Hoe hoort het eigenlijk: lessen in etiquette voor recruitment sites. Aflevering 8: het zoekresultaat. Appendix

Het praktijkonderzoek van de 8 recruitmentsites is in dit onderdeel gericht op het zoekresultaat; het tonen van compacte informatie van alle vacatures die aan de opgegeven zoektermen en/of  geselecteerde filteropties voldoen.

 

Fig.1  Combinatiepagina Indeed met het zoekresultaat in de linkerkolom van het scherm

Indeed heeft een combinatiescherm, daarom kijken we in deze aflevering alleen naar de linkerzijde van het scherm. Dit is het deel waar de zoekresultaten worden getoond; dit zijn dus vacatures met alle relevante kenmerken die het een bezoeker mogelijk moet maken om passende vacature(s) te selecteren.

Vacaturesite Indeed geeft bijzonder veel ruimte voor een individueel zoekresultaat, waardoor het aantal zoekresultaten die een bezoeker kan zien zeer beperkt is. Het betekent dat bezoekers relatief veel moeten scrollen om meerdere vacatures te kunnen bekijken. Dit is minder wenselijk dan een compacte weergave van een vacature. Indeed heeft een combinatiescherm, daarom kijken we in deze aflevering alleen naar de linkerzijde van het scherm. Dit is het deel waar de zoekresultaten worden getoond; dit zijn dus vacatures met alle relevante kenmerken die het een bezoeker mogelijk maakt om passende vacature(s) te selecteren.

Per vacature wordt de volgende informatie getoond:

    Functietitel. Indien de functietitel te lang is wordt deze met een ellipsis getoond, maar on-mouseover wordt de volledige functie niet getoond, wat natuurlijk een betere gebruikservaring zou geven. Als de focus op de betreffende vacature is, kan in de vacaturedetails kolom deze informatie direct gezien worden.

    Werkgever. Indeed laat op deze plek ook andere informatie zien, zoals in bovenstaand voorbeeld Werken in de Leidse regio. Een keuze die aanleiding kan zijn tot vermijdbare verwarring

    Locatie. Indeed toont de plaatsnaam en een viercijferige postcode. Onduidelijk is wat de postcode voor relevante informatie is voor een bezoeker.

    Salaris. Hier toont Indeed ofwel het door de werkgever opgegeven salaris danwel het door Indeed geschatte salaris. Dit laatste is een praktijk die tot vermijdbare verwarring aanleiding kan zijn omdat de bezoeker nu een verwachting heeft die door de werkgever mogelijk niet kan worden waargemaakt.

    Aantal uur. Hoewel Indeed Parttime als Dienstverband aangeeft (zie vacaturedetails), gaat het feitelijk om het aantal uur (wordt in de vacaturedetails wel gespecificeerd)

    Tekst snippet. Indeed kiest ervoor om twee zinnen uit de vacaturetekst als bullet points te tonen. Het is niet geheel duidelijk waarom deze twee zinnen zijn geselecteerd.

    Plaatsingsdatum. Indeed geeft aan hoe lang geleden (4 dagen geleden in bovenstaand voorbeeld) een vacature op de site is geplaatst.

Door het zoekresultaat kan worden gebladerd via paginering.

Als een bezoeker naar beneden scrolt verdwijnen de snelzoekfunctie en de filters uit beeld. Als de bezoeker een aanpassing wil doen aan de zoekvelden en/of de filters dan moet de bezoeker eerst naar boven scrollen voordat de aanpassingen gemaakt kunnen worden. Verder heeft de bezoeker geen directe herinnering aan de gemaakte keuzes in beeld. Het is sterk aan te bevelen om de snelzoekfunctie en de filters tijdens het bezoek aan een combinatiepagina altijd in beeld te houden, ook als naar beneden wordt gescrolled om meerdere vacatures te bekijken.

 

Fig.2  Combinatiepagina Indeed met het zoekresultaat, additionele opties geopend bij een zoekresultaat

De 3 puntjes binnen een vacature zoekresultaat verbergen een drietal additionele opties die worden getoond nadat op het gebied van de drie puntjes is geklikt. Dit is in het geheel niet intuïtief omdat on-mouseover de cursor niet in een handje veranderd.

