Wat een luchtkasteel te maken heeft met de vacaturetekst
Op een woensdagmiddag neem ik mijn kinderen mee naar een lokaal evenement. Het hoogtepunt? Een bezoekje aan een groot, felgekleurd luchtkasteel. Mijn kinderen staan te springen om erin te duiken. Schoenen uit en hoppa: ze rennen rondjes, springen en lachen.
Het plezier is van korte duur: het luchtkasteel stort in. Wat blijkt? Het kasteel is zo lek als een mandje.
Het bezoek aan het luchtkasteel is al jaren geleden. Inmiddels zijn mijn kinderen groot, zo groot dat ik mijn nek bijna verrek om hen aan te kunnen kijken. Maar waarom moest ik juist nu aan dat lekke luchtkasteel denken?
Omdat ik las dat 23% van de mensen al in de eerste week van de nieuwe baan in tranen uitbarst. Bij 44% vloeien er weliswaar geen tranen maar is er wel al vrijwel meteen twijfel.
De bedroevende staat van de gemiddelde vacaturetekst zie ik als onderdeel van de mismatch. In menig vacaturetekst zijn de beloften groot en de mogelijkheden oneindig. Eenmaal ‘in het luchtkasteel’ blijkt de boel lek en stort het sprookjesbeeld al snel in.
Dan kom je niet weg met een tissue en ijsjes als troost. En naast de huilende medewerker is het een verloren investering voor de werkgever. Zo kost een bad hire gemiddeld €45K.
Voor een fractie van dat bedrag had je werk kunnen (laten) maken van de vacaturetekst. Dan was de start van de werving in elk geval goed geweest. Wil je meer weten over het schrijven van de sterkste vacaturetekst? Bekijk dan mijn Kiqit training hierover!