4 tips voor creatieve vacatureteksten.
“Ja, maar ik kán geen creatieve vacaturetekst schrijven!” Het is een veelgemaakte opmerking van recruiters en hr- medewerkers die het schrijven van een vacaturetekst op hun to-do-list hebben staan. Uit de Stand van Werven bleek eerder al dat creativiteit voor 53% een obstakel vormt bij het schrijfproces van vacatureteksten. Toegegeven, vacatureteksten schrijven is een vak apart. En toch geloven wij bij Voor Tekst dat iedereen creatief is, ook recruiters en hr-professionals die anders beweren. Hoe je jouw creativiteit naar bovenhaalt? Hierbij 4 tips hoe jij jouw creatieve brein activeert om een creatieve vacaturetekst te creëren.
Tip 1: jouw aanpak moet op de schop
Het gevaar van het veelvuldig schrijven van creatieve vacatureteksten, is dat je een standaardaanpak hanteert waardoor het eindresultaat allesbehalve creatief is. Wees je daarvan bewust en erken dat het creatieve proces hoge pieken kent, diepe dalen heeft en dat een geniale ingeving niet op commando tevoorschijn komt. Geef daarom niet op en pak vooral de tijd om een nieuwe, creatieve tekst te schrijven.
Waarschijnlijk herken je de druk van het snel willen opleveren wel: die ene vacature moet eigenlijk nog net voor het einde van de dag online staan voor die nieuwe klant. De creativiteit van de tekst én als gevolg daarvan het uiteindelijke resultaat van de werving laat dan ook vaak te wensen over. Besteed je tijd en aandacht aan je tekst, zodat er een creatieve vacaturetekst op papier komt te staan, dan merk je dat je onderscheidend bent, opvalt en meer succes hebt. Zie creativiteit daarom niet als het eindresultaat, maar juist als een denkproces waar een andere manier van werken je al een heel eind op weg helpt.
Tip 2: schrijf en schrap
Houd altijd in je achterhoofd: schrijven is schrappen bij het creëren van creatieve vacatureteksten, dus pak die rode pen zet zonder blikken of blozen een streep door:
- clichés, die kennen we ondertussen wel. En wist je dat 9 van de 10 vacatureteksten minstens 1 cliché bevat?
- zinnen die beginnen met ‘als’, ‘wij zoeken’ of met nietszeggende vragen als introductie.
- te lange zinnen die niet aansluiten bij de doelgroep.
- derde persoonsvormen in de tekst. Het komt erg afstandelijk over omdat je de lezer niet persoonlijk aanspreekt.
Bron: Taalspeeltuin
Tip 3: vind een haakje
Zoals Steve Jobs zei: “Creativity is just connecting things.” En daar heeft hij groot gelijk in. Dan is de vervolgvraag bij het schrijven van vacatureteksten: wat ga je met elkaar verbinden?
- Een Job Value Proposition (JVP) gaat je daarbij helpen. Door antwoord te geven op: ‘waarom kiest iemand voor deze vacature bij deze werkgever?’ heb je direct een basis die onderscheidend, echt én doelgroepgericht is. Een JVP is namelijk altijd onderscheidend en dús creatief. Noteer deze onderscheidende waarden en gebruik ze als kapstok voor jouw creatieve vacaturetekst. Wees streng voor jezelf en dompel je niet onder in clichés, maar vraag bijvoorbeeld collega’s wat ze bijzonder aan de werkgever vinden. Zij kunnen je van zeer waardevolle informatie voorzien.
- Verzamel doelgroependata. Bijvoorbeeld met Brandchart, waar je precies ziet hoe de arbeidsmarkt van jouw doelgroep er uitziet. Denk aan de verhouding tussen mannen en vrouwen, gewenste arbeidsvoorwaarden of belangrijkste pullfactoren.
- Wist je dat mensen 95% van de keuzes die ze maken in het leven, op basis van emotie doen? Niks rationeel denken: geprikkeld door creativiteit hakken we knopen door, beslissen we wat we gaan kopen en welke films we kijken. Met creativiteit kietel je de lezer waardoor hij/zij meer interesse toont in jouw boodschap.
Mix de belangrijkste informatie uit de punten die we hierboven beschreven en laat ze terugkomen in een creatieve vacaturetekst die wél opvalt. Controleer of je de tone of voice te pakken hebt en laat de waarden van jouw organisatie doorklinken in de tekst. Zelfs de meest ervaren tekstschrijvers hebben soms moeite om een originele invalshoek te bedenken, dus ervaar het niet als een afgang als er even niks in je opkomt. De meeste briljante ingevingen komen op momenten dat je met compleet iets anders bezig bent. Gouden tip: schrijf je ideeën meteen op of zet ze als notitie in je telefoon.
Tip 4: prikkel je brein
We sloten de vorige alinea af door ingevingen altijd direct op te schrijven, want de meest geniale ideeën komen vaak onverwachts. Terwijl je aan het douchen bent of misschien wanneer je aan het sporten bent. Herkenbaar? Het onbewuste brein gaat dan lekker met je aan de haal. Ook tijdens werkdagen kan je dit beïnvloeden door:
- regelmatig van werkplek te wisselen óf een andere route naar het werk te rijden. Een ander uitzicht of andere collega tegenover je, zet je brein aan het werk. En als dat eenmaal gebeurt, is de kans groot dat je ergens op de dag het befaamde ‘eurekamoment’ hebt.
- regelmatig met collega’s te sparren. Zij kijken waarschijnlijk op een andere manier naar jouw tekst. Kom maar op met die goede ideeën!
- trainingen te volgen over creatief vacatureteksten schrijven. Nieuwe inzichten zijn goud waard, net als handige oefeningen.
- een persona te creëren, zodat je beeld krijgt voor wie je de vacaturetekst schrijft. In gesprek gaan met de doelgroep, daadwerkelijk hun werkvloer bezoeken of de inzet van doelgroep intelligence helpt daarbij.
- verschillende synoniemen toe te passen in je tekst. Door andere woorden te kiezen, associeer je sneller en krijg je meer inspiratie. Synoniemen.net of Mijnwoordenboek zijn handige tools voor synoniemen.
- eens een andere route naar je werk te pakken, je radiostation te veranderen of verschillende magazines te lezen tijdens pauzes. Blijf je creatieve brein prikkelen met nieuwe informatie.
- te ‘mindmappen’: het vastleggen van taal en/of beelden van kennis, ideeën of associaties. Een mindmap helpt bij helder, origineel én creatief denken. Wil je hier werk van maken? Het boek Mindmappen van Tony en Barry Buzan is een aanrader.
Misschien ben je helemaal geen geboren schrijver, dat hoeft ook niet. Als je een marathon wil lopen, gaat daar ook veel trainen en oefenen aan vooraf. Blijf dat doen: sla nieuwe creatieve wegen in en durf fouten te maken zonder dat je jezelf erop afrekent. Dat hoort bij het proces van creatieve vacatureteksten schrijven. Maak van standaard vacatureteksten iets origineels. Hoe meer tijd jij er in investeert, hoe beter de ‘oogst’ zal zijn. Om onderscheidend en succesvoller te zijn, heb je in ieder geval al een aantal punten die je vandaag nog kunt toepassen om creatieve vacatureteksten te schrijven. Succes!
Dit blog verscheen eerder op Voor Tekst.