De additionele opties laten een bezoeker de vacature opslaan (bewaar functie), aangeven dat de vacature niet interessant is voor de bezoeker en de vacature rapporteren. Voor het opslaan is een account nodig, bij aanklikken geen interesse verdwijnt de vacature maar de bezoeker kan deze actie ongedaan maken. Als de bezoeker op vacature rapporteren klikt verschijnt een pop-up:

 

Fig.3  Combinatiepagina Indeed met het zoekresultaat, pop-up voor rapporteren vacature

Eigenlijk vraagt Indeed hier van haar bezoekers om vacatures te signaleren die überhaupt niet getoond hadden mogen worden. Indeed dient ervoor te zorgen dat nepvacatures niet op de site verschijnen in plaats van deze taak af te wentelen op haar bezoekers. Bepaald geen praktijk die navolging verdient.

 

Fig.4  Combinatiepagina Monsterboard met het zoekresultaat in de linkerkolom van het scherm

Ook vacaturesite Monsterboard geeft bijzonder veel ruimte voor een individueel zoekresultaat, waardoor het aantal zoekresultaten die een bezoeker kan zien zeer beperkt is, om precies te zijn bijna twee. Het betekent dat bezoekers relatief veel moeten scrollen om meerdere vacatures te kunnen bekijken.

Per vacature wordt de volgende informatie getoond:

    Bedrijfslogo.

    Functienaam.

    Bedrijfsnaam.

    Locatie.

    Plaatsingsdatum.

    Sollicitatieknop. Het aanbieden van een sollicitatieknop bij een individueel zoekresultaat is ontijdig en kan zorgen voor slecht geïnformeerde sollicitaties. Op basis van een zeer incomplete eerste indruk is bij interesse van de kant van de bezoeker de enige logische vervolgactie om meer informatie over de vacature te weten te komen. En zeer zeker niet een sollicitatie. Dit klemt nog eens extra omdat Monsterboard maar beperkt informatie over de vacature toont.

    Favoriet icoon. Voor deze functie heeft de bezoeker een account nodig. Het is feitelijk een bewaar functie

In vergelijking met Indeed en NVB laat Monsterboard vrij weinig informatie zien op basis waarvan de gebruiker kan bepalen of de vacature al dan niet interessant is.

Door het zoekresultaat kan worden gebladerd via een continuous scroll. Het is vanzelfsprekend hoe een bezoeker bij de footer van de pagina kan komen.


Als een bezoeker naar beneden scrolt verdwijnen de snelzoekfunctie en de filters uit beeld. Als de bezoeker een aanpassing wil doen aan de zoekvelden en/of de filters dan moet de bezoeker eerst naar boven scrollen voordat de aanpassingen gemaakt kunnen worden. Verder heeft de bezoeker geen directe herinnering aan de gemaakte keuzes in beeld. Het is sterk aan te bevelen om de snelzoekfunctie en de filters tijdens het bezoek aan een combinatiepagina altijd in beeld te hebben.

 

Fig.5  Combinatiepagina NVB met het zoekresultaat in de linkerkolom van het scherm

Vacaturesite Nationale Vacaturebank (NVB) geeft veel ruimte voor een individueel zoekresultaat, waardoor het aantal zoekresultaten die een bezoeker kan zien beperkt is; om precies te zijn net iets meer dan twee. Het betekent dat bezoekers relatief veel moeten scrollen om meerdere vacatures te kunnen bekijken.

Per vacature wordt de volgende informatie getoond:

    Topbaan visual. Deze visual suggereert aan de bezoeker dat het om een topbaan voor hem/haar/x is, maar feitelijk is dit een indicatie dat de vacaturehouder heeft betaald om bovenaan een zoekresultaat te staan. Deze visual is niet in het belang van een bezoeker en kan beter niet getoond worden. Vacatures dienen op basis van de zoektermen en/of de filteropties en de sorteeroptie te worden getoond om verwarring bij de bezoeker te voorkomen.

    Functienaam. Zonder afkorting getoond

    Bedrijfslogo.

    Bedrijfsnaam.

