobs is in de zomer van 2017 gelanceerd in Amerika en inmiddels worden we ingesloten door Europese landen als Engeland, Spanje, Duitsland, Frankrijk waar massaal indrukwekkende resultaten worden geboekt. De advertentie-uitgaven kunnen omlaag, de conversie stijgt, bounce-percentages dalen en de organische traffic naar werkenbij-sites neemt toe. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Google for Jobs in Nederland wordt gelanceerd.
Wat Google for Jobs te maken heeft met mijn brief aan jou over vacatureteksten verbeteren? Bij Google for Jobs telt de kwaliteit van de inhoud van je tekst mee. Om te scoren in de zoekresultaten moet je dus niet alleen meer zorgen voor de juiste techniek maar bovendien zorgen voor een unieke tekst die de aandacht vasthoudt, prikkelt en lezers aanzet tot actie. Publiceer jij nog van die 13-in-1-dozijn-vacatureteksten, dan belandt jouw vacaturetekst straks onderaan zodra Google for Jobs naar Nederland komt. En dat is spannend. Bijna net zo spannend als wie er straks wint in job search engine-land: Indeed of Google for Jobs. Rutger Groenewegen, global employer branding manager bij FrieslandCampina zegt hierover: “Organisatorisch moet je klaar zijn om goede vacatureteksten te schrijven, die ook technisch geïndexeerd worden binnen Google.” Bron: emerce.
Op nummer 1
Wil je je prioriteitenlijstje er nog even bij pakken? Ik daag je uit om de komende maand de vacaturetekst op 1 te zetten. En dan? Besteed aan elke vacature die je publiceert 10 minuten extra tijd tijdens het schrijven ervan. Wat je doet in die 10 minuten? Maar 1 ding: schrijven voor je droomkandidaat! Zet dus de spotlight op de pullfactoren en beweegmotieven van je doelgroep. Omschrijf daarnaast wat jouw vacature leuker, beter, interessanter en anders maakt voor jouw droomkandidaat. Maak na die ene maand de balans op en kijk terug op wat die 10 minuten per tekst jou heeft opgeleverd. Wedden dat je na die ene maand het verbeteren van vacatureteksten op nummer 1 laat staan?
groeten Nicol Tadema