    Locatie. (indien met een locatie is gezocht toont NVB ook de afstand tot deze locatie)

    Salaris. Indien de vacature een salaris bevat, wordt deze getoond

    Aantal uur.

    Opleiding.

    Plaatsingsdatum. NVB geeft aan hoe lang geleden (15 dagen geleden in bovenstaand voorbeeld) een vacature op de site is geplaatst. NVB laat deze tekst in ALL-CAPS zien wat niet bevorderlijk is voor de leesbaarheid.

    Favoriet icoon (hartje), zonder tooltip. Voor deze functie heeft de bezoeker geen account nodig (blijkbaar regelt NVB dit via (sessie?) cookies?). Het is feitelijk een bewaar functie

    Uitklap icoon, zonder tooltip. Indien de bezoeker op dit icoon klikt, wordt een nieuwe browser tab geopend en wordt de vacature getoond in lay-out van de vacaturedetailpagina. De vraag is waarom NVB voor een combinatiepagina heeft gekozen als de site gebruik blijft maken van een vacaturedetailpagina (zij het op een niet eenvoudig vindbare manier). Omdat het icoon geen tooltip toont on-mouseover is het niet vanzelfsprekend waar het icoon voor staat. En voor een bezoeker is het bepaald niet vanzelfsprekend dat vacaturedetails op twee verschillende manieren kan worden getoond wat voor de nodige verwarring kan zorgen.

Door het zoekresultaat kan worden gebladerd via een continuous scroll. Het is niet vanzelfsprekend hoe de bezoeker bij de footer kan komen, maar het is wel mogelijk.

Als een bezoeker naar beneden scrolt verdwijnen de snelzoekfunctie en de filters uit beeld. Als de bezoeker een aanpassing wil doen aan de zoekvelden en/of de filters dan moet de bezoeker eerst naar boven scrollen voordat de aanpassingen gemaakt kunnen worden. Verder heeft de bezoeker geen directe herinnering aan de gemaakte keuzes in beeld. Het is sterk aan te bevelen om de snelzoekfunctie en de filters tijdens het bezoek aan een combinatiepagina altijd in beeld te hebben. 

 

Fig.6  Combinatiepagina Jobbird met het zoekresultaat in de linkerkolom van het scherm

Vacaturesite Jobbird neemt een beperkte ruimte in beslag voor een individueel zoekresultaat, waardoor er 3 tot 4 zoekresultaten door de bezoeker kunnen worden gezien.  Het betekent dat bezoekers relatief weinig moeten scrollen om meerdere vacatures te kunnen bekijken.

Per vacature wordt de volgende informatie getoond:

    Gesponsord visual. Onduidelijk wat Jobbird hiermee wil communiceren. Jobbird geeft geen informatie waarom deze visual wordt getoond en wat de meerwaarde voor de bezoeker is.

    Functienaam.

    Bedrijfslogo.

    Bedrijfsnaam.

    Locatie. (indien met een locatie is gezocht toont Jobbird ook de afstand tot deze locatie)

    Salaris.

    Aantal uur/week.

    Favoriet icoon. Voor deze functie heeft de bezoeker geen account nodig (blijkbaar regelt Jobbird  dit via (sessie?) cookies?). Het is feitelijk een bewaar functie

Door het zoekresultaat kan worden gebladerd via paginering.

Als een bezoeker naar beneden scrolt verdwijnen de filters en de sorteerfunctie uit beeld, de snelzoekfunctie blijft wel zichtbaar. Als de bezoeker een aanpassing wil doen aan de filters dan moet de bezoeker eerst naar boven scrollen voordat de aanpassingen gemaakt kunnen worden. Het is sterk aan te bevelen om de filters tijdens het bezoek aan een combinatiepagina altijd in beeld te hebben.


Fig.7  Vacature zoekresultaat pagina Randstad met vacature(s) in een lijstpresentatie

Uitzendsite Randstad gebruikt bijzonder veel ruimte voor met name de snelzoekfunctie en de filtercriteria, waardoor in eerste instantie minder dan één zoekresultaat aan de bezoeker wordt getoond. Tegelijkertijd wordt per vacature ook veel verticale ruimte genomen waardoor er maximaal twee vacatures binnen de afmetingen van het scherm passen. Hierdoor wordt de bezoeker alsnog gedwongen relatief veel te scrollen om door het vacature-aanbod te gaan.


 

Fig.8  Vacature zoekresultaat pagina Randstad met 2 vacatures zichtbaar


Per vacature wordt de volgende informatie getoond:

    Bedrijfslogo.

    Favoriet icoon. Voor deze functie heeft de bezoeker geen account nodig (blijkbaar regelt Randstad dit via (sessie?) cookies?).

    Functienaam.

    Bedrijfsnaam.

    Locatie.

    Salaris. Een uurtarief wordt getoond, een logische eenheid voor een uitzend vacature.

    Uur/week.

    Opleiding.

    Tekst snippet.

    Favoriet icoon. Voor deze functie heeft de bezoeker geen account nodig. Het is feitelijk een bewaar functie

    Bekijk vacature functie.

Door het zoekresultaat kan worden gebladerd via paginering. Het is vanzelfsprekend hoe een bezoeker bij de footer van de pagina kan komen.

Als een bezoeker naar beneden scrolt verdwijnen de snelzoekfunctie en de filters uit beeld. Als de bezoeker een aanpassing wil doen aan de zoekvelden dan moet de bezoeker eerst naar boven scrollen voordat de aanpassingen gemaakt kunnen worden. Het is sterk aan te bevelen om de zoekvelden (en de filter- en sorteerfunctie) tijdens het bezoek aan een vacature zoekresultaat pagina altijd in beeld te hebben.  

 

Fig.9  Vacature zoekresultaat pagina Adecco met het zoekresultaat in de rechterkolom

Uitzendsite Adecco gebruikt veel ruimte voor met name de snelzoekfunctie en de filtercriteria, waardoor in eerste instantie minder dan twee vacatures aan de bezoeker wordt getoond. Als verder naar beneden wordt gescrolled blijkt dat er maximaal twee vacatures worden getoond in het zoekresultaat. Het betekent dat bezoekers relatief veel moeten scrollen om meerdere vacatures te kunnen bekijken.

Per vacature wordt de volgende informatie getoond:

    Functienaam.

    Bedrijfsnaam.

    Favoriet icoon. Voor deze functie heeft de bezoeker geen account nodig (blijkbaar regelt Adecco dit via (sessie?) cookies?). Het is feitelijk een bewaarfunctie.

    Locatie.

    Uur/week.

    Tekst snippet.

    Bekijk vacature functie.

    Plaatsingsdatum. Adecco geeft aan sinds welke datum een vacature op de site staat.

Door het zoekresultaat kan worden gebladerd via paginering. Het is vanzelfsprekend hoe een bezoeker bij de footer van de pagina kan komen.

Als een bezoeker naar beneden scrolt verdwijnen de snelzoekfunctie uit beeld, de filters blijven in de linkerkolom altijd zichtbaar. Als de bezoeker een aanpassing wil doen aan de zoekvelden dan moet de bezoeker eerst naar boven scrollen voordat de aanpassingen gemaakt kunnen worden. Het is sterk aan te bevelen om de zoekvelden (en de filter- en sorteerfunctie) tijdens het bezoek aan een vacature zoekresultaat pagina altijd in beeld te hebben. 

 

Fig.10  Vacature zoekresultaat pagina Manpower met zoekresultaat in de rechterkolom

Uitzendsite Manpower gebruikt bijzonder veel ruimte voor met name de snelzoekfunctie en de filtercriteria, waardoor in eerste instantie minder dan één zoekresultaat aan de bezoeker wordt getoond. Als verder naar beneden wordt gescrolled blijkt dat er maximaal twee vacatures worden getoond in het zoekresultaat. Het betekent dat bezoekers relatief veel moeten scrollen om meerdere vacatures te kunnen bekijken.

Per vacature wordt de volgende informatie getoond:

    Plaatsingsdatum. Manpower geeft een datum zonder context waardoor het aan de bezoeker wordt overgelaten om te bepalen wat deze datum betekent.

    Bewaar icoon. Voor deze functie heeft de bezoeker een account nodig

    Bedrijfsnaam.

    Functienaam.

    Salaris.

    Locatie.

    Uur/week/dienstverband

    Sector

    Tekst snippet.

    Lees meer functie.


Door het zoekresultaat kan worden gebladerd via paginering. Het is vanzelfsprekend hoe een bezoeker bij de footer van de pagina kan komen.

Als een bezoeker naar beneden scrolt verdwijnen de snelzoekfunctie en de filter- en sorteerfuncties uit beeld. Als de bezoeker een aanpassing wil doen aan de zoekvelden dan moet de bezoeker eerst naar boven scrollen voordat de aanpassingen gemaakt kunnen worden. Het is sterk aan te bevelen om de zoekvelden en de filter- en sorteerfunctie tijdens het bezoek aan een vacature zoekresultaat pagina altijd in beeld te hebben.

 

Fig.11  Vacature zoekresultaat pagina Timing met het zoekresultaat in de rechterkolom

Uitzendsite Timing gebruikt zeer veel ruimte voor met name de snelzoekfunctie en de filtercriteria, waardoor in eerste instantie niet meer dan één zoekresultaat aan de bezoeker wordt getoond. Als verder naar beneden wordt gescrolled blijkt dat er maximaal twee vacatures worden getoond in het zoekresultaat. Het betekent dat bezoekers relatief veel moeten scrollen om meerdere vacatures te kunnen bekijken.


Per vacature wordt de volgende informatie getoond:

    Topvacature/Nieuw.

    Functienaam.

    Locatie.

    Uur/week.

    Dienstverband.

    Tekst snippet.

    Bedrijfslogo.

    Solliciteer functie. Het aanbieden van een solliciteer functie bij een individueel zoekresultaat is ontijdig en kan zorgen voor slecht geïnformeerde sollicitaties. Op basis van een zeer incomplete eerste indruk is bij interesse van de kant van de bezoeker de enige logische vervolgactie om meer informatie over de vacature te weten te komen. En zeer zeker niet een sollicitatie. Dit klemt nog eens extra omdat Timing maar beperkt informatie over de vacature toont.

    Bekijk vacature functie.

Onduidelijk is wat Timing bedoelt met de kwalificatie Topvacature. Is dit voor de bezoeker een topvacature, voor de werkgever of voor Timing. Timing geeft geen nader uitleg en dat maakt het cryptisch. Hetzelfde geldt, in mindere mate voor de kwalificatie Nieuw. Wanneer is een vacature nieuw, en wanneer is dat niet meer het geval>

Door het zoekresultaat kan worden gebladerd via paginering. Het is vanzelfsprekend hoe een bezoeker bij de footer van de pagina kan komen.

Als een bezoeker naar beneden scrolt verdwijnen de snelzoekfunctie en de filter- en sorteerfunctie uit beeld. Als de bezoeker een aanpassing wil doen aan de zoekvelden dan moet de bezoeker eerst naar boven scrollen voordat de aanpassingen gemaakt kunnen worden. Het is sterk aan te bevelen om de zoekvelden en de filter- en sorteerfunctie tijdens het bezoek aan een vacature zoekresultaat pagina altijd in beeld te hebben.

 

Fig.12  Vacature zoekresultaat pagina Timing met het zoekresultaat in de rechterkolom


 

Fig.13  Vacature zoekresultaat pagina Timing met een vervulde vacature met kwalificaties

Een opvallende feature van Timing is het tonen van een vacatures met de mededeling dat deze net (1 uur geleden) is vervuld. Onduidelijk is in hoeverre deze mededeling een meerwaarde voor de bezoeker betekent. Het gaat tenslotte om een niet langer beschikbare vacature, waarbij de termijn waarbinnen deze is ingevuld volstrekt irrelevant is. De vacature zou niet voor bezoekers zichtbaar moeten zijn op het moment dat de vacature wordt vervuld.

Het lijkt met dat de mededeling: net gemist irritatie kan opwekken bij de bezoeker. Verder lijkt een dergelijke mededeling geen enkel praktisch doel te dienen anders dan How can I make this about me.